TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
FED’in yeni faiz hamleleri ve jeopolitik gelişmeler, yatırımcıların merceğinde olmalı.Altın, Türkiye’de bireysel yatırımcının en çok sevdiği yatırım araçlarından biridir.
Altın fiyatında iki ana faktörü izlemek gerekiyor. Birincisi son dönemde yükselişte olan ons/dolar bazında fiyatlar, ikincisi ise dolar/TL. Zayıf doların, düşük ABD faizlerinin gelişmekte olan ülkelere para girişini desteklemeye devam ettiği görülüyor. Yine bu durum başta altın olmak üzere emtia fiyatlarına da olumlu yansıyor.
Gram altında yıl sonu beklentilerini görmek için tıklayın.
Özellikle aralık ayından başlayarak yaşanan ralli ile birlikte ons fiyat 1.120 dolar seviyelerinden bugün itibarıyla 1.250 dolar seviyelerine kadar yükselmiş durumda. Gram altın ise özellikle dolar/ TL’nin 3,90 zirve seviyelerine doğru hareketiyle birlikte 150 TL’ye doğru yükseldi. Global ölçekte jeopolitik risklerle birlikte bir ara 153 TL zirvesini görse de, kurda yaşanan gevşemelerin etkisiyle 145 TL seviyelerine gevşedi.
GRAM ALTIN NE OLACAK?
Peki bundan sonra ne olacak? Uzmanlar, jeopolitik risklere ve FED politikalarına vurgu yaparak, portföylerde yüzde 10-20 aralığında altın önermeye devam ediyor. Dolar/ TL kurundaki düşüş eğilimi ve ons altında yaşanan kayıplarla, gram altın 139 TL’ye kadar geriledi. Son dört ayın en düşüğüne gelen gram altın, Trump kaynaklı artan endişeler sonrası ons altının toparlanmasıyla yükseliş kaydetti.
Ancak dolar/TL kurundaki düşüş gram altın fiyatını baskı altında tutmayadevam ediyor. Yılın geri kalanında küresel endişelerde azalma olursa, FED faiz artışlarını devam ettirebilir ve bu da gram altını baskılayabilir. Ancak jeopolitik risklere ve FED politikalarına dikkat çeken uzmanlar, gram fiyatının145 TL’nin altına çok fazla sarkmasını beklemiyor. Yukarıda ise 155 TL zirvesi yeniden test edilebilir.
FED ÖNEMLİ
Haziran ayındaki FED toplantısında bir faiz artırımı olacağına kesin gözüyle bakılırken, üçüncü çeyrekte olmasa bile son çeyrekte bir faiz artırımının daha gündeme gelebileceği yorumları yapılıyor.
Gedik Menkul Genel Müdürü Metin Ayışık, son dönemde biraz hafiflemiş gibi görünse de jeopolitik risklerin kaynaklarındaki sorunların devam ettiğini söylüyor. Ayışık, “Bununla birlikte ABD’den değerli dolar ile ilgili gelen eleştiriler, altının ons fiyatını destekler nitelikte. Ayrıca dolar/TL kurunda da 3,55 civarında güçlü destekler oluşuyor. Bu iki etkiyi birleştirince altının hafif yukarı yönlü bir görünüm sergilemesi daha olası” diyor.
Gram altında dolar kuru önemli bir faktör. Kurda yıl sonu için 3,80 beklentilerinin olduğunu söyleyen ALH Menkul Genel Müdürü Tuncay Karahan, “Ons altında talep ve risk odaklı yukarı yönlü ivmelenme beklentimizle 2017 yıl sonu gram altında öngörümüz 150-155 TL bölgesi” diyor. Karahan, gram altında 138-142 TL aralığının uygun alım aralığı olabileceği yorumunu yapıyor. Tuncay Karahan, portföylerde piyasalarda güvenli liman olma özelliğiyle ön plana çıkan ons altın ve dövize yer verilmesini tavsiye ediyor.
ONS ALTINDA EĞİLİM YUKARI
ABD tarafında politik risk devam ederken, Çin’in kredi koşullarının kötüleşmesi üzerinde derecelendirme kuruluşundan gelen not indirimi, güvenli liman anlamında altının portföylerde bulundurulması gerektiği izlenimini veriyor. ALB Yatırım Genel Müdürü Cihan Aluç, bu koşullar altında ons altında 1.220 dolar üzerindeki hareketin orta vadede yükseliş beklentisini destekleyebileceğini söylüyor.
Aluç’a göre, 1.270-1.280 bandı üzerinde 1.300 dolar üzerinde bir fiyatlama isteği içine girebiliriz. Aluç, “FED faiz süreci, Trump’un politik hamleleri, Çin kredi sorunları ve gölge bankacılık hikayesi, İtalyan bankacılık sistemi sorunları, Yunanistan’ın borç ödemesi ya da ödeyememesi ve jeopolitik riskler, ons altın fiyatlarını etkileyecek” diyor.
PORTFÖYLERDE OLMALI
Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz, ons altın tarafında FED’in faiz artırım politikası ana belirleyici olarak izlense de küresel piyasalardaki belirsizliklerin de ön plana çıktığını söylüyor.
Yılmaz, Avrupa Merkez Bankası’nın politikalarının seyri ve en önemlisi Trump’a bağlı siyasi süreç ile birlikte Ortadoğu’daki gerilime vurgu yapıyor. FED’in faiz artırım süreci ve bilançosunu azaltma durumu daha fazla ön plana çıkarsa, doların ateşi tekrar yükselebilir. Bu da altında yükselişleri sınırlandırabilir. Bu durumda 1.2001.250 aralığının ons altında yıl sonu aralığı olarak hedef haline gelebileceğini söyleyen Tuna Yılmaz, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Gelişmekte olan para birimlerindeki baskıyla birlikte TL varlıklarındaki kırılganlık devam edebilir. FED’in faiz artırımı ons altında yükselişleri sınırlandıran bir etki yaratsa da, gram altın belli seviyeler üzerinde kalmayı tercih ediyor. Düşüşlerin genel olarak sınırlı kalmasından kaynaklı gram altın portföylerde tutulabilir.”