İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayında 49,8 değerini aldı. Bu değer önceki aya göre 1,5 puanlık artışa karşılık geliyor.
DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr
Türkiye PMI’nin değeri eylül ayında 48,3 düzeyindeydi. Ağustos ayında 47’ye kadar inerek dibi bulan Türkiye PMI’nin değeri eylül ayında da 1,3 puan yükselmişti. Yani son iki ayda Türkiye PMI’de 2,8 puanlık yükseliş yaşanmış bulunuyor.
PMI, imalat sanayiindeki yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergeler kullanılarak hesaplanıyor.
Bu endekste 50’nin üzerindeki değerler iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise kötüleşmeye işaret ediyor. Dolayısıyla Türkiye PMI’nin ekim ayındaki düzeyi sanayide işlerin hala kötü olduğunu gösteriyor.
Ancak son iki ayda yaşanan güçlü artış da bir toparlanma olduğu sinyalini veriyor. Fakat bu toparlanmanın ne kadar devam edeceğini, sanayide tekrar bir iyileşmenin yaşanıp yaşanmayacağını öngörmek biraz zor görünüyor. Açıkçası bu konuda pek umutlu da değiliz.
Türkiye PMI’nin değeri geçen yıl bu sıralarda da 50’nin biraz altındaydı. Ancak 1 Kasım’da tekrarlanan genel seçimden yeniden tek parti iktidarının çıkmasının yarattığı iyimserlikle yükselişe geçip aralık ayında 52,2’ye kadar çıkmıştı.
Fakat seçimden sonra düzelmesi beklenen siyasette işler daha da karışınca bu iyimserlik uzun sürmemişti. Bahar aylarında yeniden 50’nin altına inen Türkiye PMI’nin değeri 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra ise iyice dibe vurmuştu.