ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Kendini mobil takip sistemleri geliştirip üretmeye adayan Arvento, 14 yıldır seçtiği bu alanda uzmanlaştı. Şirket bu yıl 1 milyonuncu cihazını satarak rekor kırdı.
Hıncal, "İlk yılımızda 12 müşterimize ait 240 araca cihaz satmıştık. 2019 itibarıyla 90 milyon TL ciroya ulaşan ve üç kıtada faaliyet gösteren, 28 ülkeye ihracat yapan bir şirket haline geldik. Cihaz ve müşteri sayısında dünyada sektörümüzde ilk beşteyiz" diyor.
PANDEMİ ETKİSİ
Pandemi süreci, özellikle takip sistemlerini gündeme taşıdı. Hasta takip, kişi takip sistemlerine yönelik yeni teknolojiler geliştirilmeye başlandı. Arvento da 'Arvento Treyki Mini' adlı bir ürün geliştirdi. Kişi ve nesne takibi alanında yıllardır kullanılan bu ürünün bu yıl yeni bir versiyonu daha pazara sunulacak.
Özer Hıncal, Treyki Mini'nin farklı çalışma modları ile hasta, çocuk, yaşlı kısaca güvenliği için endişe duyulan herkes için kullanabilecek bir cihaz olduğunu ifade ediyor.
Şirket, hem yazılım hem de donanım üretmenin verdiği esneklikle pandemiye rağmen bu yıl üç yeni cihazı daha pazara sunmaya hazırlanıyor. Özer Hıncal, üst düzey teknolojilerin kullanıldığı yeni Arvento cihazları Treyki Moto, Treyki Asset, yeni konteyner ve tekne takip cihazı imt.x55'in, yüksek konum hassasiyetleri, uzun çalışma süreleri, küçük ebatları ve dayanıklılık standartlarıyla alanlarına yenilik getirdiklerini söylüyor.
YURTDIŞI PAZARLAR
Arvento, yurtiçi ve yurtdışı ekipleriyle beraber toplam 154 kişiye istihdam sağlıyor. Şirketin, ağırlıklı olarak bilgisayar mühendisi/yazılımcı, donanım mühendisi ve ürün yöneticisi pozisyonları için arayışları devam ediyor. Genel merkezi Ankara'da ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi'nde yer alan Arvento'nun, Marmara ve Ege Bölgesi müdürlükleri de var.
Şirket bugün Avrupa'dan Doğu Asya'ya, Afrika'dan Arap Yarımadası'na kadar oldukça geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Avrupa operasyonları için Almanya, Ortadoğu ve Arap Yarımadası operasyonu için ise Suudi Arabistan'da kendi ofislerini açtı. Şirket bugün alanında Ortadoğu Bölgesi'nin en büyük oyuncusu.
2020'de Doğu Asya operasyonunun merkezi olan Endonezya'da da dolaylı olarak faaliyetlerine başladı. Pazar dinamiklerinin hızlı değiştiğine değinen Özer Hıncal, "Bu nedenle aynı anda birçok farklı ülke ve bölgede faaliyet gösterip riski dağıtıyoruz. Yerli teknoloji şirketlerinin birinci önceliği ihracat olmalı" diyor.
YAPAY ZEKA ÜZERİNE ÇALIŞIYOR
Arvento'nun özellikle sektörlere özel geliştirdiği çözümleri kurumsal tarafta çok talep görüyor. Özer Hıncal, gıdadan tekstile, bankacılıktan sağlığa, lojistiğe kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yanıt verdiklerini dile getiriyor.
Hıncal, "Yeni AR-GE çalışmalarımızda ise görüntü işleme, makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak yine kendi alanımızdan uzaklaşmadan müşterilerimize standart araç takip sistemlerinin çok daha ötesinde faydalar sunmayı hedefliyoruz" diyor.