2024 yılında ürünlerinin yüzde 71’ini ihraç eden şirket, yılı 25 milyar TL’nin üzerinde ciro ile kapattı.
Ekonomist’in 16 Mart-29 Mart 2025 tarihli sayısından
T.C. Ticaret Bakanlığı ‘Kolay İhracat Platformu’nda yer alan verilere göre, küresel elektrik ve elektronik ürünler sektörünün büyüklüğü 3 trilyon dolara yaklaştı. İhracat hacminde dalgalanmalar olsa da sektör gelecek dönemde önemli bir büyüme potansiyeli taşıyor. Yıllık yüzde 6,8 büyüyeceği öngörüsüyle sektörün 2026 yılında 3,9 trilyon doların üstünde bir değerlemeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise tüketici elektroniğinin sektör büyüklüğü yaklaşık 7,4 milyar dolar. 2024 yılında yaklaşık 8,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu sektörde ihracatın büyük bir bölümü AB ülkelerine gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinde ise 12 bin 490 adet işyeri ile 205 bine yakın kişiye istihdam sağlayan sektör, güçlü büyüme performansı ve ihracat potansiyeli ile Türkiye ekonomisine önemli bir katma değer sağlıyor. X Koren Elektrik de bu alanda faaliyet gösteren şirketlerden.
2024 yılında satışlarının yüzde 71’inin ihracattan geldiğini belirten X Koren Elektrik Genel Müdürü Harun Yerlikaya, “Bugün 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. 2024 yılını 25 milyar TL’nin üzerinde ciro kapattık. 2025 yılında da büyümeyi kararlılıkla sürdürmeyi planlıyoruz” diyor.

100’ÜNCÜ YILDA YERLİ ÜRETİM
X Koren Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kaytan, 1982 yılında Şanlıurfa’da öğretmen bir babanın beşinci çocuğu olarak dünyaya geliyor. İlk, ortaokul ve lise eğitimini Şanlıurfa’da tamamlayan Kaytan, üniversiteyi bitirdikten sonra pek çok alanda çalışıyor. Askerlik hizmeti sonrası ise İstanbul’a yerleşmeye karar veren Kaytan, yaklaşık beş yıl bireysel ticaret yaptıktan sonra şirketleşmeyi düşünerek, 2008’de Hassan Elektrik’i kuruyor. Farklı birden fazla global markanın distribütörlüğünü başarı ile sürdürüken Güney Koreli büyük bir markanın da bayiliğini alıyor. Bu markanın, Güney Kore’deki en büyük rakibi X Koren ise Kaytan’a ulaşarak distribütörlük sözleşmesi imzalıyor. Böylece X Koren, 2006 yılında Güney Kore markası olarak Türkiye pazarına distribütörlük sistemiyle giriş yapıyor. 2019 yılında ise Güney Koreli şirket, Kaytan tarafından tüm dünyadaki üretim ve satım lisansları ile beraber satın alınarak yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket haline dönüştürülüyor. Bu dönüşümle birlikte, şirket ismi ‘X Koren Elektrik’ oluyor. X Koren Elektrik, 2023 itibarıyla da yerli üretim yapmaya başlıyor.
EN HIZLI BÜYÜYEN ŞİRKETLERDEN
X Koren Elektrik, yüzde 100 yerli sermayesiyle faaliyetlerini sürdürerek global markalar arasında önemli bir oyuncu haline geldi. Bugün Türkiye’nin her bölgesinde yaygın satış organizasyonuna sahip olan şirket; elektrik dağıtım şirketleri, elektrik ve enerji işi yapan firmalar, müteahhitlik ve taahhüt şirketleri, makine üreticileri, kamu kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ve çeşitli endüstriyel organizasyonlara hizmet veriyor. Alçak gerilim şalt ürünlerinin yanı sıra elektrikli ve elektronik kontrol cihazları, devre elemanları ve mikroçiplerin üretimi, alım-satımı, ithalatı ve ihracatında faaliyet gösterdiklerini söyleyen Harun Yerlikaya, “TOBB’un 31 Ocak 2024’te açıkladığı Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirket arasında 19’uncu sırada yer alarak, sektördeki başarımızı bir kez daha kanıtladık” diye ekliyor.

11,3 MİLYON ADETLİK ÜRETİM
X Koren Elektrik üretiminin tamamını 5 bin metrekare kapalı alana sahip İstanbul Esenyurt’taki fabrikasında gerçekleştiriyor. Tesis, güneş enerjili paneller sayesinde kendi enerjisini üretebiliyor, atık su arıtma sistemi sayesinde de kendi atık suyunu arıtıp dönüştürebiliyor. LEED Sertifikalı çevre dostu üretim tesislerinde yıllık 11 milyon 300 bin adet üretim kapasiteleriyle yaklaşık 200 milyon dolar değerinde üretim yapabildiklerini söyleyen Yerlikaya, “Ayrıca enerji verimliliği kapsamında A Plus düzeyinde EKB sertifikasına da sahibiz. 100’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 55’i beyaz yaka, yüzde 45’i ise mavi yaka pozisyonlarda görev yapıyor. Kadın çalışan oranımız ise yüzde 45 olup, bu oranı daha da yükseltmek için çalışmalarımız ayrıca devam ediyor” diye anlatıyor.
SATIŞLARININ YÜZDE 97’Sİ ŞALT MALZEMELERİ
Üretim yelpazesinde ise otomatik sigortalar, kaçak akım koruma şalterleri, termik manyetik kompakt şalterler, açık tip güç şalterleri, kontaktörler, motor koruma ve otomatik transfer şalterleri gibi geniş bir şalt malzemesi çeşitliliği bulunuyor. 2024 yılında toplam satışlarının yaklaşık yüzde 97’sini oluşturan ve net satışlarının önemli bir bölümünü kapsayan şalt malzemelerinin sektör içindeki güçlü konumlarını destekleyen ana kategori olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Ayrıca, pano ürünleri de bizim için önemli bir yere sahip. Bu kategori, toplam satışlarımızın yüzde 3’ünü kapsayarak ürün gamımıza çeşitlilik katıyor” diyor.

50’NİN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACAT
Şirket bugün Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Uzakdoğu’ya kadar pek çok coğrafyaya ihracat yapıyor. Ağırlıklı olarak; Malezya, Çin, Singapur, Pakistan, Hong Kong, Bahreyn, Suudi Arabistan, Peru, Hollanda gibi ülkelere ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Yerlikaya, “Bugün 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Gelecek dönemde de ihracat portföyümüze yeni pazarlar ekleyerek ‘dünya devi yerli bir marka olma’ yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor. Ürün gamlarında giderek önem kazanan elektrikli araç şarj teknolojileri ve yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik çeşitli ürünlerin de yer aldığını kaydeden Yerlikaya, “Alçak gerilim şalt ürünleri başta olmak üzere otomasyon, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda da katma değer yaratma vizyonuyla hareket ediyoruz” diyor.
“Halka arz planlıyoruz”
“Halka arz planlıyoruz. Bununla öncelikli hedefimiz; şirketimizin mali yapısını güçlendirmek, yeni yatırımlarımızı finanse ederek şirketimizi rekabette daha güçlü konuma taşıyıp yurt içi ve yurt dışında markamızın bilinirliğini artırmak. Ayrıca halka arzın; şirketimizin sürdürülebilir büyümesine, ürün portföyünün zenginleşmesine ve yeni iş kollarında yeni ürünler geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerimize de büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla toplam 199 milyon 900 bin TL nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyor. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirde önceliğimiz; üretim kapasitemizi artırmak, maliyetlerimizi azaltmak ve yeni yatırımlarımızı finanse etmek. Bu kapsamda; tesis, makine ve AR-GE yatırımlarına ayırdığımız yüzde 45 oranında bir bütçemiz mevcut. Ayrıca, yüzde 40’lık bir kısmı da işletme sermayemizi desteklemek ve operasyonlarımızı güçlendirmek için kullanmayı planlıyoruz. Kalan yüzde 15 ise finansal borç, anapara ve faiz ödemelerinde kullanılacak.”