TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Uzmanlar, FED beklentileriyle ABD’de yükselen faizlerin altında baskı yarattığını söylüyor. Doların olası geri çekilmelerinde gram altın fiyatının 120 TL’lere inmesi durumunda altında alım yapılabilir.
130 TL’ler ise alım için uygun görülmüyor.
Altın, son dönemde dolarda yaşanan artış eğilimiyle birlikte en çok konuşulan yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3,58’lere kadar yükselen dolar kuruyla birlikte altına dikkat çekmesi konuyu basının manşetlerine taşıdı.
Türk yatırımcısı zaten geleneksel olarak altını seviyor. Bu durum rakamlara da yansıyor. 2015 verilerine göre mücevherat talebinde dünyada dokuzuncu ülkeyiz. Altın ithalatçısı olan Türkiye’de ne kadar altın olduğuna da bir bakalım.
Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, Türkiye’de yastık altında 3 bin 500 ton (455 milyar TL), İstanbul Altın Rafinerisi’ne göre 5 bin ton (650 milyar TL) altın olduğu tahmin ediliyor. Bankaların altın hesaplarında 74 ton, BES fonlarında 9,8 ton ve yatırım fonlarında 2,4 ton altın bulunuyor. Bunların toplamı ise 86,2 ton (11,2 milyar TL) olarak hesaplanıyor.
CEVAP ARAYAN SORULAR
Peki altın fiyatlarını neler etkiliyor? Bundan sonra fiyatlar nasıl bir seyir izler? Ons olarak 1.200 dolar seviyesinin aşağısına gerileyen, kur artışı nedeniyle dolar bazında ise gramı 130 TL’nin üzerine çıkan altın alınmalı mı? Hangi seviyelerden alınmalı? Bu soruları uzmanlara sorarak yanıt aramaya çalıştık.
Yılın ikinci çeyreğinde Brexit referandumuyla ons bazında 1.350 dolar seviyelerine kadar yükselen altın, ABD seçimleri öncesi güç kaybetmeye başladı.
ABD’de yeni başkan seçilen Donald Trump’ın genişleyici maliye politikaları uygulayacağına ilişkin açıklamaları sonrasında yükselen enflasyon beklentileriyle birlikte tahvil faizleri artarken doların da bunlara paralel olarak güçlenmesi, altının ons fiyatının 1.160 dolar desteğine doğru hareket etmesine neden oldu.
FED’in 14 Aralık’taki toplantısının yanında 2017 yılında da iki veya üç kez daha faiz artırabileceği beklentileri altını baskı altında tutuyor.
DESTEKLERİNE YAKLAŞTI
Altında bundan sonra izlenecek temel gelişme, Trump sonrası ABD’nin ve FED’in politikaları olacak. Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, bunun yanında AB içindeki gelişmeler, Çin ve Japonya ile ilgili kaygılar, gelişmekte olan ülkelerin izleyeceği seyir ve jeopolitik risklere dikkat çekiyor.
Tüm bunların altın tarafında aşağı ve yukarı yönlü hareketlerde etkili olacağını anlatıyor. Altın tarafında teknik olarak tekrar ve kalıcı olarak 1.200 doların üzerine geçilmedikçe ve 1.250 doların üzerine çıkılmadıkça yukarı hareketlerde satış geleceğini söyleyen Paksoy, 1.150 doların altında ise 1.100 dolar desteğine dikkat çekiyor.
GRAM ALTIN ALINIR MI?
Aralık 2015’ten itibaren elde ettiği yükselişin yüzde 62’sini geri veren altın için 1.160 ve 1.140 bölgeleri kısa vadede destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, 1.100 dolar bölgesinin de önemli bir maliyet bölgesi olarak öne çıktığını söylüyor. Çınar, tepki çıkışlarında ise 1.187 ve 1.208’in direnç olarak izlenmesini tavsiye ediyor.
Dolar/TL paritesinin son dönemde soluksuz bir şekilde yükselerek 3,58 seviyelerini test etmesi, ons bazında düşüşlere rağmen gram bazında altın fiyatını 130 TL’nin üzerinde tutuyor. Gram altında alım aralığı için 125 TL seviyelerini tavsiye ettiklerini söyleyen Integral Menkul Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, ancak kurda geri çekilme yaşanmadığını kaydediyor.
Gram altında 2017 için 145 TL seviyelerinin görülebileceği yorumunu yapan Köksal, “Ons altın 1.090 dolar seviyelerine düşer, dolar/TL ise 3,40 seviyelerinde olursa, gram altın 120 TL’ye inebilir. Bu risk nedeniyle gram altın alacaklar 130 TL’lerde aceleci olmamalı” diyor.
ÇIKARIM MALİYETİ DE ÖNEMLİ
Doların ons başına fiyatında önemli bir başlık da çıkarım maliyetleri. Genel olarak sabit bir üretim maliyetinden ziyade, altın şirketlerinin teknoloji, maden yatağının zenginliği gibi faktörlerle farklı farklı maliyetleri oluyor.
Yüksek teknolojiye sahip büyük şirketlerin çıkarım maliyetleri ons başına ortalama 800-850 dolar civarında bulunuyor. Şirket bazında bakıldığında en düşük 600 dolarlar varken, en yüksek 1.300 dolarlar söz konusu. Bu maliyetler nedeniyle altın fiyatlarının çok aşağılara düşmesi beklenmiyor.
Işık FX Araştırma Uzmanı Göz-men Nalbantlı, 2001 yılından bu yana görülen yükseliş trendinin destek seviyesi olan 1.135 seviyesini altında dip olarak görüyor. Nalbantlı, “Gelişmelerin fiyatları daha aşağı çekmesi (1.000 doların altı), altın üreticilerini de zorlamaya başlayabilir” diyor.