Merkez Bankası’ndan dijital para geliyor

12 Eylül 2019

Türkiye, blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamasını devreye almak için hazırlıklara başladı. Bu konudaki hedefler 11’inci Kalkınma Planı’nda yer aldı. Bu uygulamanın pazara regülasyon getirerek daha fazla yatırım ve fırsat yaratması bekleniyor.





GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr





Kripto para birimlerinin kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılında ilk Bitcoin bloğunun oluşturulmasıyla başlayan kripto para ve blokzincir teknolojisi son yıllarda daha da artan bir ivmeyle gelişiyor.





Bu da farklı iş alanlarında fırsatlar getiriyor. 2017 yılında dünyada 21 milyon kripto para cüzdanı sahibi bulunuyordu. Piyasalardaki dalgalanmalara rağmen 2018 yılında bu sayı yüzde 32 artışla 31 milyona ulaştı.





YATIRIM ÇEKİYOR
Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG'nin yürüttüğü Teknoloji Sektöründe İnovasyon Araştırması'nın sonuçları, blokzincir teknolojisine yönelik yatırımların önümüzdeki yıllarda büyüyeceğine işaret ediyor.





Araştırmaya göre, blokzincirine yapılan risk sermayesi yatırımları 2018'de 2,85 milyar dolara ulaştı. Bu sayı 2017 yılına kıyasla yüzde 316 oranında artışa denk geliyor.





Blokzinciri çözümlerine yönelik küresel ölçekteki harcamaların 2022 yılında 11,7 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Blokzincirinin şirketlere sağladığı katma değerin ise 2025 yılına kadar 176 milyar doları, 2030 yılına kadar da 3,1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.





ÜLKELER HAZIRLANIYOR
Microsoft, Virgin Atlantic ve Shopify gibi dünyanın önde gelen şirketleri, ürün ve hizmetleri karşılığında müşterilerine kripto para birimleriyle ödeme olanağı sunuyor. Face-book ve Twitter gibi şirketler de dijital para konusuyla ilgili.





Bunun yanı sıra ülke merkez bankaları da dijital para çıkarma konusunda çalışmalar yapıyor. Türkiye de blokzincir tabanlı dijital para uygulamasını devreye almak için hazırlıklara başladı.





2019-2023 dönemini kapsayan 11'inci Kalkınma Planı'na göre, önümüzdeki dönemde blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak. Bu konunun planda yer almasının ardından Türkiye pazarında hareketlilik yaşandı.





Yerli kripto para teknolojilerinin araştırılması ve değerlendirilmesi, global kripto para ekosisteminden pay alınması, kripto para alanında çalışan şirketlerin küresel güç olmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gibi önemli alanlarda adımlar atılması bekleniyor.





“TEKNOLOJİ ÜRETİLMELİ"
Geçtiğimiz günlerde Çin Halk Bankası'dan (PBOC) üst düzey bir yetkili, Çin'in kendi dijital para birimini hayata geçirmeye hazır olduğunu açıkladı. Çin'in dijital para birimi konusunda son beş yıldır çalışmalar yürüttüğü ifade ediliyor.





Facebook'un Libra'yı açıklamasının ardından gelen Çin açıklaması, ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarının bir sonucu olarak gösteriliyor. Çin'in dijital para birimi, blockchain entegreli olacak. Bununla birlikte birçok ülkede de benzer çalışma hazırlıkları var. Türkiye de bunun bir parçası olmak için hazırlanıyor.





Blockchain Türkiye Platformu, kripto paralar ile ilgili işlemlerin düzenlenmesi, tüketicilerin korunması ve vergilendirmenin tüm dünya ülkelerinin gündeminde olan bir konu olduğuna dikkat çekiyor. Platformun genel yayın yönetmeni Ahmet Usta, "Her ülkenin farklı yaklaşımları var.





Bu yaklaşımların bazıları engelleyici politikalar içerse bile genel kanı bu gelişim sürecini belirli sınırlar içinde destekleyerek bu teknolojilerden faydalanmak ve değer üretmek üzerine kurulu" diyor. Türkiye'nin de bu teknolojide küresel oyuncular arasında yer alması için bu yönde çalışmalar olması isteniyor.









ÖZGÜR GÜNERİ BTCTURK CEO'SU
"ULUSLARARASI ÎŞBÎRLÎKLERÎMÎZ OLACAK"
"Kripto para alım-satım platformu olarak, sektörün sağlıklı bir biçimde büyümesi öncelikli hedeflerimiz arasında. Bunu sağlayabilmek için altyapı yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Emir eşleme kapasitemizi son bir yılda yedi katına çıkardık.





Profesyonelce işlem yapmak isteyen kullanıcılarımız için BtcTurk Pro uygulamamızı kullanıma sunduk. Yakın zamanda yeni hizmetlerimizi kullanıcılarımıza sunacağız. BtcTurk olarak Türkiye pazarına konsantre olmayı sürdüreceğiz.





Türkiye'de kripto para ve blokzincir tabanlı teknolojileri kullanmak, kullandırmak, bilgi birikimi sağlamak ana hedeflerimiz. Uluslararası alanda ise farklı stratejik işbirlikleriyle genişleme planlarımız 2020 yılında somutlaşmış olacak."









AYBERK KUDAY COINY CEO'SU
ORTADOĞU'DA BÜYÜYECEĞİZ"
“Coiny olarak borsamızı Ağustos 2018'de kurduk ve hedeflediğimiz kullanıcı sayısına kısa sürede ulaştık. Bugün geldiğimiz noktada aylık aktif 10 bin kullanıcımız var.





Hacmimiz ise aylık olarak 7-10 milyon TL arasında değişiyor. Yakın bir zamanda çok önemli bir yeniliği daha kullanıcılarımıza sunduk.





Her düzeyden yatırımcıya, kolaylıkla erişebildikleri platformumuz üzerinden, giriş eşiği yüksek olan hisseye bile yatırım yapma fırsatı sunuyoruz. 2019'da yakın coğrafyamızda özellikle Ortadoğu bölgesinde hızlı büyümeyi hedefliyoruz.





Gerek olası regülasyonlara tam uyumlu altyapımız gerekse sunduğumuz hizmetle bu süreci kolaylıkla yürüteceğimize inanıyoruz. Bu bölgede Katar ve BAE öncelik verdiğimiz ülkelerden birkaçını oluşturuyor."