Pet ve ambalajdan 1,4 milyar TL çıkaracak

08 Temmuz 2016
Temelleri 48 yıl önce atılan Gaziantepli Köksan Pet ve Ambalaj, Anadolu’nun hızlı büyüyen kuruluşlarından biri. Üretimin yarıya yakını 84 ülkeye ihraç ediliyor. Şirket, geçen yıl 137 milyon dolar olan ihracatını bu yıl 164 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. 2015’te yaklaşık 1,2 milyar TL olan cironun ise bu yıl 1,4 milyar TL’ye ulaşmasını planlıyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Sanayi ve ticari yapısıyla Anadolu’nun öne çıkan kentlerinden biri olan Gaziantep’te bölgesine ve ihracatına değer katan birçok şirket var. Temelleri 1968 yılında Asım Kökoğlu tarafından atılan Köksan Pet ve Plastik Ambalaj da bunlardan biri.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
547
Köksan, Ekonomist Dergisi olarak hazırladığımız ‘Anadolu 500’ araştırmasında cirosu 1 milyar TL barajını aşan şirketler arasında yer alıyor. 2013 yılında 596 milyar TL’lik cirosu ile 48’inci sırada yer alan Köksan, 2014 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar TL’lik ciro ile 30’uncu sıraya sıçramıştı.

2015 yılında 1 milyar 168 milyon TL ciroya ulaşan Köksan’ın 2016 sonu ciro hedefi ise 1,4 milyar TL. İhracat rakamlanmn da her yıl artış gösterdiğini belirten şirketin genel müdürü Murat Kökoğlu, geçen yıl 137 milyon dolar olan ihracatlarını bu yıl 164 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

Gerçekçi hedefler koyarak cirolarında 1 milyar TL’yi aşmayı başardıklarını belirten Kökoğlu, “Satış ekibimiz ile birlikte yurtiçinde ve yurtdışında müşterilere ziyarette bulunduk. Birlikte seyahat ettik, her zaman sahada olduk. Üretimden de hiç kopmadık. Yatırımlarımızı vaktinde ve nokta atışıyla yaptık. Pazarın ihtiyaçlarını iyi analiz ettik, taleplere anında karşılık verdik. Bütün bunlar da başarı getirdi” diyor.

DEVLERİN TEDARİKÇİSİ
Köksan’ın kuruluşu 48 yıl öncesine dayanıyor. Gaziantep’te bin 500 metrekarelik küçük bir tesiste gıda üretimi yapan şirketi için gıda ambalajı tedariğinde zorluklar yaşayan girişimci Asım Kökoğlu, 1968 yılında ambalaj sektörüne girmeye karar verdi. İhtiyaçlar nedeniyle giriş yaptığı bu alanın hızlı büyümesi, Kökoğlu’nun gıda alanından çıkarak ambalaj sektöründe devam etmesi sonucunu doğurdu.

Şirketin teneke imalatıyla başladığı ambalaj sektöründeki yolculuğu zamanla pet şişe ve kavanoz, pet preform, pet kapak, pet levha ve pet resin hammadde yatırımları ve üretimleriyle devam etti. Bugün ise yüksek kapasitesiyle uluslararası belgelere sahip olan şirket, Nestle, Coca Cola, Pepsi, Danone, Sab Miller gibi birçok dev gıda firmasının onaylı tedarikçisi konumunda.

Murat Kökoğlu, plastik ambalaj ve malzemelerinin yanı sıra iki yıl önce petrokimya sektöründe de faaliyet göstermeye başladıklarını söylüyor. Kökoğlu, “Böylece plastik ambalaj hammaddesi üretimine de başladık. Gaziantep merkez ve Sakarya Hendek olmak üzere iki farklı lokasyonda üretim yapıyoruz. İki fabrikamızda günlük 10 milyon adetlik pet preform üretim kapasitemiz bulunuyor” diye konuşuyor.

84 ÜLKEYE İHRACAT
Köksan, Gaziantep dördüncü Organize Sanayi Bölgesi’nde 131 bin metrekare kapalı alana sahip tesisinde 540 çalışanı, Hendek’teki 12 bin metrekare alana sahip tesisinde ise 35 kişilik kadrosuyla üretim yapıyor. Şirket, ağırlıklı olarak su ve gazlı-gazsız içecek üreticilerine hizmet veriyor.

Üretiminin yarıya yakınını ihraç eden Köksan’ın geçen yılki satışlarının yüzde 47’si ihracattan geliyor. Bu yıl ise üretimin yüzde 50’sinin ihraç edilmesi planlanıyor. Murat Kökoğlu, ihracat konusunda şunları anlatıyor: “84 ülkeye ihracatımız var. Yurtdışı ağımız çok geniş. İhracat yaptığımız ilk beş ülke ise Irak, ABD, İsrail, İtalya ve Libya. Son üç yıldır ihracatımız artış gösteriyor. 2014 yılında 128 milyon dolar olan ihracatımızı geçen yıl 137 milyon dolara çıkardık.”

İKİ KUŞAK BİR ARADA
Köksan’da iki kuşak birlikte görev alıyor. Şirketin kurucusu Asım Kökoğlu halen aktif olarak yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. İkinci kuşak temsilcisi Murat Kökoğlu ise şirketin genel müdürlüğünü üstleniyor. İkinci kuşağın enerjisiyle şirket yeni alanlara yatırım yapmaya başladı ve ivme kazandı. Şirkette ayrıca Asım Kökoğlu’nun kız kardeşinin eşi Muhammet Emin Tümer’in de ortaklığı bulunuyor.

Köksan Pet ve Plastik’in yönetim kurulu üyeliğini yürüten Muhammet Emin Tümer, finans ve muhasebe bölümünden sorumlu. Üç yıl önce göreve başlayan Tümer’in oğlu Serhat Tümer de satış sorumlusu pozisyonunda çalışıyor. Yeni neslin aile büyüklerinin yanında yetişip tam not aldıktan sonra göreve başladığına vurgu yapan Murat Kökoğlu, “Bizde çıraklıktan gelmek çok önemli. İşin mutfağında yetişmeden başarılı olunamayacağını düşünüyoruz” diyor.

Şirketin AR-GE ekibinde ise üç mühendis bulunuyor. Bu ekip sektörü, fuarları yakından takip ederek ihtiyaçlar dahilinde yenilikler ve ürün geliştirmeler gerçekleştiriyor. AR-GE ekibinin sadece yenilik yaratıcısı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Murat Kökoğlu, “AR-GE departmanımız üretim performansından tutun da stok alanlarının verimli kullanılmasına kadar geliştirmeler yapıyor” diyor.

YURTDIŞINDA YATIRIM HEDEFLENİYOR
Murat Kökoğlu, şirketi daha da büyütmek için yurtdışında da yatırım planladıklarını söylüyor. Son dönemde bir PTA tesisi yatırımı yapmayı planladıklarını ifade eden Kökoğlu, şunları anlatıyor: “PTA, büyük oyuncuların üretim yaptığı bir sektör. Direkt ham petrol işlemesi. Güçlü olduğumuz pazarlarda müşterilerimize daha yakın hizmet vermek adına o ülkelerde lokal üretim alternatiflerini göz önüne aldık.

Yakın bir gelecekte yurtdışı preform ve kapak üretim tesislerimiz için yatırım kararı alacağız. Hedeflerimiz kontrollü bir şekilde üretimimizi ve satış hacmimizi artırmak. Bütün bu yeni projelerin çalışmaları devam ederken yatırımlarımızda çevre ve doğa bilincini de en üst seviyede tutuyoruz."