Mutfak akademileri meslek sahibi yapıyor

17 Temmuz 2019

Aşçılık, pastacılık ve ekmekçilikte işin inceliklerini öğreten ve verdikleri sertifikalarla iş olanağı sunan mutfak akademilerine ilgi yoğun. Profesyonel aşçılık eğitimi veren bu akademiler, restoran, pastane ve fırın açmak isteyen girişimcileri de kendisine çekiyor.





ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr





Aşçılık, günümüzde en popüler mesleklerden biri haline geldi. Bu nedenle profesyonel aşçılık kurslarına olan ilgi her geçen gün artıyor. 10-15 yıl öncesine kadar bu alanda faaliyet gösteren akademi sayısı birkaç taneyken bugün bunlar özellikle büyük şehirlerde yaygınlık kazanmış durumda. Yemek kurslarına evinin mutfağında harikalar yaratmak isteyenler de geliyor. Ancak ağırlık bu işi meslek olarak yapmak isteyenlerde.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Yemek yapımından pasta ve ekmek yapımına kadar farklı alanlarda eğitim imkanları sunan mutfak akademileri kursiyerlerine bilgi ve beceri kazandırıyor.





Mezun olanlar sektörün önde gelen restoran ve otellerinde çalışabilecekleri gibi kendi işletmelerini de açabiliyor. Ayrıca yiyecek ve içecek alanını kapsayan diğer alanlarda da kariyerlerine devam edebiliyorlar.





Mesela catering şirketlerinden büyük gemilere kadar farklı iş olanaklarına ulaşabiliyorlar. Bu kurslar dört, sekiz ya da 12 aylık eğitim programları uyguluyor.





LİZBON'DA OKUL AÇIYOR
2004 yılında kurulan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir özel okul. Dünyanın en büyük akreditasyon kurumlarının başında gelen İngiltere kökenli City & Guilds, İskoç SQA ve Pearson/Ed Excel tarafından da onaylı.





2011 yılında ise Dünya Şefler Birliği (WACS) MSA'yı 'Dünyada Eğitim Kalitesi En Yüksek Profesyonel Aşçılık Okulu' ödülüyle onurlandırdı.





Şirketin meslek edindirmeye yönelik profesyonel eğitimler portföyü, profesyonel aşçılık, profesyonel pastacılık, profesyonel ekmekçilik ve fırıncılık, profesyonel yiyecek-içecek işletmeciliği, profesyonel barmenlik ve miksoloji, profesyonel barista ile üç yıl ve üzeri sektör deneyimli olanlara yönelik ProChef programlarından oluşuyor.





Maslak'ta faaliyet gösteren MSA'nın profesyonel eğitimlerinden her yıl binden fazla öğrenci mezun oluyor.





MSA Yönetici Direktörü Sitare Baras, geçen yılın başında Portekiz hükümetinden Lizbon'da bir mutfak okulu açmaları için teklif aldıklarını belirtiyor.





Baras, Lizbon'daki okulun 2020'nin eylül ayında faaliyete başlamasını planladıklarını söylüyor. Profesyonel olarak meslekte çalışan 3 bin 800'den fazla mezunları bulunduğunu söyleyen Baras, "146 mezunumuz da Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 26 ülkede çalışıyor" diyor.









1.000 MEZUN VERDİ





American Hospitality Academy'nin (AHA) İstanbul kampüsü olarak 11 yıldır eğitim veren Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi (USLA), profesyonel aşçılıktan yiyecek-içecek işletmeciliğine kadar farklı alanda akademik eğitimler veriyor.





Aşçılık-pastacılık becerilerini geliştirmek isteyenlere yönelik de çalışmaları bulunuyor. Akademi bugüne kadar aşçılık ve pastacılık alanlarında bini aşkın mezun verdi.





Usla Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Emel Arslan Güryıldır, mezunlarının staj programlarını da hazırlayarak onları sektöre hazır hale getirdiklerine vurgu yapıyor. Güryıldır, "Kariyerine yeni başlayan bir mezun ortalama 2 bin ile 2 bin 500 TL civarında maaş alıyor" diyor.





KARİYER FIRSATI
Şef Serkan Bozkurt tarafından 2011 yılında kurulan Chefs Table Mutfak Akademisi de aşçılığı mesleğe dönüştürmek isteyenler ve kendi işletmesini profesyonel bir şef bilinciyle yönetmek isteyenlere hitap ediyor. Akademide uluslararası temel aşçılık tekniklerini inovatif olarak adaylara kazandırma ilkesiyle hazırlanmış bir program uygulanıyor.





Profesyonel aşçılık eğitimi sekiz aylık dönemi kapsıyor. İlk dört ay Chefs Table Mutfak Akademisi mutfaklarında eğitim alındıktan sonra ikinci aşamada profesyonel bir işletmenin mutfağında dört ay staj yapılıyor. Staj yerleştirmeleri akademi tarafından gerçekleştiriliyor.





SEKİZ AYLIK EĞİTİM
Temelleri 2011 yılında atılan Eks Mutfak Akademisi ise İstanbul Kadıköy'de faaliyet gösteriyor. Uzun dönem profesyonel eğitimlerin yanı sıra kısa dönem temel eğitimler, dünya mutfağı eğitimleri ve günlük workshop çalışmaları da gerçekleştiren akademi, bugüne kadar 800'e yakın mezun verdi.





Profesyonel eğitim programları sekiz ay sürüyor. Eks Mutfak Akademisi Kurucusu Chef Eyüp Kemal Sevinç, ilk dört ayın profesyonel eğitmenler tarafından verilen uygulamalı eğitimler olduğunu anlatıyor. İkinci dört ay ise isteyen öğrencilerin 5 yıldızlı oteller ve lüks restoranlarda gönüllü stajları ile gerçekleşiyor.





ANADOLU'DA ŞUBELEŞECEK
15 yıldır faaliyet gösteren Chef's İstanbul, temel mutfak kurslarından profesyonel pastacılık eğitimlerine kadar günlük, haftalık ya da aylık programlar düzenliyor.





İstanbul Gümüş-suyu ve Kocaeli'de atölyeleri bulunan Chef's İstanbul, yakında İstanbul Anadolu Yakası'nda da bir şube açacak. Ayrıca Adana, Ankara ve İzmir'den gelen teklifler de değerlendiriliyor.





Chef's İstanbul Kurucusu Gülhan Kara, aşçılık ve pastacılık alanlarında 2 bine yakın mezun verdiklerini belirtiyor. Kara, "Önümüzdeki yıllarda gıda tüketimi arttıkça, turizm ve otelcilik geliştikçe, kısaca büyüyen gıda sektörüyle beraber bu alanda eğitim alıp iş ve meslek sahibi olmak isteyenler artacak. Bizim de hedefimiz hem atölyelerimizin sayısını şubelerle artırmak hem de kursiyer sayımızı çoğaltmak" diye anlatıyor.