Robot girmeyen ev kalmayacak

15 Eylül 2016
92 yıldır Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından biri olan IFA, 2-7 Eylül tarihleri arasında yeni teknolojilere ev sahipliği yaptı. Akıllı ev teknolojilerinin en büyük trend olduğu görülen fuarda, evdeki kişisel asistan görevi gören robotların ağırlığı vardı.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Bu alandaki gelişmelere bakılırsa, robotsuz ev kalmayacak. Bu yıl 92’ncisi düzenlenen ve 2-7 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Berlin şehrinde gerçekleşen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından biri olan IFA’da, kısa zaman içinde pazarda yerini bulacak yeni teknolojiler sergilendi.

250 bin ziyaretçi ve bin 500’ün üzerinde şirketin olduğu fuarı, Ekonomist dergisi olarak biz de takip ettik. Fuarda akıllı telefonlar, sanal gerçeklik gözlükleri, OLED televizyonlar, akıllı bileklikler ve saatler, drone’lar gibi son dönemin en trend olan teknolojileri stantlarda yerini aldı. Bu yıl en dikkat çekici konulardan biri ise akıllı ev teknolojileriydi.

EV ALETLERİ YÜKSELİŞTE
İnternet bağlantısı ile birlikte artık evdeki tüm cihazlar birbirine bağlanıyor, böylece telefon ve tablet üzerinden kontrol edilebiliyor. İster çamaşır makinesi olsun isterse kahve makinesi ya da buzdolabı, artık onları akıllı telefonunuzdan çalıştırabiliyorsunuz.

Bu artık her türlü küçük ev aletlerine yayılacak. Bu durum da küçük ev aletlerinde büyümeyi ve çeşitlenmeyi beraberinde getirecek. IFA fuarında da 15 ülkeden 40 şirket, 3 bin metrekare alanda akıllı ev teknoloji ürünlerini sergiledi.

Araştırma şirketi GfK’nın IFA’da duyurduğu araştırmaya göre de küçük ev aletleri trendi yükseliyor. Araştırmaya göre, yeni inovatif ürünler ve ‘sorun çözmeye’ yarayan cihazlar, pazarın yukarısında yer alacak ve connectivity (bağlanabilirlik) özelliği önemli rol oynayacak. Bunlar pazardan daha fazla pay alacak. Şimdiden yüzde 30’luk global büyümenin çoğuna bu tarz inovatif ürünlerle ulaşıldığına dikkat çeken GfK, bunun artacağını belirtiyor.

IHS Markit araştırmasına göre ise geçen yıl 15 milyon adet olan akıllı ev teknolojileri pazarı, 2020 yılında 300 milyon adete yükselecek. Burada tüketici elektroniği seg-mentinin daha fazla pay alacağı öngörülüyor. Diğer kategoriler ise güvenlik, ışıklandırma ve sensör, havalandırma kontrol olarak belirtiliyor.

ROBOTLAR YAYGINLAŞIYOR
Ev teknolojileri cihazları içinde ise en önemli trendin robotlar olduğu görülüyor. Fuarda sergilenen ürünler arasında da en fazla dikkatimizi çeken cihazlar robotlar oldu. Robot teknolojileri son dönemde iş süreçlerinde kullanılmaya başladı ama şimdi evlerimize geliyor.

Küçük bir ev aleti gibi evdeki asistanınız olacak bu robotları artık daha fazla göreceksiniz. Küçülen, tarz olarak değişip şekil değiştiren bu robotlar, öğrenebilen yapılarıyla sizin isteklerinizi giderek daha fazla tanıyarak yaptığı işlemleri artırıyor.

SES VE YÜZ TANIYOR
Ses ve yüz tanıma ile kontrol sağlayabildiğiniz bu robotlar, evdeki televizyon, müzik seti gibi cihazlarınızla entegre çalışıp her isteğinizi yerine getiriyor. Evdeki küçük kişisel asistanınız haline gelen bu cihazları, Sony’den BSH’a, LG’den Qihan’a kadar birçok büyük üretici pazara sunmaya hazırlanıyor.

Bazıları kendi cihazlarını geliştirirken bazıları da halihazırda var olan robotları işlerine entegre ederek yeni bir teknoloji sunuyor. Bu robot teknolojilerinden bazı örnekler yandaki kutuda yer alıyor:


3020
BSH - Mykie

BSH ev aletleri, geleceğin mutfak asistanı olarak nitelendirdiği sosyal asistan Mykie ürününü resmi olarak fuarda tanıttı. Şirketin 'Home Connect' konseptinin ürünü olan Mykie, insanların konuşmalarını anlayabilen ve cevap verebilen bir robot. Mutfaktaki diğer ev aletleriyle bağlantılı olarak çalışabilen Mykie, böylece diğer ev aletleriyle de etkileşime girebiliyor. Mutfaktaki her şeyi yönetebilen robot, yemek tariflerini internetten bulma, fırını otomatik olarak çalıştırma, buzdolabı alışverişi için siparişte bulunma gibi özelliklere sahip.

3021Sony - Experia Agent
Sony'nin evdeki kişisel asistan robotu Experia Agent da sesle ve hareketle kontrol özelliğine sahip. Kullanıcıya faydalı bilgiler veren, iletişim kurabilen ve evi kontrol etmenize izin veren Xperia Agent, evde size yardımcı olacak bir robot. Kullanıcıyı tanıyıp onun komutlarına göre hareket eden robot, arkadaşınızın Facebook'tan önerdiği filmi televizyonunuzda oynatıyor, e-mail ile gönderilen fotoğrafı TV'ye yansıtıyor, en sevdiğiniz şarkıyı istediğiniz zaman hoparlörden otomatik olarak çalıyor ve sesi yükseltip alçaltıyor. Tüm bunları sesle asistanınıza söylemeniz yeterli oluyor. Önümüzdeki yıl pazara çıkması planlanan asistan robot, şu an konsept ürün olarak sergileniyor.

3022LG - SmartThinQ
Akıllı ev kontrolü sağlayan dijital asistanlardan biri de işbirliğini IFA'da duyurdu. Amazon, Alexa adını verdiği akıllı sesli asistan geliştirip bunu Amazon Echo ismini verdiği hoparlör ile birleştirmişti. Kullanıcılar da Amazon Echo ile entegre olarak çalışan birçok cihazı evlerinde ve işyerlerinde sesli olarak kontrol edebiliyor.

LG SmartThinQ Hub hoparlör cihazı da akıllı ev kontrol özelliklerine sahip. Şimdi iki şirket yaptıkları anlaşmayı duyurdu. LG SmartThinQ Hub'un tuşuna basarak Alexa'ya takviminizdeki değişiklikleri ayarlamasını, evdeki hoparlörden müzik çalmasını ya da hava durumunu söylemesini isteyebilirsiniz.

3023Qihan Technology - Sanbot
Çinli şirket Qihan Technology'nin Sanbot adlı robotu da IFA fuarında lansmanı yapılan cihazlar arasında yer aldı. Bulut bazlı çalışan robot, android uygulamalarıyla inşa edildi. Kullanıcısının ses ve yüzünü tanıyıp o şekilde kontrol edilebilen cihaz, daha akıllı ve kişiselleştirilmiş hizmet vermek isteyen şirketlere yönelik olarak geliştirildi. Ancak evlerde de kullanıma uygun. Özellikle perakende, otel, okul, hastane gibi alanlarda kullanımının olabileceği öngörülüyor. Robot sensör, üç kamera ve bir projektöre sahip. Fiyatı ise 6 bin dolar.