Değerli okurlar, son iki üç yılda farklı sosyal çevrelerde ekonomi gazetecisi olunca en çok karşılaştığım konu içeriklerinin başında borsa geliyor. Muhabbet şu; “Ağabey, şu halka arzdan hisse aldım çok para kazandım ya da şu halka arzdan hisse aldım, kazanamadım”. Halka arz izahnamesini okudun mu? diyorum. Cevap, “hayır”. Bırakın izahnameyi, şirketin ne iş yaptığını bile bilmiyor çoğu.
Son yıllarda bir halka arz rüzgarı oluştu. Yüksek enflasyon, baskılanan döviz karşısında, birikim sahiplerinin yöneldiği yatırım aracı borsa oldu. Özellikle de halka arz sonrası tavan tavan giden hisseler, hep böyle olacakmış gibi bir algı oluşturdu. Ancak sonrasında bunun çok da doğru bir mantık olmadığı ortaya çıktı.
2019 yılı sonunda 1,2 milyon olan pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı, bugün gelinen noktada 8,3 milyon seviyelerinde. Halka arzlara gelen talep inanılmaz. Ceren Oral Balaban arkadaşımızın hazırladığı kapak haberinde detaylarını okuyacaksınız. Ama şunu söyleyeyim, halka arzdan hisse alanların hesaplarına 3-5 lot, 10 lot hisse ancak geliyor. Yani çok büyük para kazanan oran olarak belki kazanıyor ama miktarsal bazda çok düşük rakamlardan bahsediyoruz.
Tabii bir de her şirket halka arz sonrası tavan tavan gitmedi. Oransal olarak önemli kayıplara neden oldu. Haberimizin tablolarında 2023 ve 2024’te halka arz edilen şirketlerin performanslarını detaylıca göreceksiniz. Burada borsaya ilgi duyanlara, hisse alanlara şunu söylemek istiyorum. Oyuncu musunuz? Yatırımcı mısınız? Borsa, bir oyun sahası değil. Siz hisse alarak bir şirkete ortak oluyorsunuz. Finansal okur yazarlığınız yoksa, çalıştığınız aracı kuruluşlardaki uzmanların tavsiyelerini dikkate alın. Sosyal medya hesapları üzerinden yorum yapan, SPK lisansı olmayan, konusunda uzman olmayan kişilerden uzak durun. Bunun bedelini ağır ödeyebilirsiniz.
Bu konuda düzenleyici otoriteden, finans kuruluşlarına kadar tüm paydaşlara önemli görevler düşüyor. Sermaye piyasaları farklı ürün ve hizmetlerle gelişmeye devam ederken, insanlarımızın finansal okuryazarlığı artırılmaya devam edilmeli.
Yıllarca 1 milyon civarında seyreden bugün 8 milyonu geçen borsadaki yatırımcı, burada kalıcı hale getirilmeli.
Değerli okurlar bir konuyu daha sizlere aktarmak istiyorum. Geçen hafta için Mastercard ev sahipliğinde bir sosyal sorumluluk projesi için Hatay’da bulundum. Kamudan özel sektöre, vakıf ve derneklere, vatandaşlara kadar tüm paydaşlara gördüğümü söylüyorum. İşin daha çok başındayız. Yapılacak çok iş var. Deprem bölgesine olan desteğimizi artırmak zorundayız.
Sağlıkla kalın