Konya’da sanayi savunma ile büyüyecek

04 Eylül 2019

Konya, savunma sanayi yatırımlarına odaklandı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Aselsan'ın 2020 yılında açacağı silah sistemleri fabrikasıyla yatırım çekmeye devam ettiklerini söylüyor. Kütükçü, sanayinin savunma ile güçleneceğini belirtiyor.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, sanayide savunmaya odaklandı. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı fabrikaların ihtiyacını karşılayacak 36 şirketin 11'i Konya merkezli olurken, kent en son Aselsan'ın yatırımını da aldı.





Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, savunma sanayiinin kent için son derece stratejik bir alan olduğunu söylüyor. Savunma yatırımlarını almak üzere aralıksız çalıştıklarını kaydeden Kütükçü, bunun için ikili iş görüşmeleri organize ettiklerini anlatıyor.





Aynı zamanda Konya OSB ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) başkanı da olan Memiş Kütükçü, sanayi bölgesinde de yeni yatırıma gittiklerini kaydediyor. Kütükçü, kentin sanayileşme yolculuğu ve yeni dönem planlarını anlattı.





Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da sanayinin geldiği nokta nedir?
Konya, son 20 yılda Türkiye'nin yeni sanayi üretim ve ihracat merkezlerinden birisi olarak iddialı bir şekilde ortaya çıkmış bir şehir. Hepimize 'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak öğretilen Konya son 20 yılda yeni bir kimlik kazanmayı başardı.





Bu da 'sanayicilik kimliği.' Bugün ihracatımızın yüzde 75'ini sanayi mamulleri oluşturuyor. Artık Konya, organize sanayi bölgeleri, özel sanayi siteleri, yüksek girişimci ve yatırım ruhu ile sanayide lokomotif illerden biri. Konya artık net bir sanayi şehri haline geldi. Sanayi üretiminde sıkışıp kalan Marmara'ya alternatif konuma yükseldi. Bu tezimizi son dönemde Konya'ya olan uluslararası ve stratejik yatırımcı ilgisi de doğruluyor.





Hangi yatırımcıların ilgisinden söz ediyorsunuz?
Örneğin Unilever, Algida yatırımı ile ev ve kişisel bakım ürünleri fabrikasını Konya'da yaptı. Aselsan da Konyalı yatırımcılarla birlikte şehrimize savunma sanayi ile ilgili son derece kritik ve stratejik bir yatırım yapıyor.





Gündemde başka yeni yatırımlar var mı?
Kentin gündeminde son zamanlarda en çok öne çıkan konu savunma sanayi. Bu alanda çok ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda. Sözünü ettiğim gibi Konya'da bu alanda yeni bir yatırım yapılıyor. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firması olan Aselsan, Konyalı müteşebbislerimizle birlikte yatırım yapma kararı aldı. Yatırımın yüzde 51'i Aselsan'a, yüzde 49'u Konyalı girişimcilerimizin kurduğu Konya Savunma Sanayi AŞ'ye ait. İki şirketin birlikte kurduğu Aselsan Konya Silah Sistemleri AŞ'nin inşaat süreci başladı.





Bu yatırım ne zaman devreye girecek?
Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası'na 350 milyon TL'lik yatırım yapılacak. Temeli atılan fabrikanın açılışının 2020 yılının sonunda yapılması planlanıyor.





Savunma sanayiine yönelik başka girişimler olacak mı?
Savunma sanayi, Konya'nın sanayi üretim geleceği için son derece stratejik. Konya Sanayi Odası olarak bu konuda aralıksız çalışıyoruz. Savunma sanayi zirveleri organize ediyoruz. İkili iş görüşmeleri düzenliyoruz. Hedefimiz ülkemizin milli projelerinde yer alan ve savunma sanayi ihracatında beşinci sırada yer alan Konya'yı sektörde daha güçlü bir paydaş haline getirmek.





Sanayiciye yer tahsisi konusunda da girişimleriniz var. Bu çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Konya, şu anda 23 milyon metrekare büyüklüğe sahip Türkiye'nin en büyük üçüncü organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapıyor. Bölgemizde 613 fabrika faal olarak üretim yapıyor. Biz Konya OSB'mizde bu yıl yeni yatırım alanları açtık. Bölgemizin beşinci kısım genişleme alanını açarak, burada sanayicilerimize 4 milyon 500 bin metrekare sanayi parseli tahsis ettik. Tahsis süreci halen de devam ediyor.





Yeni kısımla birlikte ne kadarlık bir istihdam artışı olacak?
Beşinci kısım genişleme alanımızda yatırımlar tamamlandığında 5 bin kişiye daha yeni istihdam imkanı sağlanacak. Böylece Konya OSB'deki toplam istihdam 47 bine ulaşacak. Bu arada bölgemizin altıncı kısım genişleme alanı yer seçimi için bakanlığımıza başvurumuzu da yaptık.





Süreç şu anda devam ediyor. Konya, çok mozaikli bir sektörel yapıya sahip. 80 değişik alt sektörde üretim yapıyoruz. Makine imalat sanayi, otomotiv endüstrisi, gıda sanayi, savunma sanayi, döküm, ayakkabı, ofis mobilyaları, araç üstü vinç gibi sektörler en iddialı olduğumuz, öne çıkan sektörlerimiz. Şehrimizde şu anda dokuz organize sanayi bölgemiz ve 70'e yakın küçüklü büyüklü özel sanayi sitemiz bulunuyor.





Sanayideki üretimle birlikte kentin ihracatı hangi noktaya geldi?
180'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Az önce de ifade ettiğim gibi, Konya artık net bir sanayi şehri haline geldi. Bu yılın ilk yedi ayındaki ihracatımızın yüzde 75'ini sanayi mamulleri oluşturuyor.





İlk yedi ayda ihracat ne kadar oldu? Yıl sonu beklentiniz nedir?
Konya, ihracat noktasında önemli mesafe kat etmiş şehirlerden biri. 2002 yılında şehir olarak 130 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştik. Aradan geçen 16 yılda ihracatımızı 13 kattan fazla artırarak 2018 yılında 1,8 milyar dolara ulaştırdık. Bu yılın ilk yedi ayında da 1 milyar 175 milyon dolardan fazla ihracat yaptık. Yıl sonu içinse 2 milyar dolar hedefimize ulaşacağız. 16 yıl önceki yıllık ihracatımızı şu anda aylık olarak gerçekleştirmeye başladık.





Kentin ihracatta en güçlü olduğu sektörler hangileri?
Konya ihracatında ilk sırayı makine ve aksamları sektörü alıyor. İkinci sırada otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü geliyor. Bu yılın ilk yedi ayında bu üç sektör toplam ihracatımızın yüzde 57'sini yaptı.





Konya'da birçok sektörde güçlü firmalarımız bulunuyor. İhracat rakamlarına baktığımız zaman hemen hemen tüm sektörlerimizin ihracatını artırdığını görüyoruz. Savunma sektöründeki yeni yatırımla ihracatta gelecek dönem önemli artışlar bekliyoruz.





"INNOPARK İLE TEKNOLOJİK GELİŞİME İMKAN SUNUYORUZ"
"Konya Sanayi Odası olarak, şehrin üretim ve ihracat hacmini geliştirmek, yeni pazarlar oluşturmak, daha fazla katma değerli ürünler üretilmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. En önemli çalışmalarımızdan biri ise Konya OSB içerisine kazandırdığımız Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi.





Innopark, 2015 yılından bu yana bölge sanayicilerine hizmet veriyor. İlk binasında yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Innopark'ta yeni yatırımlarımızla daha fazla işletmemize destek vermeye başladık.





AR-GE yapmak isteyen firmalarımız burada sağlanan desteklerden de yararlanıyor. Firmalarımızın ayrıca inovasyona dayalı büyümelerini sağlamak için, danışmanlık, mentorluk, tasarım, eğitim, kümelenme gibi nitelikli hizmetler sunuyoruz."