ARAM EKİN DURAN
edurany@ekonomist.com.tr
Şirket yurtdışında da yatırıma hazırlanıyor. Turanlar Grup, ‘Peli Parke’ markasıyla sektöründeki küresel devlerin arasına girmeyi hedefliyor. Yaklaşık 65 yıl önce, 1953 yılında Trabzon’dan İstanbul’a göç eden Mehmet Turan ve oğulları Hasan, Fuat ve Nihat Turan kardeşler tarafından Sefaköy’de küçük bir atölyede kurulan Turanlar Grup, bugün orman endüstrisi, kâğıt, gıda ve turizm sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri.
2017 yılını yaklaşık 750 milyon TL ciro ile kapatmaya hazırlanan Turanlar Grup, İstanbul’da kazandıklarını Anadolu’ya yatırıyor. Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Karadeniz Bölgesi’nin en büyük entegre orman ürünleri fabrikasına sahip olan Turanlar Grup, yeni dönemde Rusya, Doğu Avrupa ve Kanada gibi ormanlık arazilerin yoğun olduğu ülkelerde fabrika açarak ‘Peli Parke’ markasıyla kendi sektöründe dünya devlerinin arasına girmeyi hedefliyor.
Turanlar Grup, iş hayatına kereste ticareti ve üretimiyle başladı. İlk üretim tesisini Sefaköy’de 1.000 metrekarelik bir alanda ‘Turanlar Kereste Fabrikası’ adıyla açan Mehmet Turan ve oğulları, 1977’de bugün hala üretime devam ettikleri yine Sefaköy’deki Pelit Aslan Kontrplak Fabrikasını satın aldı. Satın alınan bu fabrika, o güne kadar Türkiye’deki en köklü panel üreticilerinden biri olarak biliniyordu.
Dolayısıyla Turan Ailesi, Pelit Aslan’ı satın alarak sektörde büyüme yolunda çok önemli bir adım atmış oldu. Turanlar, kontrplak fabrikasını geliştirerek bir süre sonra ahşap kaplama ve dekoratif laminat üretimine başladı. Bugün itibariyle Sefaköy’deki 30 bin metrekarelik alanda 100 çalışanla kontrplak ve laminat parke üretimi yapılıyor. Buradaki üretimin yüzde 50’si ihraç ediliyor.
ANADOLU’YA DÖNME KARARI
Turan Ailesi, bu noktada çok önemli bir karar alarak, İstanbul merkezli büyümeye devam etmek yerine Anadolu’ya yatırıma yöneldi. 1990’lı yılların başında ülke çapında 29 adet Orman Ürünleri Sanayi AŞ (ORÜS) tesisinin özelleştirme kapsamına alınmasıyla önemli bir fırsat yakaladıklarına karar veren Turanlar, Samsun Vezirköprü’deki fabrikayı Özelleştirme İdaresi’nden 1996 yılında satın aldı.
Aradan geçen 20 yılda grubun amiral gemisi haline gelen ve Türkiye’nin alanında en entegre ve gelişmiş tesislerinden biri olan Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi Fabrikası, o günden bugüne kalan tek ORÜS fabrikası olma özelliğine de sahip.
Fabrika, 100 milyon Euro’yu aşan bir öz sermaye yatırımıyla Peli Parquet ve Peli Paper markalarının üretim merkezi konumunda. Bugün Vezirköprü Orman Ürünleri Fabrikası’nda MDF, laminat parke, kereste, sunta, kontrplak ve filtre kağıdı üretimi yapılıyor. Bunun yanında, ürünlerde kullanılan tutkalın hammaddesi bile bu fabrikada üretiliyor.
20 FABRİKALI TESİS
Tesis, içinde barındırdığı 20 ayrı fabrika ile tam entegre bir tesis olma özelliğine sahip. Tesiste 200 bin metrekare açık ve 160 bin metrekare kapalı alanda üretim yapılıyor. 500 kişinin doğrudan istihdam edildiği tesis, bunun yanı sıra orman köylüsü, nakliyecisi ve kooperatifleriyle düşünüldüğünde Vezirköprü ilçesinin can damarı konumunda.
Ailede üçüncü jenerasyonu temsil eden Turanlar Grup CEO’su Murat Turan, devletin kurduğu fabrikanın çok başarılı ve gelişime açık bir altyapıya sahip olduğunu vurguluyor. Turan, “Biz bu sağlam altyapıyı modernize ettik, günün ihtiyaçlarına göre yeniden tasarladık ve bugün Vezirköprü Orman Ürünleri kendi alanında büyük üne sahip bir tesis konumuna geldi” diyor.
ÖRNEK BİR SİSTEM
Murat Turan, İstanbul’da artık daha fazla büyümenin kendileri için doğru bir karar olmadığını dile getiriyor. Turan, “Biz bir tersine göçe imza attık ve İstanbul’da kazandığımız parayı Anadolu’ya yatırdık. Vezirköprü’de rol model bir fabrika yaratarak, ülke genelinde pek de bilinmeyen yaklaşık 6 milyon orman köylüsüne örmek olabilecek bir sistem yarattık" diye konuşuyor.
Murat Turan, Vezirköprü Orman Ürünleri olarak Eylül 2017’ye kadar sadece parke grubundan 350 milyon TL ciro elde ettiklerini ifade ediyor. Turan, parkede yıl sonuna kadar bu rakamın 400 milyon lira olacağını ve 2017’yi grup olarak toplamda 750 milyon TL ciro ile kapatmayı hedeflediklerini söylüyor.
YURTDIŞINDA ÜRETİM
Turanlar Grup, yurtdışında İran, Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Bahreyn, Dubai gibi yakın coğrafyadaki ülkelere ihracat yapıyor. Markanın yurtdışında satış noktaları da mevcut. Avrupa’nın güneyinde, Kuzey Afrika ülkelerinde, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır gibi ülkelerde de ürünlerini pazarlayan Peli Parke, toplam üretiminin yüzde 15’ini ihraç ediyor. Peli Parke’nin gelecek hedefi ise bu oranı yüzde 20’ye taşımak.
Ancak gurubun hayalleri ihracattan çok daha büyük. Orta vadede yurtdışında üretim için düğmeye basacaklarını dile getiren Murat Turan, “Amacımız orman ürünlerinde dünya lideri olan Kanada, Rusya ve Doğu Avrupa gibi bölgelerde fabrika kurmak veya mevcut işleyen bir tesisi satın alarak dünya pazarlarında en büyük oyunculardan biri haline gelmek" diye konuşuyor.
ANTALYA'DA İKİ OTEL İŞLETİYOR
Turanlar Grup, 1989'da sürpriz bir kararla turizm sektörüne de adım attı. O dönemde yap-işlet-devret modeliyle kiraya verilen orman arazilerinden birini Antalya Manavgat çevresinde satın alan Turanlar, 'Turan Prince World' adıyla bir tatil köyü inşa etti.
2004 yılında ise yine aynı bölgede 'Sentido Turan Prince' adıyla bir resort otel kuran Turanlar Grup, bugün toplamda 3 bin 200 yatağa sahip. Murat Turan, orta vadede İstanbul'da Basın Ekspres Yolu üzerinde bir otel kurma planları da olduğunu belirterek, "Şu an İstanbul kent otelciliği açısından pek parlak durumda değil. Ama vakti gelince bu projemizi de hayata geçireceğiz" diyor.
TÜM ÇOCUKLAR ŞİRKETLERDE GÖREVLİ
Turanlar Grup CEO'su Murat Turan, şirketin kurucusu dedesi Mehmet Turan'ın üç oğlundan biri olan Hasan Turan'ın oğlu. Ailedeki üç kardeşin toplam dokuz çocuğu bulunuyor ve tüm çocuklar grupta farklı bölümlerde yöneticilik yapıyor. Şu an Turanlar Grubu, ailenin en büyük ferdi olan amca Fuat Turan'ın liderliğinde yoluna devam ediyor.
Murat Turan ve kuzeni Meltem Turan Vezirköprü fabrikasından, Zeynep Çiğdem Turan İstanbul'daki Pelit Aslan şirketinden, Budak ve Mehmet Turan turizm operasyonlarından, yine kuzenler Nilüfer ve Gözde Turan ise mali işlerden sorumlu olarak görev yapıyor. (Soldan Sağa Oturanlar: Budak Turan, Nilüfer Turan, Nihat Turan, Fuat Turan, Murat Turan, Çiğdem Turan. Soldan Sağa Ayaktakiler: Gözde Turan, Nur Turan, Mehmet Turan, Betül Turan, Meltem Turan.)