Seçim sonuçları borsayı nasıl etkiler?

28 Haziran 2018
Piyasalarda kısa vadede seçimler belirleyici olacak. Sonuçlarda, Cumhurbaşkanı'nın meclis ile uyumu ve ilk turda seçilip seçilmeyeceği önem taşıyor. BİST'in seviyelerinin alım fırsatı yaratabileceği öngörülse de "Seçim sürecinin bitmesini bekleyin" önerisi öne çıkıyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar, oldukça kritik bir haftaya giriyor. Dergimizin piyasaya çıkacağı 24 Hazi-ran'da seçmenler Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Milletvekili seçimi 24 Haziran'da sonuçlanacak.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Cumhurbaşkanı seçiminde ise herhangi bir adayın tek başına yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda iki hafta sonra 8 Temmuz'da, ilk turda en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tur oylaması yapılacak.

Durum böyle olunca 24 Haziran'da sandıktan çıkabilecek dört olasılık bulunuyor. Biz de Ekonomist olarak dört olasılık üzerinden nasıl bir piyasa hareketi görülebileceği sorusuna yanıt aradık. Tabloda, piyasa uzmanlarından aldığımız öngörülere yer verdik.

İSKONTO ARTIYOR
Piyasalar seçim belirsizliğinin, jeopolitik risklerin, ekonomik göstergelerdeki bozulmaların, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artış sayısı ve ekonomi politikaları ile ABD'nin ticaret savaşlarındaki tutumunun etkisiyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. BİST-100, geçen hafta 18 Haziran'da 93.043'e kadar çekildi. Bu da endeksin 21 Nisan 2017'de test ettiği 92.424'ten sonraki en düşük kapanış noktası oldu.

Mevcut durumda BİST-100 gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 50'ye yakın iskontoya sahip. Dolar bazında ise 20.000'in altında işlem görüyor ki bu da BİST-100'ün 30 Nisan 2009'dan beri yani 111 ay sonra bu seviyeye geri dönmesi demek.

BU SEÇİM FARKLI!
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Ali Kerim Akkoyunlu koyunlu: Erkan, piyasaların çok bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Bu yüzden piyasanın seçimler öncesinde sonuçlara dair olasılıkları değil belirsizliği fiyatladığını belirten Erkan, bunun da BİST'i aşağı çeken en önemli etken olduğu görüşünde. Enver Erkan, "Seçimler öncesindeki klasik piyasa ve yatırımcı görüşleri bu seçim için geçerli değil.

Kim seçilirse seçilsin ya da meclis aritmetiği nasıl oluşursa oluşsun, piyasanın ve yatırımcının ilgi odağında seçimden sonra uygulanacak ekonomi politikaları ve reformlar olacak" diyor.

Global Menkul Stratejisti Rıdvan Baştürk ise borsanın ve TL varlıkların olumlu eğilime girmesi için seçim sonrası yönetimin iç ve dış politikada tansiyon düşürücü adımlar atması ve makroekonomik politikalarda sağduyulu olması gerektiği kanaatinde.

Ancak Baştürk, yurtdışı kaynaklı haber akışlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Baştürk, sözlerine şöyle devam ediyor: "Geçen yıl yüksek seyreden risk iştahı bu yıl düşük seviyelerde. FED bilançosunu daraltıyor, faizleri artırmaya devam ediyor.

ECB de bu yılın sonunda tahvil alım programını sonlandıracak. Dış ortam ralliye müsait gözükmüyor. Seçim sonrası yurtiçinde de olumlu havayı sağlayamazsak yüzde 50'lerdeki iskonto daha da artabilir."

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?
Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunuscular, borsanın Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalmasını olumlu karşılamayacağını öngörüyor. Ancak Yunuscular, ikinci turda aynı ittifak grubunun mecliste çoğunluğu ve Cumhurbaşkanlığını ele geçirmesinin borsa için alım fırsatı yaratabileceğini kaydediyor.

Integral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise en az bir yıllık uzun vadeli yatırım kararlarında BİST'in geldiği seviyelerin alım fırsatı yaratabileceğini öngörüyor.

Ancak yatırımcılara "Seçim sürecinin tamamen sona ermesini bekleyin" önerisinde bulunan Turşucu'ya göre, piyasalarda pozitif hava oluşması ve belirsizliğin sonlanması durumunda pozisyona girilmeli veya mevcut pozisyonlar arttırılmalı. Tuncay Turşucu, BİST'te kalıcı yükseliş için piyasalara güven verilmesi, enflasyonun ve faizin düşmesi gerektiğini vurguluyor.

HİSSELERE GÖRE TEPKİ
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu ise belli hisselerin farklı yönetimlere farklı tepkiler verebileceğine değiniyor.

Akkoyunlu, mevcut iktidar partisinin galibiyetinin savunma, enerji, taşımacılık, çelik, madencilik ve bilişim için katalist olabileceğini düşünüyor. Ali Kerim Akkoyunlu, "Muhalefetin kazanması durumunda ise çelik, bilişim, liman işletmeleri, enerji ile tarıma dayalı hisseler ön plana çıkabilir" diyor.

SON 5 GENEL SECİMDE BORSANIN SEYRİ NASILDI?
3 KASIM 2002
Başbakan Bülent Ecevit'in rahatsızlığı sonucu erken genel seçim kararı alındı. BİST-100 seçim öncesi 8.514'e kadar düştü. Seçim sonrası AKP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalamasıyla BİST-100 14.400'e kadar tırmandı.

22 TEMMUZ 2007
AKP, yeniden tek başına iktidar oldu. Seçimin ardından anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin halk tarafından yapılmasını öngören referanduma gidilecek olunması nedeniyle endeks çıkış sergileyemedi.

12 HAZİRAN 2011
AKP'nin yüzde 49,83 oyla üçüncü dönemine girdiği seçimlerde sürpriz sonuç çıkmadı. Endeks mayıs ayında 70.335-61.138 arasında dalgalanırken seçimden sonra Temmuz 2011'de 58.486'ya kadar geriledi.

7 HAZİRAN 2015
AKP'nin tek başına iktidarına son veren seçim sonrasında koalisyon görüşmeleri izlendi. Borsa, 75.000 desteğinden döndü, 83.000'lere kadar çıktı. Ancak koalisyon kurulamadı. 1 Kasım'da erken seçim yapılması kararı alındı. Endeks 71.000'lere geriledi.

1 KASIM 2015
Seçimden AKP' nin tek başına iktidarı sonucu çıktı. Borsa 82.000'lere yükseldi. Sonraki süreçte dengelenen piyasa hareketi görüldü.