Referandum sonrası 'kâr satışı'na dikkat!

06 Nisan 2017
Piyasalar son günlerde 16 Nisan’da yapılacak referanduma dikkat kesildi. Aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin üst düzey yöneticileri, referandum süreci ve sonrası için BlST-100’de ağırlıklı olarak 90.000-95.000 bandını öngörüyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Buna rağmen ‘kâr satışı’ olasılığına da dikkat çekiliyor. Hızlı kâr realizasyonunun ‘seçici alım’ fırsatı olarak kullanılabileceği de ifade ediliyor. 2017 yılının ilk çeyrek dönemini kısmen olumlu havayla geride bırakan piyasalarda, nisan ayıyla dikkatler 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumuna çevrildi.

14 CEO'nun endeks tahminini görmek için görsele tıklayın.


Türkiye’nin bu süreci nasıl atlatacağı, referandum sonrasındaki siyasi ortam ve gelişmelerin piyasalara etkileri, BİST-100 Endeksi ve döviz fiyatlamalarında belirleyici olacak. Yurtdışı kanatta ise ABD ve bu ülkenin merkez bankası olan FED kaynaklı haber akışları ile küresel risk iştahının seyri dikkatle takip edilecek.

Biz de bu süreçte, aracı kuruluş ve portföy yönetim şirketlerinin üst düzey yöneticilerine referandum süreci ve sonrasındaki BİST-100 Endeksi tahminlerini sorduk. Aldığımız yanıtları tablomuzda görebilirsiniz.

AĞIRLIK 90.000-95.000’DE
Referandum süreci ve sonrası için BİST-100 Endeksi öngörüleri, en kötümser 75.000 ile en iyimser 100.000 bandı arasında seyrediyor. Beklentiler 90.000-95.000 bandında ağırlık kazanırken, bu bandı 85.000-90.000 aralığı takip ediyor.

AHL Forex Genel Müdürü Tuncay Karahan, BİST-100 için 90.000-95.000 aralığını öngörüyor. Piyasanın referandum sonucuna göre yeni beklentilerle yönünü tayin edeceğini söyleyen Karahan, işsizlik, enflasyon ve büyüme gibi ekonomik verilerin görünümü, Avrupa Birliği ile ilişkilerin ve Suriye sorununun seyrinin de önem arz ettiğini kaydediyor.

Ancak ‘kâr satışı’ uyarısı yapmayı da ihmal etmeyen Karahan, şöyle devam ediyor: “Ocak ve şubat aylarındaki yurtdışı kaynaklı para girişinde olası azalmaların da etkisiyle test edilen maksimum seviyelerden kâr satışları gelme olasılığı yüksek. Olası kâr satışlarıyla endeks 85.000-87.000 aralığına geri çekilebilir.”

İSKONTO ORANI YÜZDE 30
Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen, BİST-100’ün gelişmekte olan piyasalara göre bir yıl ileriye yönelik fiyat/kazanç (F/K) çarpanı bazında yaklaşık yüzde 30 iskontolu olduğu bilgisini paylaşıyor.

BİST-100’deki toparlanmayı destekleyen ana faktörün küresel risk alma iştahı olduğunu, yurtiçinde politik belirsizlik faktörü ön plana çıkmadıkça küresel eğilimin belirleyici olmayı sürdüreceğini ifade eden Şen’e göre, 93-398 zirvesi kısa vadede yenilenebilir.

Ancak Şen, bu zirveye yaklaşılırken endeksin yükseliş potansiyelinin azalacak olmasıyla toparlanmadaki ivmenin de azala-bileceğinin altını çiziyor.

SATIŞ GELİR Mİ?
Küresel piyasalar, FED politikalarının netleşmesiyle gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) dönük risk iştahının arttığı bir dönem yaşıyor. Ancak Ak Yatırım araştırma uzmanları, ABD Başkanı Donald Trump’ın vaatleri arasında yer alan ve ABD hisse senetlerini 2016 Kasım’dan bu yana yukarıya taşıyan vergi indirimi ve diğer reformlar konusunda henüz adım atılmamış olmasının olumsuz etkilerinin BİST-100’de de satışlara yol açabileceğini söylüyor.

“Aralık başı itibarıyla BİST- 100, TL bazında yaklaşık yüzde 23, dolar bazında yaklaşık yüzde 17,5 getiriyle benzer piyasalardan da hafifçe olumlu ayrışarak Morgan Stanley Capital International (MSCI) GOÜ Endeksi’nin yüzde 4 üzerinde getiri sağladı” diyen Ak Yatırım, endeksin 90.000’in üzerindeki hareketlerde ivme kaybettiğini belirtiyor. Kurum, yükselişin devamı için kur ve faizdeki istikrarın izleneceğini de not ediyor.

İvme kaybı görüşüne katılan ve piyasalara temkinli yaklaşan Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz’in bu süreç için endeks tahmini 85.000- 90.000 bandında bulunuyor.

Referandumdan sonra ihracat ve turizmdeki toparlanma açısından önem taşıyan Avrupa Birliği (AB) ile köprüleri atma noktasına gitme riskinin fiyatlanmaya başlayabileceğini anlatan Gerz, bu durumun piyasadaki negatif etkilerinin referandum sonrasına yansıyabileceğini dile getiriyor.

Gerz, FED’in hızlı faiz arttırdığı küresel ortamda kredi derecelendirme kuruluşlarının eleştirel açıklamalarının Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin azalması riskine işaret ettiğine de dikkat çekiyor.

‘SEÇİCİ ALIM’ FIRSATI
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu’nun tahmini ise aşağı yönlü beklentiyle 80.000-85.000 bandında yer alıyor. ‘Trump rallisi’ adı verilen yükselişin önümüzdeki dönemdeki potansiyel ekonomik genişlemenin çok erken satın alınmasına neden olduğunu belirten Arabacıoğlu, “Dünyada ve Türkiye’de faizlerdeki yukarı riskler ve büyümeyi sekteye uğratabilecek ayrışma olasılıkları yüksek.

Bu olasılık hızlı kâr realizasyo-nuna neden olabilir” diyor. Arabacı-oğlu, hızlı kâr realizasyonunun ‘seçici alım’ fırsatı olabileceğini söylerken, alım için ise mevcut seviyelerde kazanç potansiyelinin belirdiği sanayi hisselerini öneriyor.