Sabancı Holding, ‘Geleceğe Gönüllüyüz’ sloganıyla gönüllülüğe sahip çıkıyor. Dünyadaki ‘gönüllü dönüşüm’ü yeni neslin gerçekleştireceğine inanan kuruluş, 20 yılda 15 bin öğrenciyi gönüllülük sürecine dahi etti. Buna yönelik bin 245 proje hayata geçirildi.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Dünyanın en büyük yatırım kuruluşlarından BlackRock CEO’su Larry Fink, “Kamu ya da özel sektör olsun hiç fark etmez, toplum artık bütün şirketlerden sosyal bir amaca hizmet etmesini bekliyor.
Artık tek önemli olan finansal performansının ne kadar yüksek olduğu değil, aynı zamanda topluma ne kadar fayda sağladığın” diyor. İş dünyası böyle bir dönüşümün içinde ve bununla birlikte hayalini kurduğumuz yeni dünyada ‘gönüllülük’ hüküm sürecek.
EN BÜYÜK BEŞİNCİ ÜLKE
BM’nin 2018 Dünya Gönüllülük Raporu’na göre bugün dünyadaki gönüllü sayısı 1 milyarı aşmış durumda. Bu sayı, işgücü olarak 109 milyon tam zamanlı çalışan işçiye eşdeğer.
Türkiye ise gönüllülük konusunda çok zengin bir birikime sahip. Ancak uluslararası standartlar göz önüne alındığında bu büyük potansiyelin yeterince kullanılamadığı görülüyor.
Ancak son yıllarda toplumsal sorunların çözümü için gönüllü olan şirketlerin sayısında artış gözleniyor. Hatta ‘gönüllülük’ kavramının artık iş yapış biçimleriyle şirket stratejilerini yakından ilgilendirdiğini söylemek mümkün.
Bugün takım çalışması, dayanışma ve insan değeri, sürdürülebilir olduğunu iddia eden tüm şirketlerin odak noktası. Artık gönüllülük konusu şirketler için kısa vadeli bir sosyal sorumluluk faaliyeti olmaktan çıkıp, uzun vadeli iş stratejilerine dönüştü.
BİN 245 PROJE
Sabancı Holding, ‘gönüllülük’ konusunu sahiplenen şirketlerin başında geliyor.
Holdingin ‘5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde ‘Geleceğe Gönüllüyüz’ sloganıyla düzenlediği etkinlikte konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyadaki ‘gönüllü dönüşüm’ü yeni neslin gerçekleştirebileceğine vurgu yaptı.
Sabancı, 20 yıl önce Sabancı Üniversitesi’ni kurarken programlarını, gençlere bu alanda yetkinlikler kazandıracak şekilde tasarladıklarını ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri’ni ders programına aldıklarını da anlattı.
Güler Sabancı, “Sabancı Üniversitesi kurulduğundan beri, notları ne kadar iyi olursa olsun, hiçbir öğrenci bir sosyal sorumluluk projesi yapmadan mezun olamaz. Şimdiye kadar yaklaşık 15 bin öğrenci bu sürece dahil oldu.
Bin 245 proje hayata geçirildi. Bu projelerle direkt olarak yaklaşık 70 bin kişiye dokunuldu. Bu rakamın çarpan etkisi ise elbette çok daha büyük” diye ekliyor.