ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
2019 yılında 13 milyar TL’nin üzerinde ciro yapan ASELSAN, büyüme trendini 2020 yılının ilk çeyreğinde de korudu. ASELSAN’ın üç aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 büyüyerek 2,6 milyar TL’ye ulaştı. 2020 yılının ilk çeyreğinde alınan sipariş tutarı 350 milyon dolar, bakiye siparişleri toplamı da 9,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
YATIRIM BÜTÇESİ
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN’ın öz kaynaklarını etkin işletme sermayesi ve nakit yönetimi stratejileriyle destekleyerek kârlılığını sürdürülebilir kıldığını vurguluyor.
Görgün, “Şirketimizin finansallarına ilişkin 2020 yıl sonuna ilişkin öngörülerimiz olan ciroda yüzde 40-50 aralığında artış ve yüzde 20-22 aralığında FVAÖK marjı beklentilerimizi gerçekleştireceğimiz yönünde kendimize güvenimiz tam” diyor.
Haluk Görgün, şirketin savunma elektroniği alanındaki 45 yıllık tecrübesini her geçen gün büyüttüğünü ve bu tecrübeyi sağlık, enerji, finans gibi savunma dışı alanlara aktardığını söylüyor. Şirket, koronavirüs döneminde millileştirme çalışmalarına hız verdi.
Sağlık alanında ürüne çevireceği pek çok tasarımı yakında hizmete sunmayı planlıyor. Bu yıl için belirlenen 1,5 milyar TL’lik yatırım bütçesinde de bir değişikliğe gitmedi.
SAĞLIK YATIRIMLARI
Sağlık alanındaki çalışmalarına 2015 yılında başlayan ASELSAN, görüntüleme sistemleri, yaşam destek sistemleri ve tanı sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Haluk Görgün, görüntüleme sistemleri alanında ilk projelerinin dijital mobil XR sistemi olduğunu, bu ürünün prototipinin üretildiğini ve ürünün CE sertifikasyonunu almak üzere olduklarını belirtiyor.
Şirket ayrıca bu ürünün kritik alt bileşenlerinden olan XR jeneratörünü de milli olarak tasarlamak üzere çalışmalara başladı. Yıl sonuna kadar prototipi çıkarmayı planlıyor. Görgün, “Uzun vadede XR ailesinin tüm sistemlerini yerlileştirmeyi hedefliyoruz” diye ekliyor.
Sağlık alanında ASELSAN’ın diğer bir aktivitesi ise BİLKENT UMRAN ile birlikte geliştirdiği yerli MR sistemi. MR görüntüleme sistemi için iki yılı aşkın süredir çalışan şirket, orta vadede MR sistemlerinin kalbi ve beyni olarak kabul edilen bileşenin milli olacak şekilde üretilmesi için uğraşıyor. Şirket, uzun vadede yenilikçi özellikleri olan bir MR cihazı geliştirmeyi de planlıyor.
SİVİL ÇÖZÜMLERİ DE VAR
ASELSAN’ın sivil alana yönelik de pek çok çalışması var. Örneğin, son yıllarda haberleşme ve bilgi teknolojileri alanlarında telsiz ve kripto sistemler üreten şirket, 5G baz istasyonları, hibrit terminal, radyo link haberleşme cihazı, kablosuz optik haberleşme cihazı, telsiz röneleri gibi ürünler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN’ın ataletsel navigasyon sistemleri, sivil aviyonik sistemler, nano insansız araçlar, insansız sürü araçları gibi ürünler üzerine çalışmaları da var. Haluk Görgün, “Bunlara, akıllı şehircilik, sinyalizasyon sistemleri, raylı sistemler ve tren yönetim sistemlerine yönelik çalışmalarımızı da ekleyebiliriz” diyor.