18 Nisan 2021 tarihli sayıdan
Aras Kargo'nun 2013 yılından bu yana yüzde 25 hissesine sahip olan Avusturyalı Austrian Post, 2020 yılında hisse payını yüzde 80'e çıkardı. Aras ailesinden Barış Baran Aras, şu an Aras Kargo'nun yüzde 20 ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak şirketteki görevini sürdürüyor. Aynı zamanda Aras Holding'in de yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.
Aras Holding bugün, lojistik, kurye, gıda, akaryakıt ve bilişim olmak üzere toplam beş sektörde faaliyet gösteriyor. 2020 yılını yüzde 25 seviyelerinde büyüme sağlayarak tamamlayan holding, teknoloji şirketi Rush Bilişim ile e-ticarete girmek için AR-GE çalışmaları gerçekleştiriyor.
Barış Baran Aras, gıda sektöründe faaliyet gösteren N Kurumsal ile de Türkiye çapındaki restoranlardan, catering şirketlerine kadar pek çok kurumun yemek işletmesini ve toplu yemek hizmetini gerçekleştirdiklerini söylüyor.
Aras, "Özellikle orta ve üst segmentte hizmet verecek yeni bir restoran zinciri kurma düşüncem var. Ancak kesinlikle fast food olmayacak" diyor. Yeni dönemde Aras Kargo için de 1 milyar TL yatırım yapmayı planladıklarını belirten Aras'a sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:
Tüm şirketler zor bir yılı geride bıraktı. Aras Holding olarak siz 2020 yılını genel olarak nasıl geçirdiniz?
2019 yılında yüzde 17 büyümüştük. 2020'de ise büyüme hedefimizi yüzde 41 olarak belirlemiştik. 2020 yılı başlarında pandemi süreci ile birlikte tüm sektörler olumsuz etkilendi. Ancak, kısa sürede etkili ve hızlı aksiyon planları ile holding şirketlerimiz gerekli tedbirleri aldı. Pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılını yüzde 25 seviyelerinde büyüme sağlayarak kapattık.
Aras Kargo'nun yüzde 80'inin Austrian Post'a satışının ardından, Aras Holding'in şu anki mevcut iş alanları ve büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?
Holdingimize bağlı şirketlerde yaklaşık 2 bin çalışanımız var. Lojistik, kurye, gıda, akaryakıt ve bilişim olmak üzere toplam beş sektörde faaliyet gösteriyoruz. Kurye şirketimiz, elektronik ticarete bağlı taşımacılık hizmetinin yanı sıra moto kurye, kredi kartı ve doküman teslimatı alanlarında da uzman bir şirket.
Lojistik sektöründe faaliyet gösteren iki farklı şirketimiz var; Fillo Lojistik ve Arlo Lojistik. Gıda sektöründe faaliyet gösteren N Kurumsal ile Türkiye çapındaki restoranlardan, catering şirketlerine kadar pek çok kurumun yemek işletmesini ve toplu yemek hizmetini gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca bilişim sektöründe faaliyet gösteren Rush Bilişim ve akaryakıt sektöründe de Aras Akaryakıt isimli şirketlerimiz ile hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Farklı sektörlerde faaliyet göstermemiz ve şirketlerimizin düzenli büyümeleri nedeniyle her geçen yıl sağladığımız istihdam da artıyor.
Pandemi ile birlikte holdinginiz için öne çıkan fırsatlar nelerdi?
Bu süreçte, özellikle e-ticaret hacminin artışı paralelinde kurye şirketimiz önemli bir büyüme elde etti. Gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketimiz ise yüzde 36 seviyesinde bir büyüme sağlarken, bir önceki yılın oldukça üstünde cirolara ulaştı.
Kısıtlamalara rağmen akaryakıt şirketimiz yüzde 27 büyüme sağlayarak, 180 milyon TL civarında ciro elde etti. Bilişim alanında faaliyet gösteren şirketimiz de bu dönemde yüzde 17 büyüme sağladı.
Lojistik bu dönemde en hızlı büyüyen sektörlerden biriydi. Lojistik şirketleriniz bu süreçte ne kadar büyüklüğe ulaştı?
Aras Holding şirketleri taşımacılık alanında Türkiye'nin sayılı şirketleri arasında yer alıyor. Fillo Lojistik ve Arlo Lojistik, bu sektörde faaliyet gösteren iki ayrı şirketimiz. Şirketlerimizin pandemi sürecine rağmen 2020 yılında ulaştıkları ciro, yarım milyar TL seviyesinde. Bu dönemde her iki şirketimizde de büyüme sağladık.
Aras Kargo'nun 2021 yılındaki büyüme hedefleri neler?
Geçtiğimiz yıl yüzde 65 gibi önemli bir büyüme gerçekleştirdik. Bu başarı grafiğini bu yıl da devam ettirmeyi hedefliyoruz. Son iki yılda transfer merkezi, IT altyapısı, operasyonel düzenlemelere 300 milyon TL'ye yakın yatırım yaptık. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde kargo sektöründe en yüksek kapasite oranına ulaştık.
Günde 1 milyonun üzerinde hanenin kapısını çalıyoruz. Pandemi sürecinde e-ticaret hacminin yoğunlaşmasıyla birlikte e-ticaret şirketlerinin en çok tercih ettiği kargo markası olmayı başardık. Entegrasyon, rota opti-mizasyonu, entegre yönetim sistemleri yatırımlarımızla kalitemizi ileri seviyeye çıkarmayı planlıyoruz. Bu süreçler için 1 milyar TL yatırım hedefimiz bulunuyor.
Akaryakıt sektöründeki yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Akaryakıt şirletimiz akaryakıt satışı, denetimi ve ölçümlemesi alanında faaliyet gösteriyor. Diğer iştiraklerimiz gibi bu sektörde de büyümeye devam ediyoruz. 2021 yılında da bu büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. 2022 yılında ise önemli yeni yatırımları planladık.
Holding olarak ajandanızda yeni sektörlere girme hedefleriniz var mı?
Bilişim sektöründe henüz çok yeniyiz. Rush Bilişim faaliyetine yeni başlayan bir şirketimiz. Daha çok yazılım ve aplikasyon üzerine çalışıyor. Ayrıca e-ticarete girmek için araştırma ve geliştirme yapıyor. Dünyadaki örneklere bakıyoruz. 'Pazaryeri mi olmalıyız, yoksa stoklu mu çalışmalıyız?' konusunda araştırmalar yapıyoruz.
Dünyada e-ticarette bundan sonra yeni gelişmelerin ne olacağını araştırıyoruz. Kuracağımız e-ticaret şirketi geçici değil kalıcı olsun istiyoruz. Bu nedenle ince eleyip sık dokuyoruz. Ayrıca gıda şirketimizin kendini gösterebileceği bazı lokasyonlarda turizm ve gıda yatırımı yapmayı düşünüyorum.
Gıda alanındaki yatırımınız ne olacak?
Özellikle orta ve üst segmentte hizmet verecek yeni bir restoran zinciri kurma düşüncem var. Ancak kesinlikle fast food olmayacak. Celal Aras Eğitim Vakfı'mız bünyesinde de pandemi sonrasında üniversite yatırımı yapmayı düşünüyorum. Ancak bunları şimdilik askıya aldık ve e-ticarete yoğunlaştık.
Lojistik depomuzu taşıyacağız"
"Lojistik özelinde Anadolu depomuzu taşıma planımız var ve yeni taşındığımız yere sorter sistemi kuracağız. Sektörde ilk olma özelliği de taşıyan giyilebilir teknolojik cihazlara yatırım yapıyoruz ve çalışanlarımızın kullanmasını sağlıyoruz."
"Aile anayasasından çok aile kılavuzuna inanıyoruz"
"Aras Holdingde kurumsallığa çok önem veriyorum. Ancak aile şirketinin sürdürülebilirliği için aile anayasasından daha çok aile kılavuzuna inanıyoruz. Aile anayasası dediğimizde kişilerin hak ve özgürlüğüne girmiş oluyoruz. Bu nedenle aile anayasasına karşıyım. Aile şirketlerinde anayasa değil ama bir aile başucu kitabı muhakkak olmalı."