Türkiye'nin en eski tekstil markalarından biri olan Çift Geyik Karaca, finansal zorluklar yüzünden 2018'de konkordato kararı almıştı. Şirket, finansal durumunu düzeltmek ve konkordatodan çıkmak için yeniden yapılanırken yurtdışı mağaza sayısını da artırıyor.
SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
Türkiye tekstil sektörünün asırlık çınarı Çift Geyik Karaca, yaşadığı finansal zorluğun ardından 2018 sonlarında 171 milyon TL borçla konkordato kararı aldı.
Şirketin konkordato süresi 28 Mayıs 2020'de bitecek. Döviz cinsi kredilerinin mali dengeyi bozmasıyla 100 mağazalı marka zora girmiş ve finansal önlemler almak durumunda kalmıştı.
Sadece altı ayda 25 mağazayı kapatma kararı alan marka, böylece 25 milyon TL'lik zarardan kurtulmuş oldu. Ardından yeni mağazalar için lokasyon arayışına giren Çift Geyik Karaca, yurtdışına yöneldi.
Türkmenistan, İran ve Azerbaycan'da beş mağazası olan marka, 2020'de döviz gelirlerini artırmak hedefiyle farklı ülkelerde 10 yeni şube açmak üzere çalışmalara başladı.
MAĞAZALAR NEREDE AÇILACAK?
Zor günlerin ardından işe odaklandıklarını aktaran ve 200 milyon TL ciro hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Çift Geyik Karaca Genel Müdürü Cihat Özbekli, 2020'de Katar, Romanya, Kazakistan ve Fas'ta mağaza açacaklarını söylüyor.
Türkiye tekstil sektöründe ilk ihracat yapan firma olarak kayıtlara geçen markanın bu defa mağazalaşmayla yurtdışına yönelmesinin değerlendiren Özbekli, mevcut ülkelerle anlaşmaya vardıklarını fakat yeni ülkeler konusunda da girişimleri olacağını ifade ediyor.
Çift Geyik Karaca, dış pazarların yanında kadın giyimine de giriyor. Yeni dönemde kadın giyimi güçlendirecekleri anlatan Cihat Özbekli, hatta sadece kadın giyim mağazası açacaklarını da söylüyor.
DENGE ZAMANI
Triko sektöründe önde gelen üreticilerden biri olan Narin Triko tarafından 2015'te Tekfen'den satın alınan Çift Geyik Karaca, bu süreçte 100 mağazaya ulaştı. Fakat ekonomide yaşanan zorluklar markanın mali yapısında dengeyi bozdu.
Finansmana erişimin zorlaşması ve maliyetlerinin yükselmesinin yanı sıra döviz cinsi borç yükünün perakende sektöründe mali esnekliği sınırladığını söyleyen Cihat Özbekli, kendilerinin de bu ortamdan etkilendiğini ifade ediyor.
Özbekli, aldıkları önlemler ve uyguladıkları mali disiplinle yeniden toparlanma aşamasında olduklarını dile getiriyor.
BİR YILDA NE YAPILDI?
Konkordato sonrası ödemelerin ötelendiğini ve komiser tarafından denetlenen bir mali yapıda ilerlediklerini kaydeden Cihat Özbekli, markada bir yıllık süreçte nasıl yol aldıklarını şöyle anlatıyor: "Mali sorunların yarattığı baskı üzerimizden kalkınca üretim, satış ve operasyona odaklandık.
İlk etapta zarar eden 25 mağazayı kapattık. Stoklarımızı azalttık. Her alanda nakit çalışmaya başladık. Tedarikçilerimiz ve kendi alacaklarımızda vadeyi kaldırdık. Kiraları ele aldık ve kiranın ciro içindeki payı yüksek olan noktalarda olmamaya karar verdik."