Kurum içi girişimden büyüme hedefi

Fuzul Holding’in kurum içi girişim şirketi Rubikpara, fintek sektöründe büyümeyi hedefliyor. Rubikpara Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akbal, “2024’te sektörde ilk beş firma arasına girmeyi ve 3,5 milyar TL işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

07 Temmuz 2024

Fuzul Holding tarafından bundan dört yıl önce 150 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen kurum içi girişim şirketi Rubikpara, mikro mimari üzerine inşa ettiği altyapısı ile para transferi, fatura ödemeleri, QR ile ödeme gibi çözümleri bir arada sunabiliyor.

7 - 20 Temmuz 2024 tarihli sayıdan 

Bireysel finansal çözümlerin yanı sıra işletmelerin ödeme ve tahsilat konusundaki tüm ihtiyaçlarına da çözümler üreten Rubikpara, para transferi, fatura ödemeleri, QR ile ödeme, fiziki, sanal ve Soft POS, ön ödemeli kart gibi yenilikçi çözümleri bir arada sunabiliyor.

Rubikpara, finansal grup şirketi olma yolunda ilerleyen Fuzul Holding’in kendi ekosistemi içerisinde ihtiyacı olan bir hizmete yönelik, kurum içi girişimcilik hikayesi olarak doğdu.

Fuzul Holding’in kurucuları olan birinci jenerasyon ikinci jenerasyonun dikkatini, ödeme sistemlerine ve elektronik para şirketlerine çekti.

Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, bu sektördeki işleyişin Fuzul Holding’in çalışma prensipleri ile benzeştiğini, yatırım kararı alabilmek için araştırma yapılması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Bunun üzerine ikinci jenerasyon Yusuf Akbal, fintek sektöründe yerini almaya karar verdi.

Ekosistemin kendi ihtiyaçları ve talebi doğrultusunda ortaya çıkmış bir ürün ve hizmet şirketleştirilerek Rubikpara kuruldu.

TEK NOKTADAN BÜTÜN ÖDEME

Rubikpara’nın tek noktadan bütün ödeme ekosistemine dair servisleri alacağı bir iş modeli olduğunu ifade eden Yusuf Akbal, B2E adı verilen personeli ile olan ilişkisi ve B2B çalıştığı tedarikçi, iş ortaklarıyla, B2C denilen yani fatura kestiği müşterileriyle ve farklı iş modelleriyle de ilişki kuran bir canlı organizma olmaya odaklandıklarını belirtiyor.

Örneğin; B2E denilen alanda personelinin yemek çeklerini, primlerini ya da yan haklarını cüzdanına yatırarak şirketlerin yanında olduklarını ifade eden Akbal, personellere de cüzdan uygulamasından cashback (Tüketicilerin alışverişlerinde harcadığı tutarın belirli bir kısmının hesaplarına iade edildiği bir nakit iade sistemi) altyapısıyla personelin nakit iade kazanmasını sağladıklarını belirtiyor.

3,5 MİLYAR TL İŞLEM HACMİ

B2C tarafında ise SanalPOS, FizikiPOS gibi ürünlerle, farklı faydalarla maliyet avantajı sunduklarını vurgulayan Akbal, sözlerini şöyle sürdürüyor: “B2B tarafında ödeme işlemlerini kolaylıkla yapabilmelerini, raporlamalarını, abonelik yöntemlerini, faturalandırma süreçlerinin tamamını yönetebileceği bir ürün olmaya odaklanıyoruz. Rubikpara olarak 2024’te sektörde ilk beş firma arasına girmeyi, 3,5 milyar TL işlem hacmine ulaşmayı ve yılı yüzde 6-8 pazar payı ile kapatmayı hedefliyoruz. Sektöre yeni pazarlar kazandırarak pastayı büyüten vizyoner bir şirket olacağız.”

“Teknolojiye yatırım yapıyoruz”
“Son iki yılımızı teknolojiye yatırım yaparak geçiriyoruz. Mikro mimari üzerine oturmuş ve tümüyle kendine ait bir altyapı ile sahaya çıkıyoruz. İlk etaptaki hedefimiz ise kurumsal ve bireysel müşterilerimizin dijitalleşen finans ile dünyadan beklentilerini bütünleşik olarak sunabilmek ve bunu birçok başarılı proje ile yaygınlaştırmak olacak.”

DUYGU EREN

DECACORN ANGELS'TAN İNGİLTERE AÇILIMI

Global melek yatırımcı ağı olan Decacorn Angels, İngiltere’de yeni bir açılıma hazırlanıyor. Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, “Çok yakında İngiltere’de açılım gerçekleştirerek Decacorn Angels’ın daha fazla tanınmasını ve Türk girişimlerinin globale açılmasını sağlayacağız” diyor.

Decacorn Angels, decacorn olma yolunda yenilikçi ürünler ve çözümler geliştiren erken aşamadaki girişimleri desteklemeyi amaçlıyor. Her ay düzenlenen yatırım toplantılarıyla geleceğin decacorn’ları olma potansiyeline sahip girişimcileri bir araya getiren Decacorn Angels, melek yatırım alanında her biri kendi uzmanlık alanında uzmanlaşmış deneyimli yatırımcılardan oluşan bir ağ. Decacorn Angels, sadece finansman değil, girişimlerin toplum ve dünya üzerindeki olumlu etkilerini de ön planda tutuyor. Bu nedenle sadece yatırım yapmakla kalmıyor aynı zamanda girişimcilere danışmanlık ve yardım sağlayarak destek olmayı ve büyümelerini hızlandırmayı amaçlıyor. Şu ana kadar Türkiye’de girişimlere 133,6 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını belirten Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, “Özellikle Silikon Vadisi ve Uzakdoğu tarafında dünyada genel olarak yatırımlarda bir düşüş oldu. Bu yıl ise Türkiye ve dünyada ciddi bir toparlanma oldu ve olumlu bir portreye yaklaştık” diyor.

DANIŞMANLIK HİZMETİ

Yatırımcı tarafında Türkiye’de ilginin son yıllarda arttığını ve özellikle bu yıl ile yeni isimlerin melek yatırımcı olduğunu söyleyen Eren, Decacorn Angels’ın sadece Türkiye’deki girişimlere yatırım yapmadığına dikkat çekiyor. Türk diasporasındaki girişimlere de çağrıda bulunduklarını söyleyen Eren, sözlerine şöyle devam ediyor: “İyi girişimlerin Türkiye’den yatırım almasını sağlamak birinci hedefimiz. Çok yakında İngiltere’de açılım gerçekleştirerek Decacorn Angels’ın daha fazla tanınmasını ve aynı şekilde hareket edeceğimiz bir yapının oluşmasını sağlayacağız. Bununla beraber Türk girişimlerinin globale açılmaları çok önemli. Türk girişimlerin o pazarlarda da satış yapabilmesi, o pazarlarda müşterileriyle bir araya gelebilmesi çok önemli. O kısımda da yine kendilerine danışmanlık noktasında hizmetler veriyoruz.”

GETİR'DEN YENİ ŞİRKET YAPILANMASI

Getir, 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Bu yatırım sonrası stratejik bir yeniden yapılanmaya da giden Getir, bundan sonra her biri farklı pazar fırsatlarına odaklanan iki ayrı grup olarak faaliyetlerine devam edecek. İlk grup Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanırken, ikinci grup ise Getir’in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD’deki FreshDirect’in de olduğu diğer faaliyetlerini yürütecek. Getir’in mevcut hissedarlarından Mubadala Investment Company, şirkete ek sermaye sağlayarak Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetime ve çoğunluk hissesine sahip olacak. Nazım Salur ve Getir’in kurucuları ise yeni yapılanma sonrası oluşan grupta azınlık hisselerine sahip olmaya devam edecek. Salur ve Getir kurucularının büyük ortak olarak yöneteceği diğer grup ise, e-ticaret alanında faaliyet gösteren n11, mobilite alanında GetirBiTaksi ve GetirAraç, kariyer platformu Getirİş ve New York’ta market ürünleri teslimatı alanında faaliyet gösteren FreshDirect hizmetlerini yönetecek. Mubadala ve yeni yatırım turundaki diğer yatırımcılar ise bu hizmetleri kapsayan grupta azınlık hissesine sahip olacak.