GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr
Geçen yıl, TL karşısında rekor seviyelerde yükselen Dolar/TL, yılbaşından bu yana bakıldığında yüzde 1,34 geriledi. Önceki hafta başlayan Afrin'e operasyon ile birlikte jeopolitik risklerin artmasıyla önce 3,80 civarına kadar gelen dolar kuru, daha sonra 3,74'e kadar geri çekildi.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bu geri çekilmenin nedenleri için ise jeopolitik risk algısının önemli ölçüde fiyatlanmış olması ve konunun diplomatik alanda önemli bir gerilime yol açmamış olması olarak gösteriliyor. O nedenle yeni bir gerilim olmadığı takdirde uzmanlar, operasyonun piyasalar üzerinde önemli bir risk oluşturmasını beklemiyor.
Dövizde hareket bu yöndeyken, uzmanların kur beklentilerini ve portföy dağılımındaki önerilerini aldık. Gelişmeler dolayısıyla piyasalarda dalgalanmanın sürebileceğini ifade eden uzmanlar, ilk çeyrek dönemde dolar kurunda 3,70-3,85 arasında bir seyir bekliyor. Portföylerde ise ağırlıklı olarak hisse önerisi veriliyor onu ardından tahvil bono izliyor.
RİSK PİRİMİ AZALDI
ING Menkul Genel Müdürü Bülent Altınel, ABD ile vize sorununun çözümlenmesi ve gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik iyileşen risk iştahının son dönemde Türkiye'nin risk primini azalttığını ve TL'nin kayıplarının bir kısmını geri aldığına dikkat çekiyor.
Bülent Altınel, "Küresel piyasalardaki görünüm ve TCMB'nin enflasyonda 'baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız' belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği değerlendirmesi TL açısından olumlu" diyor.
Bülent Altınel, risk iştahı orta seviyede olan yatırımcılar için portföy içinde yüzde 40 mevduat, yüzde 30 döviz varlıklar, yüzde 15 hisse senedi, yüzde 10 fon ve yüzde 5 de emtianın temkinli bir portföy dağılımı olacağını düşünüyor.
ÖNE ÇIKAN ÜÇ UNSUR
Suriye meselesinde piyasalarda beklentinin gerçekleştiğini söyleyen ALB Menkul Genel Müdürü Cihan Aluç, "Harekatın başlaması ile birlikte üç unsurun önemli olduğunu görebiliriz. Bu harekatın olacağının sürekli ifade edilmesi, toplumun genelinde kabul gören ve desteklenen bir durumun varlığı ve harekatın kısa süreceğine dönük beklentiler" diyor.
Bu süreçte Afrin harekatında beklenmeyen bir sürpriz olmadıkça piyasalara etkisinin sınırlı olabileceğini söyleyen Cihan Aluç, döviz tarafında dolar endeksindeki düşüşle birlikte ekonomi tarafına negatif bir baskı yaratmayacağı beklentisi ile TL'nin cazip bir seçenek olarak kaldığını ifade ediyor. Cihan Aluç, "Burada dolar/TL açısından risk faktörü ABD 10 yıllık faizlerde 2,65 kritik eşiğinin üzerinde piyasanın vereceği reaksiyon" diyor.
Kapital Yatırım Genel Müdürü İbrahim Eren, ABD ve Rusya ile güçlerle operasyon sırasında herhangi bir ihtilaf yaşanmaması ve uluslararası konjonktürde operasyonun 'Türkiye'nin kendi güvenliği için meşru bir operasyon' olarak değerlendirilmesinin piyasa algısı açısından olumlu olduğunu düşünüyor. İbrahim Ethem Eren, bunun yanında, küresel bazda doların zayıflığı ve dolar endeksinin gerilemesinin gelişen ülke para birimlerinin güçlü durmasını sağladığını söylüyor.
İbrahim Ethem Eren'e göre ayrıca gelişen ülke paraları arasındaki carry trade akımlarının devam etmesi ve yüksek risk iştahı ile küresel hisse senetleriyle beraber gelişen ülke hisse senedi fonlarına da girişlerin devam etmesi de gerilemede etkili. Eren, "Bu noktada kurlarda dalgalı seyir zaman zaman hareketlenen risk barometreleriyle beraber devam edebilir" diyor.
"YÜZDE 10 POTANSİYEL VAR"
Gelişmekte olan ülkelere fon akışlarının güçlü olmasının, TCMB'nin sıkı duruşunu sürdürmesi ve enflasyonda gerileme beklentilerinin dolar kurunun sakin seyrini sürdürmesini sağlayabileceğini ifade eden İntegral Yatırım CEO'su Kıvanç Memişoğlu ise portföy dağılımı için "Hisse senedinde yüzde 10 daha potansiyel olduğunu söylemek mümkün. Tahvil faizlerindeki düşüş kısa vadede getiri olanağı sunuyor. Mevduat seviye olarak tatmin edici düzeyde. Nakit ise her zaman fırsatlardan faydalanmanızı sağlar o yüzden bulundurulmalı" diyor.
BERRA DOĞANER TURKISH YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ VE YKÜ
"AĞIRLIK YÜZDE 50 HİSSEDE OLMALI"
"Jeopolitik risklerdeki artış nedeniyle geçtiğimiz haftalarda yapılan satışların ardından, askeri harekatın diplomatik arenada gerilime yol açmadığı görüldü. Böylece dolar endeksindeki gevşeme ve Euro/dolar'ın 1,2450'lere çıkması, TL üzerindeki baskıyı hafifletti. 3,76'nin altına sarkmalarda, 3,73 seviyesi görülebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması ise 3,70-3,62 bandının gündeme getirebilir.
Ancak ilk çeyrek dönemde kurda 3,70-3,85 bandında hareket bekliyoruz. Hisse senedine yüzde 50 ağırlık verilmesini, SGMK'de yüzde 30'luk değerlendirmesini düşünüyoruz. Yüzde 10'luk kısmın altında tutulmasını ve de kalan yüzde 10'luk kısmın ise yüzde 60 Euro+yüzde 40 dolar döviz sepetinde değerlendirilmesini öngörüyoruz."
ZEKİ ŞEN
GARANTİ YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ
"TL'DEKİ BASKI KALICI OLMAZ'
"TSK'nın Suriye'nin kuzeybatısına askeri müdahalede bulunacağına dair beklentinin etkisiyle TL'de son dönemde gördüğümüz baskısın kalıcı olmasını beklemiyoruz. Önümüzdeki dönemde siyasi risk algısının normalleşmesi ve doların dünya para birimlerine karşı nispeten zayıf bir seyir izlemeye devam etmesi, TL'nin sınırlı ölçüde de olsa değer kazanmasına neden olabilir.
Kur, ilk çeyrekte ağırlıklı olarak 3,70-3,80 bandında hareket edebilir. Portföylerde ise yüzde 35'lik büyük oranın hisseye verilmesini yüzde 25'lik kısmın ise tahvil-bono'da değerlendirilmesini öneriyoruz. Yüzde 15 ÖST-fonlarda, yüzde 10 mevduat yine yüzde 10 Eurobond ve yüzde 5 altın olarak dağılmasını tavsiye ediyoruz."