TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
17-30 Mayıs 2020 tarihli sayıdan
Son dönemde TL varlıklar da bu sert fiyatlamaları yaşadı. Dolar kuru 7,26 TL ile rekor seviyelerini gördü. Borsadaki dipten dönüş eğilimi yavaşladı. Altın fiyatları yüksek seviyelerini korumaya devam ediyor. Ancak son günlerde Türkiye tarafında olumlu gelişmeler de oldu. TL dolar karşısında değer kazanarak 7,00 TL seviyesinin altına indi. Borsa, pozitif ayrıştı.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre, Merkez Bankası'nın Çin ve Japonya merkez bankaları ile swap anlaşması yaptığı söylentisi, dünyadan pozitif ayrışmamızın arkasındaki temel gerekçe. Bunun yanında mart ayının 3'ü ve 15'inde iki kez erken toplanarak faizi yüzde 0-0,25 aralığına indiren FED'in negatif faize geçeceğine dair spekülasyonlar da var.
Başkan Trump, "Diğer ülkeler bundan yararlanıyor, ABD'de bunu yapmalıdır" dedi. Bu gelişme de piyasalar tarafından yakından izleniyor. Böyle bir ortamda piyasalarda uzun vadeli değerlendirme yapmak zorlaşıyor. Portföyler daha kısa vadeli gelişmelere göre şekilleniyor. Buradan yola çıkarak altı finans şirketinden önümüzdeki 1,5 ayın portföy önerilerini aldık.
TEMKİNLİ İYİMSERLİK
Bu süreçte temkinli bir iyimserlik var ve hisse ve altının öne çıktığı bir portföy önerisi söz konusu. Dövizin geldiği seviyeler de dikkate alındığında önerinin düşük olduğu görülüyor. Bu dönemde dengeli risk profiline uygun yatırımcının uzun vadede birikim oluşturma stratejisiyle hareket etmesini öneren Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, bu yatırımcılara hisse ve ÖST ağırlıklı portföy tavsiye ediyor.
Görece daha düşük risk grubundaki muhafazakar bir yatırımcının ise TL mevduat ve döviz ağırlığını artırabileceğini söylüyor. Eryılmaz, "Yüksek risk profilinde tanımlayabileceğimiz agresif stratejilerle hareket eden bir yatırımcı ise uzun vadeli hedefleriyle yüksek getiri potansiyeli sunan hisse senetlerinden oluşmak üzere portföyünde yüksek oranda hisse senedi taşıyabilir" diyor.
HİSSE ÖNE ÇIKIYOR
BİST-100 için haziran sonuna kadar yapılan tahminlerde 100.000-110.000 bandı öne çıkıyor. Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan, ikinci dalga riskine dikkat çekiyor ve bu riskin atlatılması durumunda ekonomilerin açılma hızının artacağını söylüyor.
Türkiye'de ise kur yükselişinin kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu kaydediyor. Karahan, "Borsa tarafında da son günlerdeki satışlar ve devamında yatay görünüm sonrası 100.000-110.000 aralığına doğru yükselişler görebiliriz" diyor. Tuncay Karahan, bu durumda portföylerde hisse oranını yüzde 60'larda tutuyor.
Covid-19 sonrasında ekonomilere yönelik desteklerin hisse senedi piyasalarında pozitif algılandığını anlatan Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, portföyde hisse ağırlığı önerisini yüzde 45 ile yüksek seviyede tutuyor. Boğday, "Ons altın da dirençli durmaya devam edebilir.
Bu kapsamda, portföyde altın ağırlığı yüzde 30 seviyesinde tutulabilir. Faizlerdeki düşük seviyeler nedeniyle de portföylerdeki sabit getirili varlıkların ağırlığının düşük kalmasını önermeye devam ediyoruz" diyor.
Covid-19'un etkilerinin global çapta zirveye ulaştığını belirten GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz, kademeli olarak normalleşmenin başlamasına dikkat çekiyor. Nergiz, uygun değerlemeler ve faiz seviyelerinin düşük seyretmesinin de borsa için risk iştahını canlı tuttuğunu anlatıyor. Alper Nergiz, küresel risk iştahındaki artışa rağmen yine de risklerle birlikte dengeli bir portföy önerisi yapıyor.
ALTIN GÜVENLİ LİMAN
Borsanın yanında portföylerde en çok dikkat çeken yatırım aracı altın oldu. Altı kurumun öneri ortalamasında altın yüzde 23 pay aldı. Ahlatcı Yatırım'dan Tuncay Karahan, ons altın fiyatının önümüzdeki 1-1,5 ay içinde 1.700-1.730 dolar seviyelerinde olmasını bekliyor. Dolar/TL'deki hareketliliğe de dikkat çeken Karahan, bu dönemde gram altının fiyatlamasının 380-400 TL bandına seyretmeye devam edeceği kanaatinde.
Gram altın ile ilgili öngörüde bulunmak her ne kadar zor olsa da, kur tarafında swap hattı beklentileri, ons altın tarafında ise salgının ardından normalleşme döneminin yaşanması sürecinde küresel piyasalarda oluşabilecek iyimserlik söz konusu.
Bu iyimser havaya dikkat çeken Vakıf Yatırım Araştırma ve Strateji Müdürü Selahattin Aydın, bununla birlikte altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketler olabileceği kanatinde ve 360380 TL aralığını öngörüyor. Dengeli bir portföy dağılımı tavsiye eden Aydın'ın önerisinde altının ağırlığı yüzde 20 seviyesinde bulunuyor.
KURDA YUKARI İVME YAVAŞLADI
TL, son dalgalanma ve global piyasalarda güvenli liman olarak görülen dolara yönelime rağmen, gelişmekte olan para birimleri içinde değer kaybı olarak yılbaşından itibaren yüzde 15 ile orta sıralarda. Yeni düzenlemelerle swap piyasalarında hacmin düşük olması, kur talebinin bireysel ve kurumsal anlamda devam etmesi ve bazı yabancı bankaların TL açığa satış işlemleri sonucu kurda hareketler geçen beş haftalık periyotta yukarı yönde oldu. 7,00 TL üzerinde koronavirüsün global piyasalara etkisinin devamı ve açığa satışlarla birlikte 7,26 TL seviyesi test edildi.
Üç yabancı bankaya TL işlem yasağının kalkması, üç kamu bankasına 21 milyar TL sermaye desteği sağlanacağı haberleri, kurda yukarı yönlü hareketin ivmesini yavaşlattı. Tuncay Karahan, “Mayıs sonuna doğru beklediğimiz yatay hareket sonrası finansal piyasalardaki düzelme gerçekleşir ve beklenen swap hattı anlaşması haber akışı piyasalara düşerse kurda tekrar 6,70 TL altında fiyatlamalar olur” diyor.
Karahan, yıl sonunda bunun da altında kapanış olabileceği kanaatinde. G20 üyeleri ile yapılan swap görüşmelerinden çıkacak sonuçlar veya rezervleri destekleyici diğer adımların yakın zamanda sonuca ulaşmasının önemine dikkat çeken Ömer Eryılmaz ise TL’nin negatif ayrışma bölgesinden uzaklaştığını söylüyor.