Hollanda'da kurulu Centraal Planbureau (CPB) isimli kurumun verilerine göre, dünya ticaret hacminde şubat ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,1'lik gerileme yaşandı.
DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr
Dünya ticaret hacminde 2018'in son ayında da yıllık bazda gerileme yaşanmış, bu yılın ilk ayında ise yüzde 0,1 gibi çok düşük oranlı bir artış olmuştu. Yani küresel ticarette işler üç aydır çok kötü bir seyir izliyor.
Küresel ticarette işler son iki yıldır pek fena değildi. 2016 yılındaki durgunluktan sonra 2017'de ciddi bir toparlanma yaşanmıştı. 2017'de Türkiye'nin hızlı büyümesinde küresel ticaretteki bu toparlanmanın da etkisi vardı.
2018'de ise ABD'nin başta Çin olmak üzere dış ticaret açığı verdiği ülkelere karşı açtığı ticaret savaşları küresel ticaret için alarm zillerinin çalmaya başlamasına neden oldu. Buna rağmen 2018'in büyük bölümünde durum idare edildi ama yılın sonlarında işler bozuldu.
CPB'nin verileri, bu bozulmanın 2019'a da sarktığını gösteriyor. ABD ile Çin arasında halen sürmekte olan görüşmelerden iyi bir sonuç çıkmazsa önümüzdeki aylarda küresel ticarette işler daha da kötüye gidebilir.
Bu, iç talepteki daralma nedeniyle dış talebe yüklenmek zorunda kalan Türk şirketleri için kötü bir haber. Zaten son aylarda Türkiye'nin ihracatındaki nominal artışın durması da bundan kaynaklanıyor.
Şirketlerimizin fiyat kırması şimdilik ihracatın reel olarak artmaya devam etmesini sağlıyor. Ancak böyle giderse bir süre sonra ihracattaki reel artış da durabilir.