Merkez Bankası faizde ‘ölçülü’ indirime geçti

22 Ocak 2020

Merkez Bankası, 2020'nin ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine devam etti. Politika faizi yüzde 12'den yüzde 11,25'e çekildi. Enflasyon ve ülke risk primindeki iyileşmelere bağlı olarak 'ölçülü' faiz indirimlerinin sürmesi bekleniyor.





ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Temmuz 2019'da 425 baz puanla başlattığı faiz indirimi süreci, eylül, ekim ve aralık aylarındaki toplantıların ardından, 2020'nin ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da devam etti.





PPK, politika faizini 75 baz puan indirerek, yüzde 12'den yüzde 11,25'e çekti. Böylelikle Temmuz 2019'dan bu yana geçen altı aylık süreçte yapılan toplam faiz indirimi bin 275 baz puana yani 12,75 puana ulaştı.





Politika faizi ise Temmuz 2019'daki yüzde 24 seviyesinden 16 Ocak'ta yüzde 11,25'e kadar indirilmiş oldu. Piyasa beklentileriyle uyumlu olan son faiz indirimi kararı, döviz kurlarında sınırlı bir düşüş yarattı.









MERKEZ NE DEDİ?
PPK toplantısı sonrasında açıklanan metinde ekonomik aktivitede toparlanma eğiliminin sürdüğü kaydedildi ancak yatırımların zayıf seyrinin sürdüğü ifade edildi.





Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken, küresel büyüme görünümündeki zayıflamayla dış talebin kısmen yavaşladığı yinelendi.





TCMB, net ihracatın büyümeye katkısının gerileyeceğini ama dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle ekonomideki toparlanmanın devam edeceğini öngördü.





Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesinin beklendiği kaydedildi.





Enflasyon görünümündeki iyileşmenin ve genele yayılan düzelmenin sürdüğüne vurgu yapılan PPK metninde, enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülke risk primindeki düşüşü desteklediği ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkı sunduğu vurgulandı.





Açıklamada, "Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir" ifadesi yer aldı.





"ILIMLI İNDİRİM SÜRECEK"
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık'ın kurucusu Haluk Bürümcekçi'ye göre, Merkez'in açıklamasında yer alan 'ölçülü indirim' ifadesi, agresif faiz indirimi sürecinin sona erdiğini gösteriyor.





Bununla birlikte, Bürümcekçi, faizde 'ılımlı indirim' sürecinin başladığını ve yeni faiz indirimleri için de kapının açık bırakıldığını ifade ediyor.





Bürümcekçi, "Merkez Bankası, yılın ilk PPK toplantısında yüklü bir faiz indirimi yapıp bu sürece son verebilirdi. Ancak az ama sık indirim yapma kararı vermiş oldu" diyor.





Haluk Bürümcekçi, enflasyon ve CDS'lerdeki olumlu havanın devam etmesinin yeni faiz indirimlerine alan açtığına işaret ediyor.





Bürümcekçi, "Yıl sonu enflasyonu tahmin edildiği gibi yüzde 8,2 olursa, Merkez de politika faizini yüzde 10'un altına götürmeye çalışacaktır.





Bir sonraki PPK toplantısından 25 baz puanlık indirim çıkabilir" değerlendirmesinde bulunuyor.





Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de bir önceki PPK toplantısında 200 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın 75 baz puanlık indirimle bu kez piyasaları yanıltmadığını söylüyor.





Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin azalan adımlarla devam edeceğini dile getiren Tözge, "Piyasa tepkisine bakacak olursak, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası kurda hafif yönlü aşağı hareket görebiliriz" diyor.









ENFLASYON RAPORU
Bir sonraki PPK toplantısı 19 Şubat'ta yapılacak. Bu toplantıda alınacak faiz kararında enflasyon gelişmelerinin etkisi daha belirgin olacak.





Bu çerçevede 30 Ocak'ta TCMB tarafından açıklanacak olan yılın ilk Enflasyon Raporu yakından takip edilecek.





Tacirler Yatırım Başe-konomisti Özlem Bayraktar Gökşen'e göre, söz konusu raporda TCMB'nin yüzde 8,2 olan 2020 yıl sonu enflasyon tahmininde önemli bir değişiklik olmayacak.





Gökşen, reel politika faizi hesaplamalarına bakıldığında, 75 baz puanlık indirim ve TCMB Beklenti Anketi 12 aylık enflasyon tahminleriyle hesapladıkları 'ex-ante' faiz seviyesinin yüzde 1,6 olduğunu dile getiriyor.





Özlem Bayraktar Gökşen, "Söz konusu oran ülke karşılaştırmalarında halen Meksika ve Rusya'nın arkasında kalmaya devam ederken, GOÜ ortalamalarına yakın seyrin devam ettiğine işaret ediyor" diye konuşuyor.





TEK HANE NE ZAMAN?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin tek haneye inmesini istediği biliniyor. Ancak enflasyonun hala çift haneli olduğu bir ortamda faizin nasıl ve ne zaman tek haneye indirilebileceği meraj ediliyor.





GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır, yılın ilk çeyreğinde tek haneli politika faizine ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.





Ayyıldır, "Yılın ilk çeyreğinde faiz indiriminde 125225 baz puan daha hareket alanı olabileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte Türk varlıklarında pozitif risk algısı sürerken, ülke risk primi (CDS) 250 seviyesi altındaki hareketine devam edecek" diyor.









KUDRET AYYILDIR GCM YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜR YARDIMCISI
"DOLARDA YATAY FİYATLAMA SÜRÜYOR"

"PPK kararı sonrasında dolar kuru 5,88 TL'den 5,86 TL'ye doğru hafifçe geriledi. Son düşüşlere rağmen 5,86-5,90 arasındaki yatay fiyatlama davranışının devam ettiğini söyleyebiliriz.





Dolar/TL kurunda daha net hareketler için ilgili bandın dışındaki hareketler takip edilebilir. Pozitif beklentimizin teknik açıdan bir adım önde olduğu Dolar/TL için 5,86 destek noktası üzerinde 5,90 başta olmak üzere 5,93 ve 5,95 seviyelerine doğru çıkışlar izlenebilir.





Olası geri çekilmelerin daha istekli bir profile dönüşebilmesi ve kısa vadeli beklentimizin geçersiz sayılabilmesi içinse, 5,86 altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalı. Ancak bu şartla 5,8