GÖZDE YENİOVA / Berlin-ALMANYA
gyeniova@ekonomist.com.tr
Ancak önümüzdeki yıllarda veri analizi ve yönetiminin ön plana çıkması beklenirken, şirketlerin çoğunun bu trende hazır olmadığına da vurgu yapılıyor. Son yıllarda iş dünyasında etkili olarak görülen en büyük trend, veri analizi ve yönetimi olarak öne çıkıyor.
Şirketler, iş süreçlerinde topladıkları verileri anlamlı hale getirip işlerine adapte etmenin yollarını arıyor. Verilerin milyonlarca terabayt seviyesine ulaşacağı öngörüsü nedeniyle de verinin önemi giderek artıyor. Bu nedenle veri depolama ve yönetim hizmetleri veren şirketler de gelecek planlarını buna göre şekillendirerek neler yapılabileceği üzerinde duruyor.
VERİNİN GÜCÜ
Bu şirketlerden biri de 5,5 milyar dolar gelire sahip NetApp. Birçok kurum, verilerini yönetmek ve depolamak için NetApp'ın yazılım, sistem ve servislerini kullanıyor. 80 ülkeden 4 binden fazla katılımcı, iş ortağı ve veri profesyonelinin katıldığı NetApp Insight, 13-16 Kasım tarihlerinde Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlendi.
Ekonomist Dergisi olarak konferansı biz de davetli olarak takip ettik. Verinin dünyayı değiştirme gücüne ve iş hayatına etkilerini odağına alan konferansta, müşteri, çalışan, cihazlar, sensörler, algoritmalar ve uygulamalar gibi birçok kaynağın ürettiği dijital hale getirilmiş verinin dönüştürülmesine vurgu yapıldı.
MAAİLYETLERİ DÜŞÜRÜYOR
NetApp EMEA Genel Müdürü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexander Wallner, konferansın açılış konuşmasında, maliyetleri düşürmenin ve BT danışmanlığını çağa uygun hale getirmenin alınması gereken stratejik kararlar olduğunu söyledi. Wallner, bu konuda şunları anlattı: “Veri, her şeyin gündeminde. Şirketlerin de uzun süre gündeminde olmaya devam edecek.
Onların veriden değer yaratmaları için çalışıyoruz. Veriler önce toplanıyor, sonra taşınıp analiz ediliyor. En sonunda ise veri merkezinde arşivleniyor. Uzun süredir şirketlerin gündeminde olan bulut şimdi daha çok multi cloud olarak konuşuluyor. Çünkü tek bir bulut yeterli olmuyor. Bu nedenle seçme özgürlüğü önemli.”
YÖNETİM ÖNEMLİ
Veri yönetimini ‘NetApp veri fabrikası’ olarak tanımlayan şirket, bulutta veriye her şeyi yapabildiği ve esnek seçenekler sunduğu iddiasında. Veri yönetiminin çoğu şirket tarafından bilinmediğine vurgu yapılan toplantıda, bu şirketlerin üç yıl sonra nasıl stratejileri olması gerektiğinden habersiz olduğu ifade edildi.
NetApp’a göre, dünya değişiyor ve iş süreçleri için kurumlar yenilikler yapmak durumunda. Ayrıca şirketler bugünden değişime hazır olmak zorunda. Çünkü önümüzdeki dönemde verinin rekabetin yeni kanalı olacağı öngörülüyor.
"TÜRKİYE İNOVATİF BİR PAZAR"
STRATEJİK KONULAR Veri merkezini optimize ederek şirketlerin verimli olmasını sağlamak son günlerin en büyük trendi. Biz de buna uygun çözümler üretiyoruz. Bulutu modernize etmek de bizim önem verdiğimiz konulardan biri. Veri konusunda gelen rekabete karşı şirketleri hazırlamak da bir başka konumuz. Şirketlerin elde ettiği verileri nasıl kullanacakları konusu da bizim için stratejik başlık olmayı sürdürüyor. Veriyle ilgili her şeyi yapabilen ender şirketlerden biriyiz. Daha esnek bir yapımız var.
YATIRIM ALANLARI Dijitalleşme, veri merkezlerini modernleştirme ve bulut konularında yatırım yapıyoruz. Profesyonel araştırmalar konusu da yatırım alanımız. Dikey çözümler de bir başka yatırım konumuzu oluşturuyor. Burada yeni araştırma ve işbirlikleri yapacağız. Bizim yatırımlarımız genelde insan kaynaklarına oluyor. EMEA bölgesinde 100 kişi daha büyüdük, bu artabilir. EMEA bölgesinde büyümeye devam etmeyi ve flash ürününde liderliği sürdürmeyi hedefliyoruz. Burada yüzde 28,4 pazar payımız var. Flash çözümlerinde iyi gidiyoruz.
İNOVATİF ÇÖZÜM ÜLKESİ Türkiye pazarı bizim için önemli. Buranın inovatif bir pazar olduğunu söyleyebilirim. Şirketler burada oldukça talepkar ve teknolojiyi kullanmakta istekli. Bizim için inovatif çözümleri ilk sunabileceğimiz kilit pazarlardan biri. Bu açıdan oldukça ilginç bir pazar. Burada yüzde 25 civarında pazar payımız var ve bu iyi bir rakam. İstanbul ve Ankara'da ofislerimiz var. Bazen işler zor olabiliyor ancak hala çekiciliğini koruyor. Pazarda sıralamada ilk 15'te ancak bizim için önemli olan büyümeye açık olması.
GELECEĞİN 5 ÖNEMLİ TRENDİ
Verinin gittikçe dağıtık, dinamik ve çeşitli hale geldiği günümüzde BT altyapılarının yönetimi önem kazanıyor. NetApp CTO'su Mark Bregman, 2018'de veriyle ilgili gelecek beş trendi şöyle açıklıyor:
1- VERİ BİLİNÇ KAZANIYOR
Veri bilinç kazanıp giderek daha çeşitli hale gelirken, üst veri, verinin önceden hareket ederektaşınma, kategorilere ayırma, analiz ve kendini koruma gibi görevleri gerçekleştirmesini sağlayacak. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgiler en doğru zamanda kendisine ulaştırılırken, uygulamalar ve depolama elementleri arasındaki akışın da gerçek zamanlı bir haritası çıkarılacak. Bu sayede veri, kendi kendini yönetebilme kabiliyetine sahip olacak.
2- SANAL MAKİNELER ORTAKLAŞA KULLANILAN MAKİNELERE DÖNÜŞECEK
Çok büyük oranlarda dağıtık hale getirilmiş verinin daha hızlı, kullanışlı ve ucuz bir şekilde yönetilmesi için gerçek makinelerden ziyade web ölçeğinde altyapılar ile hazırlanmış sanal makineler kullanılmaya başlanacak. Kullanıcılar sanal makineye ‘kiralama' yoluyla sahip olabilecek. Web ölçekli altyapılar üzerinde kullanılan sanal makineler, programlama hizmetlerinin herkesin ihtiyacına göre kullanıldığı bir ortak kullanım düzeninde olacak.
3- VERİYİ BİR YERDEN BİR YERE TAŞIMAK ZORLAŞACAK
Veri artık öyle büyük oranlarda üretiliyor ki taşımak gittikçe zor bir hal alıyor. Veriyi taşımak yerine artık veriyi işleyen uygulamaların ve kaynakların verinin olduğu yere taşınması gerekiyor. Bu da bulut, çekirdek ve uç mimarileri gibi yeni yapıların oluşturulması gibi sonuçlar doğuruyor. Gelecekyıllarda çekirdekten geçen verinin miktarı, uçlarda oluşan verinin miktarından daha az olacak.
4- YENİ MİMARİLER GEREKECEK
Büyük miktarlardaki veri yığınlarının analizini gerçekleştirme ihtiyacı giderek artarken verinin de programlama kaynaklarına daha yakın hale gelmesi gerekiyor. İşletmeler için verinin belirlediği yeni fırsatlar yaratan yazılım mimarilerine geçiş sağlanacak. Bu aşamada atılacak bir sonraki adım, birçok sensörden ve cihazdan elde edilen verinin yeni iş fırsatları yaratmak için kullanılması ve bunun için de devamlı bir bellek ile desteklenecek yeni uygulama mimarilerinin geliştirilmesi olacak.
5- VERİ YÖNETİMİ İÇİN SABİT MEKANİZMALAR GELECEK
Veriyi güvenilir, sabit ve gerçek anlamda dağıtık bir şekilde yöneten mekanizmaların ortaya çıktığını ve veri merkezlerinin üzerinde büyük bir etki bırakacaklarını göreceğiz. Blockchain bu değişimin şu an var olan en iyi örneği. Veri yönetimini sağlayan merkezi olmayan sabit düzenekler verinin azami işlevlerini gerçekleştirebilmesi için mikro hizmetler sunmaya başlayacak. Bu mikro hizmetler ve veri, merkezi olarak yönetilen bir kontrole ihtiyaç duymadan birlikte çalışacak.