Rotasını ABD ve İngiltere’ye çevirdi

Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Türk jeneratör firması Teksan, 140 ülkeye ihracat yapıyor.

07 Şubat 2024

Bu yıl 30'uncu yaşını kutlayan Türk jeneratör firması Teksan, 140 ülkeye ihracat yapıyor. Mısır'da çöl yeşillendirme projesinden Nepal'deki dağların zirvelerine kadar pek çok projeye ürün veren şirket, 2024'te İngiltere ve ABD'de hızlı büyüme hedefliyor.

04-17 Şubat 2024 tarihli sayıdan

Bu yıl 30'uncu yaşını kutlayan Teksan, kesintisiz güç kaynakları alanında faaliyet gösteriyor. Abdulkadir Teksan, Özdemir Ata ve Özcan Başeğmezler ortaklığıyla yönetilen şirket, altı kıtada 140'tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. İngiltere ve ABD'de ofisleri de bulunan şirketin cirosunun yüzde 75'inden fazlası ihracattan geliyor. 

İstanbul ve Kocaeli'deki fabrikalarında toplam 70 bin metrekareye ulaşan kapalı alanda, yıllık 15 bin adedin üzerinde üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten şirketin ikinci kuşak temsilcisi Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, "Geçen yıl yüzde 12'lik büyüme ile 150 milyon Euro ciroyu aştı. 2024'ün dünya ekonomisinde devam edeceği tahmin edilen resesyon beklentileri nedeniyle her sektör için kontrollü bir yıl olacağı kanısındayız. Bu nedenle mevcut pazarlardaki çalışmalarımıza ağırlık verirken 2024'te özellikle ABD ve İngiltere'deki çalışmalarımızı artırarak hızlı bir büyüme bekliyoruz" diye konuşuyor.

İNGİLTERE'DE HASTANELERE GİRDİ

Yedi yıldır İSO 500 listesinde yer alan şirket, Türkiye'de kurulu güç ve kapasite olarak en büyük jeneratör üreticisi konumunda. 900 çalışanı olan ve beyaz yaka çalışanlarının yüzde 50'sini mühendislerin oluşturduğu Teksan'ın yurtdışında endüstriyel jeneratör alanında üstlendiği pek çok büyük proje var. Örneğin; geçen yıl İngiltere'deki 10 kamu hastanesine güç kaynağı sağlamış durumda. İngiltere'de kraliyet ailesinin uçak hangarlarında da Teksan jeneratörleri kullanılıyor.

ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ

Mısır'da çölü yeşillendirme amaçlı yürütülen 'Savola Projesi'nde de ürünleri bulunduğunu söyleyen Tuncer, "Orkney Adaları İskoçya açıklarında gel-git türbinlerinde çalışan jeneratörlerimiz var. Öte yandan Nepal'de ise dünyanın en yüksek dağlarında ürünümüz bulunuyor. Ürünlerimiz her koşula uygun, 9 şiddetindeki depreme bile dayanaklı ürünler geliştiriyoruz" şeklinde konuşuyor.

Son yıllarda yurtdışındaki data center projelerine de yoğunlaştıklarına değinen Tuncer, "Intel'in data center projelerine ürün verdik. Bugüne kadar yurtdışında 70'a yakın data center projesi tamamladık" diye ekliyor.

2023'te resesyona bağlı olarak daralan jeneratör pazarına karşın büyüyen 'enerji depolama sistemleri' pazarına yatırım yapan Teksan, bu alana yönelik çalışmalarına devam edecek. Tuncer, enerji depolama sistemleri pazarının hareketlendiğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor:

 "Dünya genelinde enerji depolama sistemlerinin 2025 yılında jeneratör pazarını geçmesi bekleniyor. Biz de Teksan Enerji Depolama Sistemleri (TESS) ile pazarda önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz. Öte yandan ev kullanımı ve etkinliklere yönelik geliştirdiğimiz yeni ürünlerimize de ilgi her geçen gün artıyor."