DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com. tr
Gecelik borç verme faizi 50 baz puan düşüşle yüzde 9’a indirildi. Gecelik borç alma faizi ile bir hafta vadeli repo borç verme faizinde ise değişiklik yapılmadı.
PPK, gecelik borç verme faizini mart ayından bu yana indiriyor. Dört aydır süren bu dönemde gecelik borç verme faizi 175 baz puan aşağı çekildi.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Şubat-nisan döneminde yaşanan 3 puanlık düşüşe rağmen enflasyonun yüzde 5’lik hedefin epey üzerinde seyrettiği bir dönemde gecelik faizde yapılan bu indirimleri piyasa pek hoş karşılamıyor. Merkez Bankası ise kendisini yapılan indirimlerin parasal gevşeme anlamına gelmediğini, para politikasında sadeleşmeye gittiğini söyleyerek savunuyor.
Ancak gecelik borç verme faizinin aşağı çekildiği son dört ayda Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin de neredeyse 100 baz puana yakın düşmesi nedeniyle, bu savunma pek inandırıcı bulunmuyor. Burada ortalama fonlama maliyetinin 2011’den beri fiili para politikası faizi olarak kabul edildiğini belirtelim.
Enflasyonda şubat-nisan döneminde yaşanan düşüş büyük ölçüde olumlu “baz etkisi”nin sonucuydu. Bu etkinin ortadan kalkmasıyla enflasyondaki düşüş durdu. Yılın kalan döneminde ise yatay seyretmesi ihtimali güçlü. Bu nedenle Merkez Bankası’nın faizleri daha fazla düşürmesi zor gibi. Ancak son dönemde aldığı kararlarda siyasetin etkisi artmış göründüğü için, Merkez Bankası’nın ne yapacağını öngörmek çok kolay değil.