“Sağlıklı gıdaya erişim sürdürülebilir olmalı”

Migros, iklim değişikliğiyle mücadele, verimli su yönetimi, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, gıda israfının önlenmesi gibi pek çok konuda projeler geliştiriyor. Şirket, İyi Gelecek Planı kapsamında karbon ayak izini 2030 sonuna kadar yüzde 42 azaltmayı hedefliyor.

18 Kasım 2024

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla iklim değişikliğiyle mücadele, verimli su yönetimi, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, gıda israfının önlenmesi ve plastik atıkların azaltılması gibi iklim ve çevre alanlarında önemli projelere imza atıyor.

10 - 23 Kasım 2024 tarihli sayıdan

Şirket, İyi Gelecek Planı kapsamında karbon ayak izini 1,5 derece senaryosu ile uyumlu şekilde bilime dayalı hedefler kapsamında 2030 sonuna kadar yüzde 42 azaltmayı taahhüt ediyor.

Büyüyen bir şirket olmasına rağmen karbon ayak izini son üç yılda yüzde 14,7 azalttı. 2050 karbon net sıfır hedefine emin adımlarla ilerleyen Migros, karbon salımını yüzde 90 azaltan ve patenti kendilerine ait sulu soğutma sistemini yaygınlaştırıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında 2026 yılı sonuna kadar toplam enerji tüketiminin 1/3’ünü kendi güneş enerjisi santrallerinden sağlamayı amaçlıyor.

GIDA İSRAFIYLA MÜCADELE

Öncelikli amacı müşterilerinin sağlıklı gıdaya erişimini sürdürülebilir kılmak olan Migros, bu sebeple sürdürülebilir tarıma ve tarımın geleceğine yatırım yapıyor. İyi Tarım Uygulamaları (İTU), organik tarım ve rejeneratif tarımla yapılan üretim modelleri için de altyapı eğitim, finans ve pazar destekleri sağlıyor. 2010 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlatılan İTU standardında taze meyve ve sebzeyi satışa sunan ilk perakendeci konumunda. Bugüne kadar 1,5 milyon ton İTU’lu meyve sebze tedariki gerçekleştiren Migros, bugün İTU çalışmalarını bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünlerinde de yürütüyor ve kapsamı devamlı olarak genişletiyor. Rejeneratif (onarıcı) tarım, Migros’un üzerinde durduğu en önemli başlıklardan biri. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk bitkisel üretimde onarıcı tarım belgelendirme kriterini yazarak Türk Standartları Enstitüsü’ne onaylatan Migros, yakında belgelendirme çalışmalarına da başlayacak.

DİJİTAL UYGULAMA GELİŞTİRİYOR

Gıda israfıyla mücadele kapsamında gıda imha oranlarını 2030’a kadar yüzde 50 azaltmayı hedefleyen Migros, bu hedefinde yaklaşık yüzde 30 seviyelerine ulaşmış durumda. Şirket, gıda geri kazanım hiyerarşisi doğrultusunda operasyonel iyileştirmeler, indirimli satışlar ve bağış operasyonları gibi çalışmalarla beş yılda 62 milyondan fazla öğünlük gıdanın kurtarılmasını sağladı. Migros, aynı zamanda tarlada hasat sonrası kayıpların ölçümlenmesi ve azaltılması için de dijital uygulamaların kullanıldığı global bir pilot çalışma içinde. Plastik atıkları azaltma kapsamında başlattığı ‘Poşetsiz Alışveriş Hareketi’ne müşterilerini dahil ederek etkiyi büyüten Migros, aynı zamanda gerçekleştirdiği diğer iyileştirme çalışmalarıyla 512 ton plastik atığın önüne geçti.

BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde
Türkiye’de Entegre Faaliyet Raporu yayınlayan ilk gıda perakendecisi olan Migros, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin yayınlandığı yıldan bu yana, endekste aralıksız yer alan tek gıda perakendecisi. CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak ‘Global A Listesi’ne giren Türkiye’den beş şirket arasında yer alarak beşinci kez iklim liderleri, üçüncü kez de su liderleri arasına seçildi.