Orge, yurtdışında ortaklık arayışında!

03 Haziran 2020
Orge Enerji, bugüne kadar 50'den fazla projenin ve 5 milyon metrekare kapalı alanın elektrik taahhüt işini tamamladı. 5 bin TL'lik kuruluş sermayesini 50 milyon TL'ye çıkaran şirket, 2012'deki halka arzdan bu yana aktiflerini ve faaliyet kârını 21, net kârını 19, hasılatını sekiz kat artırdı.
CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr

2019 ise Orge'nin raylı sistemlerdeki hareketlenmeden pay aldığı, üniversite, bankacılık üssü, kültür merkezi işleriyle iş portföyünü çeşitlendirdiği, yurtdışı çalışmalarına hız verdiği bir yıl oldu. Böylece Orge, 2019'da en yüksek ciro, faaliyet kârı ve istihdam rakamlarını elde etti.

2019'da yıllık yüzde 10 büyümeyle 141 milyon TL ciro ve yüzde 14 büyümeyle 55 milyon TL faaliyet kârı elde eden şirketin net kârı, 45 milyon TL oldu. 2019'da istihdamını yüzde 15 artıran Orge, 565 çalışana ulaştı. 2020'de ise ciroyu ve çalışan sayısını yüzde 20 artırma, faaliyet kârını mevcut seviyelerde koruma beklentisi var.

BİTİŞ ÖNCELİKLİ PROJELER

Orge Enerji'nin 2018 sonunda 223,5 milyon TL olan devam eden işlerinin büyüklüğü 2019 sonunda, imza süreci devam eden Sabiha Gökçen Metro Hattı Projesi bedeli de dahil, 256,2 milyon TL'ye yükseldi. Şirketin işleri arasında Atatürk Kültür Merkezi, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu, Bodrum Epique Island gibi 10 farklı proje var.

Orge Enerji CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevhan Gündüz, gayrimenkul sektöründeki durgunluk ile sektörel büyüme ve getiri beklentilerinin sınırlı kalmasının, kamu yatırımlarının ve uluslararası finansmanı sağlanmış projelerin önemini artırdığına dikkat çekiyor.

Gündüz, "Yönümüzü, 'bitiş öncelikli projeler' dediğimiz raylı sistemler, kamu alt ve üst yapı projeleri ile özellikle 'premium' segmentteki turizm odaklı projelere çevirdik. Mega projelerle yeni iş olanakları yaratacağız" diyor.

ROTADA BEŞ ÜLKE VAR

Orge, bölgesel bir şirket olma planı kapsamında uluslararası müteahhitlik şirketleriyle de iş ortaklığı arayışında. Şirket, doğrudan proje teklifi verilmesi yoluyla genişleme olanaklarını da değerlendiriyor. Katar, Azerbaycan, Kuveyt, Almanya ve Malta'da görüşmelerini sürdürüyor.

Potansiyel bir ortağın Orge'ye know-how ve yeni pazarlara giriş için network sağlamasının tercih nedeni olacağını kaydeden Nevhan Gündüz, beş yıllık süreçte cironun yüzde 50'sini yurtdışından elde etmeyi planladıklarını aktarıyor. Orge, beş yılda Türkiye'nin elektrik taahhüt sektörü lideri olmayı, Avrupa'nın da ilk 10 elektrik taahhüt şirketi arasında yer almayı hedefliyor.

ÇALIŞANLARINA HİSSE VERİYOR

‘Çalışanları Pay Edindirme Programı’nı başlatan Orge, çalışanların şirketin başarısına ve sürdürülebilir kalkınmasına doğrudan katılmalarını sağlamak amacıyla yönetici düzeyinde çalışanlarına hisse payı vermeye başladı.

Bu yıl üç çalışana pay verdikleri bilgisini paylaşan Nevhan Gündüz, “Onların şirkete bağlılıklarını güçlendirmeyi ve uzun vadeli planlarımızda başarımızın doğrudan ortağı olmalarını amaçlıyoruz” diyor. Gündüz, çalışanlarını şirketin ortağı yapmaya devam edeceklerini de belirtiyor.