Oluklu mukavvada anti-damping kavgası

21 Kasım 2017
Oluklu mukavva üretiminde kullanılan kraftlayner kağıtlarda ABD menşeli ürünlere uygulanan anti-damping vergisinin genişlemesi gündemde. OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, verginin maliyetleri artırdığını söylüyor.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Kraft kağıt üreticisi OYKA’nın genel müdürü Tayfun Civelek ise dünya fiyatlarından düşük ithalat, yerli üreticiye zarar verdiğinden inceleme istediklerini belirtiyor.Oluklu mukavva sektöründe anti-damping kavgası yaşanıyor.

Oluklu mukavvada geri dönüşümden gelen kağıtlar belli oranda orijinal esaslı kağıtlarla karıştırılarak üretim yapılıyor. Orijinal esaslı kağıtlar ‘kraft’ olarak adlandırılıyor ve bunun yüzde 20-25’i ithal ediliyor. Ancak bu ithalatta damping uygulandığı iddiası, kraft kağıtta tek yerli üretici olan OYKA ile oluklu mukavva üreticilerini karşı karşıya getirdi.

Ekonomi Bakanlığı, iki yıl önce Oyak Grubu şirketlerinden OYKA’nın şikayeti üzerine, ABD’den ithal edilen kraftlayner kağıda yüzde 10-20 arasında anti-damping vergisi uygulamaya başladı. Şimdi bu anti-damping vergisinin başka ülkelere de genişletilmesi gündemde. Bu da oluklu mukavva üreticilerinin tepkisini çekiyor.

MECBUREN İTHAL EDİLİYOR
Oluklu Mukavva Üreticileri Derneği (OMÜD) Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, metrekaresi 175 gramı geçmeyen beyazlatılmamış kraftlayner kağıtlar için getirilen anti-damping vergisinin ambalaj sektörünü sıkıntıya soktuğunu söylüyor. Görenoğlu, “Çünkü bu kağıt türünün üretimi son derece kısıtlı olduğu için firmalar ister istemez ithalat yoluna gidiyor” diyor.

Mehmet Nuri Görenoğlu, ABD menşeli kraft kağıda getirilen ek vergi nin ardından şirketlerin başka ülkelerden bu ürünü ithal etme yoluna gittiğini söylüyor. Görenoğlu’nun verdiği bilgiye göre, OYKA’nın talebi üzerine, Finlandiya, Rusya, Polonya ve Brezilya menşeli kraftlayner kağıtların ithalatına ilişkin yeni bir damping soruşturması açılmış durumda. Görenoğlu, bu verginin sektörün üretim maliyetlerini artırdığını kaydediyor.

Görenoğlu, “Hammadde olarak kraftlayner kağıtların yoğun kullanıldığı bazı ambalaj türlerinde kraftlayner kağıt yerine doğrudan nihai kutunun ithal edilmesi cari açığı da olumsuz etkileyecek” diyor. Mehmet Nuri Görenoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın anti-damping uygulamasını yeniden gözden geçirmesini talep ettiklerini sözlerine ekliyor. International Papers Türkiye CEO’su Ergun Hepvar da, “Anti damping vergileri maliyeti haksız yere artırıyor ve ihracatta rekabet gücünü kırarken enflasyonist etki de yapıyor” diyor.

OYKA NE DİYOR?
Bu konuyu OYKA Genel Müdürü Tayfun Civelek’e de sorduk. Civelek, anti-damping kararının kendilerinin talebi üzerine ithalatta haksız rekabetin önlenmesi için Ekonomi Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatıyor. Anti-damping kararı öncesinde Türkiye’de de üretim faaliyeti olan International Papers ile Rock-Tenn şirketlerinin dünya fiyatlarının altında Türkiye’ye ürün sattığını anlatan Civelek, “Bu da haksız rekabete neden oluyordu.

Yerli üreticilerin bu anlamda korunması adına kamu bu kararı aldı. Başka ülkeler için de talebimiz üzerine inceleme süreci devam ediyor” diyor. Bu durumu OMÜD’e anlatmalarına rağmen anlaşmazlığın devam ettiğini vurgulayan Tayfun Civelek, ilave vergiden sonra ABD’li şirketin fiyatını aşağı çektiğini de belirtiyor.

3 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Türkiye'de modernleşmeyle birlikte kırsal kesimden şehirlere artan göç, geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş ve sosyoekonomik ve kültürel değişimle birlikte e-ticarete olan talep oluklu mukavva sektörünün büyümesinde etkili oluyor. Sektör ülke ekonomisinin üzerinde büyümeye devam ediyor. Bu yıl sektörün 3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.