Markalı konutçular İzmir'i mesken tuttu

22 Kasım 2017
Türkiye’nin en yaşanabilir kentlerinden biri olarak görülen İzmir’e son dönemde markalı konut üreticilerinden büyük ilgi var. Son yıllarda hızlı bir yapılaşma sürecine giren kentte yerel markaların yanı sıra Teknik Yapı’dan Nef’e kadar markalı üreticiler proje geliştirme yarışında. Kentte Alsancak’tan Çiğli’ye, Çeşme’den Buca’ya inşaatı devam eden ve satışta toplam 103 proje bulunuyor.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Ege Bölgesi’nin merkezi kenti konumundaki İzmir, son yıllarda İstanbul ve Ankara gibi kentlerden de göç alıyor. Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri arasında görülen kent, popülerliğine rağmen çarpık yapılaşmasıyla da biliniyor. Ancak kentin kaderi son yıllarda birbiri ardına geliştirilen markalı konut projeleriyle hızla değişiyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Folk Art Yapı’dan Kumko Yapı’ya kadar yerel inşaat şirketlerinin yanı sıra Dap Yapı, Teknik Yapı ve Nef gibi ulusal markalar da İzmir’de proje geliştirme yarışına dahil olmuş durumda. Kentte şu anda Alsancak’tan Çiğli’ye, Çeşme’den Buca’ya inşaatı devam eden ve satışta toplam 103 proje bulunuyor.

İzmir’in öne çıkmasında İstanbulİzmir otobanı ile İstanbul’a daha da yakınlaşacak olmasının yanı sıra büyük şirketlerin operasyon merkezlerini kente taşıyacak olmalarının da etkisi büyük. İzmir, son yıllarda özellikle beyaz yakalı göçü almasıyla da dikkat çekiyor. Bazı büyük şirketlerin şirketlerin İzmir’e gidecek olmaları ile birlikte kentte nitelikli konut talebinin de artması beklenirken kentte ortalama metrekare fiyatları 2 bin 700 TL’ler seviyesine ulaşmış durumda.

İzmir’deki proje yarışının son dönemde hız kazanmasında 2-3 yıl önce satın alınan arsaların bu yıl ruhsat almalarının etkili olduğuna da dikkat çekiliyor. Çünkü İzmir’de ruhsat süreçleri diğer şehirlere göre biraz daha uzun sürüyor.

PROJE YARIŞI
Markalı konut üreticileri de hem İzmirlilerin hem de kente başka bölgelerden gelenlerin konut taleplerini karşılamak üzere harekete geçti. Bunlardan biri de Teknik Yapı. Emlak Konut GYO'nun İzmir Alsancak'taki iki ayrı parselden oluşan yaklaşık 47 dönüm arazisinin arsa karşılığı gelir paylaşım ihalesini, 1 milyar 672 milyon liralık hasılat karşılığı yüzde 35 idare payı taahhüdü ile haziran ayında Teknik Yapı kazandı.

Şirket, Alsancak'ta gerçekleştireceği karma projeden elde edeceği hasılattan en az 585,2 milyon TL’yi Emlak Konut GYO'ya verecek. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir'de kendisi gibi güzel ve kaliteli bir proje geliştireceklerini, ticaret, konut ve turizm alanlarından oluşan karma bir proje yapacaklarını söylüyor.

DAP 3 PROJEYLE İZMİR’DE
İstanbul dışındaki ilk yatırımını İzmir Bornova’da gerçekleştirecek olan DAP Yapı da kente 450 milyon TL yatırımla 707 konut ve ticari alanlardan oluşan bir proje inşa etmek üzere düğmeye bastı.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İzmir’de tek bir proje ile kalmayacaklarını ifade ediyor. Yılmaz, arazi geliştirmeye devam edeceklerini belirterek, önümüzdeki dönemde İzmir’de en az üç proje geliştirip 3 milyar TL’lik yatırım yapmayı planladıklarını vurguluyor.



ÖNE ÇIKAN SEMTLER
Proje yarışının hız kazandığı İzmir’de Bornova, Bayraklı, Menemen, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka ve Çeşme projelerin en yoğun olduğu ilçeler olarak öne çıkıyor. İstanbul Bomonti’de yer alan Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihi binaları, Doğuş Grubu’nun işletmesinde kültür ve sanat merkezi haline getirilmişti.

Bu konsept Türkerler Holding tarafından İzmir Bomonti Bira Fabrikası’na taşınıyor. İzmir Bomonti Fabrikası’nın 45 dönümlük arazisinde yer alan dokuz fabrika binası Türkerler Holding tarafından restore edip müze, restoran, açık hava sineması ve cep sineması gibi sosyal ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapan bir mekan haline getiriliyor.



YER ARAYIŞLARI SÜRÜYOR
İzmir’de proje geliştiren uluslararası şirketlerin yanı sıra kentte proje geliştirmek üzere yer arayışında olan şirketler de bulunuyor. İzmir’i yatırım projeksiyonuna alan şirketlerden biri olan Nef, kentte arazi geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “2016 yılında Nef’in İstanbul dışındaki ilk projesi olan Nef Yalıkavak’ı hayata geçirdik. Nef Gölköy projemizi de 2018’de Bodrum’da hayata geçiriyoruz. Bodrum’un ardından Ankara, İzmir ve Bursa’da projeler geliştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

İstanbul dışında Ankara, Bursa, Denizli gibi Anadolu kentlerinde de projeler geliştiren Sinpaş da önümüzdeki dönemde İzmir’e açılmayı planlıyor. Anadolu’nun öne çıkan kentlerinde proje geliştirmek üzere görüşmeler yaptıklarını belirten Sinpaş Holding CEO’su Ahmet Çelik, “Bunlar arasında başı İzmir çekiyor.

15 yıldır oradan arazi teklifleri geliyor ama uygun bir şey çıkmadı, çıkarsa değerlendirebiliriz” diye konuşuyor. İzmirlilerin nitelikli konut taleplerinin arttığına dikkat çeken Çelik, bu talep doğrultusunda son yıllarda kentte üretilen proje sayısının giderek yükseldiğine de işaret ediyor.

İZMİR'İ ÖNE ÇIKARAN 3 NEDEN
1- Yenilenmeyi gerektiren eski yapı stokunun çokluğu ve modern yapılara olan talep.
2- İzmirlilerin daha modern konut talebi.
3- Yapımı süren İstanbul-İzmir Otoyolu'nun yarattığı cazibe.