Dünyanın olmazsa olmaz sektörlerinin başında gelen sağlık, 8 trilyon dolarlık global bir pazar büyüklüğüne sahip. Ülkelerin bu alana ayırdığı bütçe her geçen yıl artıyor. Sektördeki bu potansiyele start up'lar da kayıtsız kalmadı.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Mobil uygulamadan yenilikçi cihazlara kadar farklı sağlık ürünleri geliştiren start up'ların sayısı son yıllarda hızla artmaya başladı. Biz de bu sayımızda sağlık sektörüne yönelik iş fikirlerini hayata geçiren 25 start up'ın öykülerine ve hedeflerine yer verdik.
Dünyada yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfus oranının giderek artması, sağlık hizmeti talebini artırıyor.
Bu da sağlığın tüm girişim, yatırım ve şirketlerin merceğinde önemli bir yere sahip olması sonucunu doğuruyor.
Geliştirdiği mikroçip teknolojileri ile milyarlarca kan hücresi arasından tek bir kanser hücresinin 1 saat gibi kısa bir süre içinde tespit edilmesini sağlayan Prof. Dr. Mehmet Toner, geçtiğimiz günlerde 18'inci Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Yani bu tip çalışmalar toplumda da önemli şekilde yer buluyor ve takdirle karşılanıyor.
Sağlık sektörüne yönelik çalışmaların hız kazandığı günümüzde, bu sektöre start up ilgisinde de artış söz konusu.
Sağlık alanında, mobil uygulamadan bir soruna çözüm getiren ürünlere kadar pek çok proje geliştiren start up'lar var. Ekonomist dergisi olarak biz de buna örnek teşkil eden 25 start up'ı kapak haberine taşıdık.
MELEK YATIRIM ÇEKİYOR
Sağlık sektörüne yönelik ürünler geliştiren start up'lar, Türkiye'de melek yatırım ağlarının da merceğinde yer alıyor. 8 trilyon dolarlık global bir pazar büyüklüğüne sahip olan sağlık hizmetleri sektörüne start up'ların da kayıtsız kalmadığını belirten StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, artık sağlıkta inovasyonun hekimlerin tekelinden çıktığını söylüyor.
Dorman, yazılımcı, mühendis ve temel bilimcilerin de inovasyon geliştirmeye başladıklarından bahsediyor. Bunu gören büyük firmaların da milyar dolarlara ulaşan AR-GE projeleri yerine küçük start up'ların inovasyon geliştirmesine yatırım yapmaya başladığını ifade ediyor. Dorman, "Sağlık girişimcilerinin sayısı hızla arttı. StartersHub olarak biz de portföyümüze sağlık girişimlerini ekliyoruz "diye anlatıyor.
TİCARİLEŞME SÜREÇLERİ
Teknoparklardaki start up profiline bakıldığında da sağlık sektörüne yönelik ürün geliştirenlerde artış gözleniyor. Yıldız Tekno-park Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, ilaç, tıbbi cihaz ve yazılım konularında çalışan start up'ların sayılarının arttığını söylüyor. Ancak bu alandaki girişimlerin ticarileşme süreçlerinin diğer sektördeki girişimlere oranla daha uzun ve zahmetli olduğunu da belirtiyor.
Güner, "Sağlık sorunları ve çözümleri küresel bir konu olduğu için ihracatta ise diğer sektörlere göre fırsatlar daha fazla. Ayrıca teknoloji destekli üretilen çözümler, bireylerin sağlık sorunlarının daha konforlu ve rahat çözülmesini sağlıyor" diyor.
Öte yandan sağlık start up'larını destekleyen pek çok organizasyon da var. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen BIO Startup Programı da onlardan biri. AIFD Yatırım Politikaları ve Kurumsal İletişim Direktörü Cengiz Aydın, bu programla Türkiye'de inovasyon ekosistemine destek olmayı ve ilaç sanayisinin AR-GE çalışmalarına somut katkı sağlayabilmeyi amaçladıklarını belirtiyor.
Aydın, "Türkiye, acelesi olması gereken bir ülke. ilaç AR-GE'sinde bir an önce somut ve anlamlı işleri hayata geçirmeliyiz" diye konuşuyor. Haberimizde 25 sağlık girişiminin hikayelerini ve hedeflerini topladık.
ALBERT HEALTH
2018 yılında Serhat Uzun, Ensar Güneşdoğdu ve Serdar Gemici tarafından kurulan Albert Health, sağlık sektörüne yönelik faaliyet gösteren start up'lardan biri. Albert, kronik hastaların ilaçlarını zamanında ve doğru dozda almasına yardımcı olan yapay zeka tabanlı sesli bir sağlık asistanı.
Siemens'in kurumsal girişim sermayesi Next47 şirketin yüzde 20'sine, global hızlandırıcı Techstars ise yüzde 6'sına sahip. Ürünün lansmanını bu ay yapmayı planladıklarını anlatan Serdar Gemici, şu anda Acıbadem Sağlık Grubu ile testlerine başladıklarını dile getiriyor. Gemici, "Toplamda 150 bin dolarlık yatırım çektik.
Üç yıl içinde İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hizmet veren, Avrupa'da 500 bin günlük aktif kullanıcısı olan, yıllık 2 milyon Euro ciroya sahip bir sağlık platformu olmayı hedefliyoruz" diyor.
BİOSERATECH
Doktora çalışmalarında serotonin salgılayan sinir hücrelerinin çiftleşmeyi kontrol ettiğini ispat eden Dr. Yasemin Bıyık Yıl-mazer, serotonin takviyesiyle erkek bireylerin çiftleşme başarısının arttığını ortaya çıkardı.
TÜBİTAK BIGG desteğini alıp Şubat 2018'de Yıldız Teknopark'ta Bioseratech isimli şirketini kurdu. Ardından ürün geliştirme çalışmalarına yoğunlaştı. Yılmazer,"Aşılama ve tüp bebek tedavilerinde hastadan alınan spermler öncelikle ölü hücrelerden, bakterilerden temizlenmek için yıkanır.
Ben de serotonin takviyeli sperm hızını artıran 'sperm yıkama solüsyonu' geliştirdim. Türkiye'de kullanılan tüm yıkama solüsyonları ithaldi" diye konuşuyor.
BUKA MEDİCAL
Buket Kayabaşı'nın temellerini 2016 yılında attığı Buka Medical, TEYDEB TÜBİTAK 1512 Bigg hibesini kazanarak faaliyete başladı. Şirketin geliştirdiği Herbal & Silver Yara Örtüsü yara ve yanık yüzeyin iyileşmesi için gerekli ve yeterli yüzey alanını sağlayarak yüksek antibakteriyel özellik taşıyor.
Buket Kayabaşı, küresel yara örtüsü pazarının 2017 yılında 11,4 milyar dolar hacminde olduğunu belirtiyor. Ameliyat, trafik kazası ve yanık vakaları sayısı artıyor. Ayrıca diyabetik ayak ülserleri, basınç ülserleri, venöz ülserler gibi kronik yaraların görülme sıklığı da yükselişte. Kayabaşı, "Bunlara bağlı olarak 2018-2023 yılları arasında bu pazarın yüzde 7,2'lik büyüme göstereceği tahmin ediliyor" diye anlatıyor.
BRACEHEALTH
2018 yılında TÜBİTAK desteğiyle Çağlar Aksu tarafından kurulan Bracehealth, parkinson hastalarının tremor adı verilen istemsiz titremelerini ölçerek sürekli olarak takibini sağlayan giyilebilir bir donanım ve mobil uygulama çözümü sunuyor.
Bu sayede kişilere uygulanan tedavinin takibi çok daha kolaylaşırken, tedavinin kendisi de sübjektif yorumlar yerine sayısal verilere dayanıyor. Test ve sertifikasyon aşamasında olduklarını belirten Bracehealth Kurucusu Çağlar Aksu, bu süreçlerin tamamlanmasının ardından bu yılın sonunda ürünü satışa sunmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
2016 yılında Proline Ventures'dan 75 bin TL'lik tohum yatırım aldıklarından da bahseden Aksu, "TÜBİTAK 1512 desteğini almaya hak kazandık ve 150 bin TL'lik bir nakit girişi daha oldu" diyor.
BTECH
Temelleri 2014 yılında atılan BTech, 3D yazıcı teknolojisini sağlık alanında kullanan bir teknoloji firması. Kanser, enfeksiyon, yaralanma, kaza gibi sebeplerle insanların kaybettikleri kemik dokular yerine hastaya özel vücut içerisine yerleştirilebilir protezler yapıp bunları 3 boyutlu yazıcılarla üretiyor.
Aynı zamanda radyolojik görüntüleri 3 boyutlu modellere dönüştürerek cerrahlara ameliyat öncesi planlama ve deneme yapacakları modelleri sağlıyor. Kuruldukları yıldan bu yana her yıl en az iki kat büyüdüklerini belirten Btech CEO'su Kuntay Aktaş, "İki yatırım çektik. Tekrar bir yatırım hazırlığındayız. Hedefimiz dördüncü çeyrekte yeni yatırım turunu tamamlamak" diyor.
Aktaş, son dönemde bazı bilim insanları ile yaptıkları işbirlikleri ve patent çalışmalarıyla 3 boyutlu basılabilir, vücut içerisinde kemiğe dönüşebilen biyomalzemeler geliştirdiklerine de söylüyor.
DAPGENOMİK
BDAPGenomik, 2017 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Elif Damla Arısan, Prof. Dr. Ajda Çoker Gürkan ve Doç. Dr. Pınar Obakan Yerlikaya'nın ortak girişimiyle kuruldu.
Şirket 'Nutrilena' markasıyla faaliyet gösteriyor. Prof. Dr. Elif Damla Arısan, "Anne sütünün besleyici yönüne odaklandık ve beslenmeyle ilişkili olarak anne sütünün içeriğinin tanımlanmasına yönelik bir tanı kiti geliştirdik" diyor. İTÜ Bigg Bang finalinde sahne alarak Telos Angels'dan ilk yatırım desteğini de alan şirket, bu destekle iş modelini geliştirmeye devam ediyor.
DİGİME3D
Derya Kavarna tarafından kurulan Digi-me3D, bir IPAD ve uyumlu 3D Tarayıcı ile 40 saniye gibi kısa bir sürede vücudun 3 boyutlu bir modelini oluşturuyor. Bu model üzerinden yüksek bir hassasiyet ile tüm antropometrik vücut ölçülerinin alınmasını sağlayan sistem, vücut yağ oranı, ideal vücut ağırlığı, günlük kalori ihtiyacı gibi verileri hesaplıyor.
Kişinin gelişimini takip etmesine de imkan veriyor. Yüksek hassasiyeti ve taşınabilir özelliği sayesinde dünyadaki rakiplerinden ayrılan Digime3D, spor merkezleri, diyetisyenler, sağlık kurumları için çözüm sunuyor. Şirket yatırım ve danışmanlık firması Tarvenn'den 2,2 milyon TL'lik yatırım çekti.
ELAA TEKNOLOJİ
Doç. Dr. Tunç Laçin ve Doç. Dr. Gökhan Bora Esmer tarafından 2017 yılında kurulan ELAA Teknoloji, akciğer bilgisayarlı tomografisinde tespit edilen akciğer nodülle-rini erken teşhis etmek için kullanılacak olan '3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi'ni geliştirdi.
Sistem sayesinde tanısız kalan akciğer modül ve kitlelerinin erken tanısı koyulacak. Tek seferde tanıya ulaşılacağı için tanı için harcama maliyeti düşecek ve sistem aynı zamanda damar yolu haritasını da çıkardığı için güvenli bir şekilde biyopsi alınabilecek. ELAA Teknoloji Kurucu Ortağı Doç. Dr. Tunç Laçin, "İlk yıl sonunda 20 milyon TL ciro hedefliyoruz" diyor.
GENZ BİOTECH
Umut Ağyüz tarafından 2016 yılında kurulan Genz Biotech, genetik ile kanser arasında kurduğu ilişkiler ile kanseri yorumlamayan, kişinin avantaj ve dezavantajlarını genetik bilgisine, DNAsına bakarak ortaya koyan bir test geliştirdi. Kanser ön taraması için en hızlı ve en ucuz test üreticisi olma niteliği taşıyan şirket, StartersHub'tan 200 bin dolarlık yatırım çekmiş bulunuyor.
HD BİOİNK
2018 yılında Yıldız Teknopark bünyesinde kurulan HD Bioink, yapay doku ve organ üretim teknolojileri üzerine odaklanmış bir şirket. Geliştirdiği ürünler arasında, insan vücudunda yaşlanma, hastalık veya kaza sonucu hasar gören kıkırdak, kemik, deri gibi dokuların yapay versiyonlarını oluşturmada veya plastik cerrahide dolgu materyali olarak kullanılacak ürünler bulunuyor.
Bu ürünlerle laboratuvarlarda yapay deri, yapay kornea, eklem yüzeyi, sinir ve kemik gibi kompleks yapılar geliştiriliyor. HD Bioink Kurucu Ortağı Yrd. Doç. Dr. Hakan Darıcı, bir sonraki aşamanın ise karaciğer ve periferik sinirler gibi yapıların yenilenmesine yönelik olacağını söylüyor.
KUARTİSMED
2012 yılında Ankara'da Dr. Ahmet Saraçoğlu, Prof. Dr. Ayşe Nur Ecevit ve Prof. Dr. Aylin Tarcan tarafından Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Desteği ile kurulan Kuatismed, yeni doğanların sağlıklı bir büyüme süreci geçirmeleri için projeler geliştiriyor. İlk ürünü ise NeoSAFE oldu. NeoSAFE, erken doğan ve yeni doğan bebeklerin beslenme yeteneklerinin nesnel bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor.
Yeni doğan, bebek ve çocuk sağlığı alanlarında fark yaratan yenilikçi ürünler geliştirmeye odaklandıklarını vurgulayan KuartisMED Genel Müdürü Dr. Ahmet Saraçoğlu, "2019'un üçüncü çeyreğinde yeni ürünümüzün lansmanını yapmayı hedefliyoruz" diyor.
LİFECARE
Büşra Özcan tarafından 2018 yılında ODTÜ Teknokent'te kurulan Lifecare, kilo problemine çözüm getirecek akıllı teknolojiler ve tasarımın birleştiği bir ürün. Lifecare, bir kişisel vücut analizi cihazı, bu cihaza bağlı mobil uygulama ve diyetisyen kontrol panelinden oluşuyor.
Bu sayede danışan ve diyetisyen arası iletişim, takip ve kontrol kişisel analiz sonuçlarına göre en doğru ve verimli şekilde sağlanıyor. Büşra Özcan, "2019 sonunda Fransa'da bulunan Le Village hızlandırma programı dahilinde üç ay süreyle Fransa pazarına giriş için hazırlanacağız. Sonrasında da İngiltere'de gelişen uzaktan sağlık takibi sistemlerine girmeyi amaçlıyoruz" diyor.
MİKRO BİYOSİSTEMLER
Mikro Biyosistemler, mikroakış-kan teknolojilerin ticarileştirilmesi amacıyla Prof. Dr. Haluk Külah ve Prof. Dr. Tayfun Akın tarafından 2015 yılında ODTÜ Teknokent'te kuruldu. Şirketin geliştirdiği likit biyopsi, kanser tanısı almış kişilerde basit bir kan testi ile hastalığın kişiselleştirilmiş tedavi ve takibine olanak sağlayan bir biyopsi çeşidi.
Likit biyopsi, cerrahi biyopsiye göre daha fazla bilgi veriyor. Mikro Biyosistemler CTO'su Özge Zorlu, şu an ürünün klinik araştırmaları için gerekli olan ikinci tur yatırım aşamasında olduklarını söylüyor. Zorlu, bu süreçte ilaç firmaları ve kanser merkezleri ile stratejik işbirlikleri kurarak likit biyopsi platformlarının yetkinliğini çeşitli uygulamalarda göstermeyi hedeflediklerini dile getiriyor.
ORTHERO
2012 yılında İTÜ ARI Teknokent'te Aydın Dikkulak, Ferit Güler, Efe Turhan ve Seyyid Bucak tarafından kurulan Orthero, ortodontik tedavilere yeni bir boyut kazandırıyor. Orthero, Türkiye'de ilk yerli ve kişiye özel üretilen şeffaf apareyleri ile hastaların dişlerini ideal hale getiren telsiz tedavi yöntemini sunuyor.
Sektörde uzun yıllar yabancı markaların yüksek maliyet ve yavaş sunulan hizmetinin hüküm sürdüğüne dikkat çeken Orthero Kurucu Ortağı Efe Turhan, bunu değiştirdiklerini söylüyor. Turhan, "Aylık kapasitemiz 15 bin model. Bugüne kadar 300 bini aşkın model ürettik. Toplam 4,5 milyon TL'lik yatırım çektik" diyor. 2018'i 7 milyon TL ciro ile kapatan şirket bu yıl ise yüzde 50 büyüme hedefliyor. Önümüzdeki üç yıldaki ciro hedefi ise 30 milyon TL'yi buluyor.
PERA LABS
Pera Labs, geliştirdiği 'Sperman' isimli ürün sayesinde tüp bebek merkezlerinin en sağlıklı spermi daha hızlı seçmesini sağlayarak tedavi süresini kısaltıyor ve tedavi başarı oranlarını yükseltiyor.
Pera Labs Kurucusu Burak Özkösem, "Manuel metotla yüzde 55 doğrulukta yapılan sperm analizi, bizim sistemimiz Sperman'de yüzde 95'e çıkıyor ve bu analiz 5-10 günde değil sadece 1,5 saatte tamamlanıyor" diyor. Bu yıl yurtdışındaki yatırım fonlarından 500 bin dolarlık yatırım çekmeyi hedefleyen şirketin Sperman dışında üzerinde çalıştığı iki farklı yapay zeka projesi daha var. Bunlardan biri hamile olan kadının sağlığıyla diğeri ise embriyo kalitesinin web tabanlı analiziyle ilgili.
PONS
Soner ve İlker Hacıhaliloğlu kardeşlerin geliştirdiği ve 'Pons' adını verdikleri cihaz, beyin kanaması riskinin hastaların gözünden tanınmasını sağlıyor. Pons, mobil ultrason 'probu' ve buna bağlı çalışan görüntü işleme ve veri analizi yazılımı, gözün üzerinden alınan görüntüyle hasta daha hastaneye ulaşmamışken beyin kanama riskini hastaneye bildiriyor.
Sistemin şu anda gözlük gibi giyilebilir teknoloji haline dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Ön klinik testleri ABD ve Almanya'da başlayan Pons'un 2020'nin sonuna doğru tam anlamıyla son kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlaması planlanıyor.
RESPO GADGETS
Nisan 2017'de kurulan Respo Gadgets, 'Dormino' adını verdiği ürünle uyku apnesi ve horlama sorununa çözüm sunuyor. Mevcut yöntemleri benimsemekte zorlanmış kişilere rahat, taşınabilir ve etkili bir ağız içi aparatı olan ürün, yaklaşık bir yıldır eczanelerde satışa sunuluyor.
Bugüne kadar yaklaşık bin 500 kişinin hayatına dokunduklarını belirten şirketin kurucusu Sefa Zülfi-kar, "Dünyada 1 milyar insanda uyku apnesi sorunu var. Türkiye'de ise 5,5 milyon kişide. Bu soruna yönelik ürünümüz, geçen ay Amazon üzerinden Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere'de satışa sunuldu" diyor.
RS RESEARCH
2015 yılında RS Research'ü kuran Prof Dr. Rana Sanyal, ilaçta Türkiye'de Faz 1 aşamasını tamamlayan ilk araştırmacı. Sanyal, ilacın yaz aylarına doğru ilk hastalar üzerinde denenmesini hedefliyor.
Faz 2 yatırımının devamı yurtdışından geleceği için İsviçre Lozan'da teknoparkta bir ofis açan şirket, temel araştırmalarına Türkiye'de devam edecek. Geliştirdiği teknolojiyle global anlamda da ilgi çeken şirket, kuruluşundan itibaren toplam 2 milyon Euro'luk yatırım çekmiş bulunuyor.
SURGİTATE
Özge Akbulut'un kurduğu Surgitate, yapay organ ve doku üretiyor. Sabancı Üniversitesi, Arya Kadın Platformu ve Farplas Grup'tan destek almayı başaran girişim, tıbbi cerrahide yeni bir dönemi başlatmayı planlıyor. Surgitate, aldığı destekle 10 milyon dolar büyüklük hedefliyor.
Özellikle estetik cerrahi alanındaki eğitimlere yön vermeyi planlayan şirket, geliştirdiği ürünlerle cerrahi kesim ve dikişe gerçekçi tepkiler verilmesini hedefliyor.
TARABİOS
Tarabios, beş yıl önce doktorlardan gelen kan pıhtılaşma parametrelerinin laboratuvar cihazları doğruluğunda taşınabilir bir cihaz ile ölçülebilmesi talebi üzerine çalışmalara başlayan bir girişim. Koç Üniversitesi Optik Mikrosistemler Laboratuvarı'nda başlayan çalışmalar, yüksek teknoloji yatırım şirketi Inventram'ın yatırımıyla gelişerek şu an tüm dünyada patent ile korunan bir teknoloji haline geldi.
Tarabios Kurucu Ortağı Prof. Dr. Hakan Ürey, yılda 1 milyardan fazla kan pıhtılaşma testi yapıldığı düşünüldüğünde, ürünün çok fazla insanın hayatına olumlu katkı yapacağını belirtiyor. Bu girişime başladıklarında pazarın 1 milyar doların üzerinde olduğunu ve çok az oyuncunun yer aldığını da ifade ediyor. Ürey, "Klinik testleri tamamlayarak yeni yatırım turlarına çıkmayı hedefliyoruz" diyor.
TİON HEALTH
Berkay Şamiloğlu tarafından kurulan Tion Healthcare, sağlık alanında tanı, tedavi ve izleme amaçlı sticker şeklinde giyilebilir sensörler geliştiriyor. Şirketin kalp aritmisinin teşhis ve tanısına yönelik geliştirdiği Tion uygulaması, yapay zeka destekli tanı etiketleri üretiyor ve bu teknolojiyi kalp alanında ritim bozukluğunu belirlemede kullanıyor.
Berkay Şamiloğlu, yurtdışı açılımını ABD'den yapmayı planladıklarını belirtiyor. Şamiloğlu, "ABD halkının kötü beslenme tarzı ve hareketsiz yaşamı onları kalp hastalıklarının merkezi haline getiriyor. Biz ise ABD'de tanı ücretlerini minimuma indirip, maksimum sayıda kişinin hayatını kurtarmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.
ULTRALAB LTD.
2018 yılında Burhan Eyüboğlu, Emre Özüm ve Furkan Küçük tarafından kurulan Ultralab, sağlık sektörüne yönelik iki ürün geliştirmiş durumda. Bunlardan ilki hamile kadınlara yönelik bir platform olan Ubeat. Bu platform fetüs kalp dinleme cihazı ile beraber bir mobil uygulamadan oluşuyor. Anne adaylarının bebeklerinin kalp atışlarını istedikleri zaman dinleyebilmelerine ve sosyal medya üzerinden paylaşmalarına imkan veriyor.
İkinci ürün ise 'Soundcam' isimli akıllı telefonlar üzerinde çalışabilen bir mobil ultrason cihazı. Emre Özüm, son dönemde ultrason görüntülerinden erken tanı yapılabilmesi üzerine çalıştıklarından bahsedeiyor. Özüm, "Medikal görüntü işleme yazılımlarının 2020'de yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle bizim de bu alanda çalışmalarımız devam ediyor" diye ekliyor.
VAGUSTİM
Ali Can Er, Dr. Ali Veysel Özden ve Seyyid Bucak'ın ortak girişimi olarak kurulan Vagustim, migren tedavisinde kullanılan dijital bir medikal cihaz. Cihaz, otonom sinir sistemini regüle ediyorve migren ataklarının oluşmasını engelliyor. Ali Can Erk, prototip cihazla Türkiye'nin önde gelen hastanelerinde pilot çalışmalar yaptıklarını ifade ediyor.
Bugüne kadar kurumsal holdinglerin birinden, bir mikro venture capitalden ve üç melek yatırımcıdan yatırım aldıklarını da söylüyor. Erk, her yıl ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen SelectUSA programına bu yıl Türkiye'den seçilen start up'lardan biri olduklarını da belirtiyor.
VİVOO
2017 yılında Gözde Büyükacaroğlu ve Miray Tayfun tarafından kurulan Vivoo, kişilerin daha sağlıklı kararlar vermesini sağlayan, vücudun ihtiyaçlarını anlatan bir uygulama. Bu uygulama kişilere idrarları üzerinden beslenme ve yaşam tarzı tavsiyeleri veriyor.
Ocak 2019'da piyasaya çıkan Vivoo bugüne kadar 2 binden fazla kullanıcıya ulaştı. Vivoo Kurucu Ortağı Gözde Büyükacaroğlu, dünyadaki en büyük üç yatırım ağının ikisinden yatırım aldıklarının altını çiziyor.
Büyükacaroğlu, "Techstars'dan, Silikon Vadisi'nden bazı melek yatırımcılardan, Endonezyalı Gunung Sewu Grup'tan ve bazı Türk melek yatırımcılardan yatırım aldık" diyor. Şu anda Dubai'de sıcak giden birkaç görüşmeleri olduğunu ve bunların sonunda tohum turunu kapatmak istediklerini de ifade ediyor.
YESİL SCİENCE
Dr. Yusuf Yeşil tarafından 2015'te kurulan Yesil Science, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), 3D çizim, animasyonlar gibi görsel teknolojilerin üretimi ve yapay zeka (AI) gibi teknolojilerin sağlık alandaki uygulamalarına dair çözümler geliştiriyor. Augmentify ürünü ile artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan şirket, gözle görülemeyen, moleküler tıbbi süreçleri anlaşılabilir kılabilmeyi hedefliyor.
İlaç mekanizmalarını, etkilerini holografik modellere aktararak klasik tıbbi anlatımlara yeni bir boyut getiriyor. Yesil Science Kurucusu Dr. Yusuf Yeşil, "Hedef pazarımızdaki firmalarla iletişime geçtik ve şu an ilk büyük işimizi tamamladık. Bu yıl içerisinde beşi global 15 firma ile iş gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diyor.