Sanayi ve teknolojide altyapıyı iyileştiriyoruz

29 Kasım 2017
Tarım, konfeksiyon, lojistik gibi sektörlerin ön planda olduğu İzmir bir dönüşüm sürecinde. Uzay ve havacılık, yenilenebilir enerji, organik tarım, bilgi teknolojileri, yazılım, sağlık turizmi hedef sektörlerden bazıları.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Sanayi ve teknoloji altyapısını iyileştirdiklerini söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak” diyor. Ege Bölgesi’nin kalbi olan İzmir, uluslararası raporlarda yükselen şehirler arasında gösteriliyor. Yetişmiş işgücü, pazarlara ve hammaddeye yakınlığı, lojistik ağı gibi avantajlarıyla yatırımcılar için bir cazibe merkezi olan kent, son yıllarda sanayi ve teknolojiye odaklı bir gelişim içinde.

Kent, uzay ve havacılık, savunma sanayi, yenilenebilir enerji, organik tarım, bilgi teknolojileri, yazılım, sağlık turizmi, lojistik, enerji, petrokimya, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi alanlarda yatırımcı çekmeyi sürdürüyor. İzmir-İstanbul Otoyolu, Çandarlı Limanı, İzmir-Ankara demiryolu hattı gibi projelerin tamamlanmasıyla birlikte şehrin Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlaması hedefleniyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 25 yıldır sürdüren Ekrem Demirtaş, İzmir’e yapılan kamu ve özel sektör yatırımlarının şehrin ticaret hayatını canlandıracağı görüşünde.

Demirtaş ile kentteki ekonomik gelişmelerden İZTO’nun girişimcilere yönelik yürüttüğü projelere kadar pek çok konuyu konuştuk.

İzmir’de son dönemde ticari hayatta yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeleriniz neler?
İzmir ve çevresinde gerçekleşen dev ulaştırma yatırımları ile kent merkezindeki otel, konut, AVM yatırımları, ticari hayatı olumlu yönde etkilemeye başladı. Bu inşaatlar birçok sektöre de hareketlilik sağlıyor. Biz de oda olarak fuar teşvikleri ve ziyaretleri, uluslararası rekabetçiliği destekleme projeleri, bankalar ile imzaladığımız kredi protokolleri gibi hizmetlerle üyelerimizin işlerini geliştirmeleri için çalışıyoruz.

İzmir’de hangi sektörlerin etkinliği söz konusu?
Ege Bölgesi’nin diğer illerinin ürünleri İzmir’in limanlarından yurdun diğer yerlerine veya yurtdışına sevk ediliyor. Bu nedenle İzmir Ege Bölgesi’nin diğer yedi ilinin, hatta Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yer alan bazı illerin de çıkış noktası konumunda. Bu sayede lojistik, nakliye, gümrükleme, perakende ve toptan ticaret sektörleri gelişmiş durumda. Tütün ve tütün mamulleri, tarım ürünleri, yem, gübre, süs bitkileri, gıda ve içecek, tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri ile ayakkabı, çimento, demir-çelik, inşaat malzemeleri, boya, lojistik, otomotiv yan sanayi, makine, petrokimya, kimya ve plastik gibi daha birçok sektörde İzmir’in geçmişten gelen bir deneyimi var. Söz konusu sektörler aynı zamanda İzmir’in istihdam ve üretim yükünü de üstleniyor.

Son yıllarda kentte yıldızı parlayan sektörler hangileri?
İzmir, daha yüksek katma değere sahip ve ihraç fiyatı daha yüksek olan daha nitelikli mal ve ürün ticaretine yöneldi. Uzay ve havacılık, savunma sanayi, yenilenebilir enerji, organik tarım, bilgi teknolojileri, yazılım, sağlık turizmi bu sektörlerden bazıları. Biz de oda olarak İzmir ekonomisinin hızla büyümesini sağlayacak her türlü sektörün gelişimine destek veriyoruz. Bu amaçla İTOB OSB ve İzmir Bilim-park’ı kurarak İzmir’in sanayi ve teknoloji altyapısının iyileştirilmesine katkıda bulunduk. Yine odamızın kurucusu olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi ile de kentimizden dışarıya olan beyin göçünün tersine dönmesi ve kentimizin ticaret hayatının gelişimine uygun gençler yetiştirmek için çalışmalar yapıyoruz.

İzmir önümüzdeki dönemde hangi sektörlerden daha fazla yatırım çeker?
İzmir’in sağlık, turizm, gayrimenkul, lojistik, yenilenebilir enerji, petrokimya, havacılık ve savunma sanayi, bilgi ve iletişim teknolojileri, organik tarım ve gastronomi alanlarında yatırım çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde İzmir-İstanbul Otoyolu’nun hizmete girmesi, Çandarlı Limanı’nın açılması, bu limandan İzmir’in sanayi merkezlerine ulaşım bağlantılarının sağlanması, İzmir-Ankara demiryolu hattının tamamlanması gibi daha birçok dev proje ile birlikte İzmir’in Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

Körfez geçişi gibi önemli ulaşım ve altyapı projelerinin İzmir ticaretine ne gibi katkıları olmasını bekliyorsunuz?
İzmir Körfez Geçişi Projesi, odamız tarafından İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sırasında geliştirilmiş bir proje. Projeye son olarak ÇED olumlu kararı alındı. Proje ile İzmir’in kuzeyi ve güneyi arasındaki mesafe yedi dakikaya inecek. Kuzey yaka ile güney yaka arasındaki transit trafik şehir merkezini kullanmadan sağlanacak. Kuzey yakadan Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşım süresi kısalacak. İzmir-İstanbul Otoyolu’nun büyük oranda tamamlanması nedeniyle de büyük yatırımlar İzmir’e gelmeye başladı. Bu nedenle metropol kent alanında trafik yükü artacak olup İzmir Körfez Geçişi Projesi gelecekte oluşacak trafik sorunlarının tek çözümü haline geldi. Diğer yandan İzmir Körfez Geçişi, güneyden gelen yüklerin İzmir-Avrupa Otoyolu’na bağlantısını sağlayacak. İzmir-Avrupa Otoyolu’nun Koyundere-Aliağa-Çandarlı bağlantısı ile Çanakkale Körfez Geçişi etapları ihale edilmiş olup inşa aşamasında bulunuyor.

Son dönemde yürüttüğünüz projeler hakkında bilgi verir misiniz?
İzmir’de ticaret, turizm ve üretim sektörlerine yönelik pek çok proje yürütüyoruz. Oda olarak İzmir Stratejik Planı’nı hazırlattık. Bu planın hedeflerinden biri komşumuz Yunanistan ve adalar ile ticareti geliştirmekti. Düzenlediğimiz organizasyonlar sayesinde Yunanistan ile ticaret hacmimiz 100 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldi. Öte yandan İzmir’in değerlerini korumayı ve tanıtmayı da hedefliyoruz. Buna yönelik olarak İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması için coğrafi işaret tescil belgelerini aldık. Diğer başvurularımız olan İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu ve İzmir Tulum Peyniri coğrafi işaret tescilini de en kısa sürede almayı ümit ediyoruz.

Girişimcilere yönelik çalışmalarınız da var mı?
Girişimciler ile başarılı projelere yatırım yapma arayışındaki yatırımcıları buluşturduğumuz odamız iş melekleri ve mentor ağımıza gelen başvuruların sayısı oldukça fazla. Girişimcilerin mentorluk taleplerine de cevap veriyoruz. Öte yandan finansman konusunda yürüttüğümüz bir başka etkinliğimiz de Proje Pazarı. Başarılı iş fikirlerine sahip girişimciler ile sahip olduğu finansman kaynağını doğru bir fikre yönlendirme arayışındaki yatırımcıları ortak bir platformda buluşturmak, ayrıca odamızın da kurucusu olduğu Embryoniks firmasının mevcut sermayesi üzerinden inovatif projelere yatırım yapmak üzere “İzmir Proje Pazarı” etkinliğini başlattık. Bu etkinlikte, başvuru yapan girişimciler arasından belirlenen kriterlere uygun olanlar projelerini sunma şansını yakalayacak ve proje sunumları sonrasında da seçilen projelere yatırım yapılması sağlanacak.

“KAZILARA 6 MİLYON TL DESTEK VERDİK”
"Sosyal sorumluluk projelerine önem veriyoruz. Odamız, İzmir'in geleceğini kurarken prestijli geçmişini gelecek nesillere ve şehrimizi ziyaret edenlere aktarabilmek için, şehir merkezindeki Smyrna Antik Kenti ve Bayraklı Ören Yeri kazılarına 2003 yılından bu yana sponsorluk desteği veriyor. Desteğimiz toplamda 6 milyon TL civarına ulaştı"