LEVENT GÖKMEN
lgokmen@ekonomist.com.tr
İnşaat sektörü ekonomide lokomotif olma özelliğini koruyor. Markalı konut üreticileri, İstanbul, Ankara’dan sonra Anadolu’ya yöneldi. Bu talep sadece İstanbul ile de sınırlı kalmıyor. Ankara’dan İzmir’e, Bursa’dan Denizli’ye kadar Anadolu’nun gelişen kentlerinde markalı konut projeleri son yıllarda artış gösterdi. Örneğin ilk olarak Sinpaş’ın keşfettiği Denizli, bugün Teknik Yapı’nın projesine ev sahipliği yapıyor. Yine Sinpaş’ın proje geliştirdiği Gaziantep de markalı konut üreticilerinin merceği altında bulunuyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bunların yanı sıra yeni pro jeler geliştirmek üzere de çalışmalar yürütülüyor. İstanbul’da yaşanan proje yarışının önümüzdeki yıllarda Anadolu’ya kaymaya başlayabileceğine dikkat çekiliyor.
ULAŞIM ETKİLİYOR
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Anadolu’da özellikle yabancı yatırımcıların da ilgisinin olduğu kentlerde markalı projeler geliştirildiğini söylüyor. Ulaşım projeleriyle öne çıkan kentlerin gayrimenkul üreticilerinin merceği altına girdiğine dikkat çeken Maya, İstanbul’u İzmir’e bağlayacak otoyolun açılmasıyla birlikte İstanbul’a yakınlaşacak olan birçok şehirde markalı proje sayısının artabileceğini vurguluyor.
Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Ankara’dan çıkan ulusal bir marka olarak hala Ankara’da ve Muğla’da projeler geliştirdiklerini söylüyor. Boysanoğlu, “Anadolu’nun birçok kentinden konut üretmemiz için talepler geliyor. Ancak Ankara ve Muğla dışında şimdilik başka kentlerde projemiz bulunmuyor. Yeterli talebi alabileceğimiz bir kent olursa önümüzdeki yıllarda değerlendirebiliriz” diyor.
KİMLER NE YAPIYOR?
Anadolu kentlerinde projeler geliştirmeye başlayan şirketlerden biri de Sur Yapı. Şirket, geçen yılın sonunda Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 650 milyon dolarlık Marka Rezidans ve AVM yatırımını gerçekleştirdi.
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 373 lüks rezidansın yer alacağı projenin alışveriş merkezinde henüz Bursa’da bulunmayan ulusal ve uluslararası markaların yer alacağı 250 mağazanın olacağını söylüyor. Elmas, cazip yatırım fırsatlarının çıkması halinde Anadolu şehirlerinde yeni projeler geliştirebileceklerini de vurguluyor.
Son 10 yılda İstanbul’da 3 bin konut üreten Bermen Yapı, Anadolu’ya yatırım yapmaya başlayan bir diğer şirket. Marina Plus Bayramoğlu projesiyle 200 konut ürettiklerini belirten Bermen Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Emre Akpınar, yeni fırsatlar çıkması halinde talep gören yeni kentlerde yeni projeler geliştirebileceklerini söylüyor.
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO, markalı konut projeleriyle Anadolu’ya açılıyor. Arsa stoku-nun yüzde 47’si Anadolu’da bulunan Emlak Konut GYO, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Konya, Niğde, Nevşehir ve Yalova gibi illerde bulunan arsalarını yeni projelerle değerlendirerek İstanbul’daki kaliteyi Anadolu’ya taşımak istiyor.
EMLAK KONUT HAMLESİ
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ gibi illerde bugüne kadar orta gelir grubuna yönelik kaliteli ama uygun ödeme koşullarıyla pek çok konut ürettiklerini belirtiyor. Kurum, önümüzdeki dönemde Anadolu’nun farklı köşelerine gideceklerini söylüyor.
Murat Kurum, Ankara ve İzmir’de yaşanan fiyat yükselişlerini Anadolu illerine açılarak dengelemek istediklerini söylüyor. Kurum, “Anadolu’da İstanbul’daki sosyal konut fiyatına lüks konut yapıyoruz. Projelerdeki konutlar lüks olmasına rağmen fiyatlar İstanbul için üretilebilecek orta alt, hatta alt gelir grubuna yönelik fiyatlara yakın. Kentler arası fiyat farklılıklarının ileride dengelenebileceğini düşünüyorum” diyor.
ARAŞTIRMA YAPIYOR
Anadolu kentlerinde proje geliştirenlerin yanı sıra bunun için hazırlık yapan şirketler de var. Örneğin İstanbul’da birbiri ardına projeler geliştiren Nef’in Anadolu’ya da yayılma hedefi bulunuyor. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Anadolu’nun gelişmiş illerinde projeler geliştirmek için çalışmalara başladıklarını söylüyor.
Bu yılın Nef için Anadolu’ya yayılma adına önemli bir yıl olacağına işaret eden Timur, “Bodrum Yalıkavak’ta 100 bin metrekare arsa alanı üzerinde, dünya çapında ses getirecek farklı bir yazlık konseptiyle yeni bir projeye başlayacağız. Dünyaca ünlü bir otel zincirinin de içinde yer alacağı ve yaratıcı bakış açımızla geliştireceğimiz proje ile oyunun kurallarını yeniden tanımlamayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Demir İnşaat olarak İstanbul’un ardından yoğun talep aldığımız İzmir’e de açıldık. Anadolu’dan da yoğun talep alıyoruz. Bu talepleri değerlendirmek için araştırmalar yapıyoruz. Potansiyel gördüğümüz şehirlerle ilgilenip proje geliştirebiliriz” diyor. Demir, Akdeniz Bölgesi’ni yakından takip ettiklerini ve özellikle de Antalya’da ilgilendikleri araziler bulunduğunu söylüyor.
YABANCI ETKİSİ
Anadolu kentlerinde proje geliştirmek isteyen şirketlerin Bursa, Yalova gibi yabancı yatırımcıların ilgisini çeken kentleri inceledikleri görülüyor. Örneğin Beyttürk İnşaat, özellikle Körfez Bölgesi’nden gelen talepten yola çıkarak, Bursa ve Yalova’da büyük projelere imza atmış durumda. Gelecek beş yıl içinde 3 binin üzerinde konut yapmayı planlayan şirketin projeksiyonunda Bursa Orhangazi’de İznik Gölü’ne doğrudan bakan bölge de yer alıyor. Burada 900 dairelik Take360’ adlı projesi süren şirketin şu anda Yalova ve Bursa Orhangazi’de devam eden toplam döıt projesi bulunuyor.
Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, özellikle Yalova’da yaptıkları projelerle bölgenin ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sağladıklarını belirtiyor. Barman, bugüne kadar inşa ettikleri projelerle ülkeye 100 milyon dolar döviz girdisi sağladıklarını söylüyor. Halihazırda devam eden projelerinin yatırım tutarının 100 milyon TL civarında olduğuna işaret eden Barman, önümüzdeki dönemde başlayacakları yeni projelerle sadece Bursa’ya 500 milyon dolarlık bir yatırım hedeflerinin olduğunu da vurguluyor.
BODRUM GÖZDE
İstanbul’da projeler üreten markalı üreticilerin en çok ilgilendikleri kentlerden biri de Muğla. Muğla’nın Bodrum ilçesi, son yılların gözde yatırım alanı haline gelmiş durumda. Burası yabancı yatırımcıların da ilgisinin yoğun olduğu bir bölge olarak öne çıkıyor.
Seba İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Nedim Keçeli, 17 yıldan bu yana Bodrum’da 20 civarında lüks site inşa ettiklerini söylüyor. Keçeli, Gündoğan ve Küçükbük’te toplam 70 milyon dolara mal olması planlanan iki yeni villa projesi yapacaklarını ifade ediyor.
Bodrum’un son 10 yılda ciddi bir değişim yaşadığına dikkat çeken Keçeli, “Bodrum doğal güzelliklerinin yanı sıra lüks eğlence hayatı ile de üst düzey turistlerin ilgisini çeken bir yer haline geldi. Eskiden sadece yerlilerin tercih ettiği bir yerken artık Hollywood yıldızlarının bile uğrak yeri oldu. Bu durum da lüks proje sayısını artırıyor” diyor.