Kolektif House franchise verecek

Esnek ofis çözümleriyle pazar lideri konumuna ulaşan Kolektif House, franchise modeliyle büyümesini sürdürecek. Bu model üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kolektif House Kurucusu Ahmet Onur, yatırımın geri dönüşünün iki ile dört yıl arasında süreceğini belirtiyor.

25 Haziran 2024

23 Haziran-6 Temmuz 2024 tarihli sayıdan 

Pandemi daha özgür bir iş hayatını beraberinde getirdi ve hibrit çalışma modeli kalıcı olarak benimsendi. Zamandan ve mekândan bağımsız, esnek çalışma modeli yaygınlaştı. Günümüzde çok sayıda kurumsal şirket, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamanın yanında şirketleri ve çalışanları özgür kılan esnek ofis alanı çözümlerine yöneliyor.

Öte yandan Türkiye’deki ofis pazarı yüzde 25 boşluğu olan bir pazar olarak ifade ediliyor. Avrupa’da bu oran yüzde 2 ila 3 arasında seyrediyor. Sektörde yaklaşık 45 marka bulunuyor ve bu markalar toplam yaklaşık 300 bin metrekarelik bir hacme sahip. Doluluk oranları ise yüzde 85’in üzerinde. Bu da artık kullanıcıların tercih ettiği ilk çözümün esnek ofis alanı olduğunu gösteriyor.

İstanbul’da 6,5 milyon metrekare ofis alanı bulunuyor. Büyükşehirlerin toplamında ise yaklaşık 10 milyon metrekare nitelikli ofis alanı olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla esnek ofis alanı sektörü çok büyük potansiyel barındırıyor.

Ahmet Onur’un kurucusu olduğu Kolektif House, her ihtiyaca uygun esnek ofis çözümleriyle Türkiye’de pazar lideri konumuna ulaştı.

YENİ LOKASYONLAR GELİYOR

2015 yılında bir lokasyonda, 650 metrekare alanda, dört ofis ve 30 sandalye ile başlayan Kolektif House’un hikayesi bugün 30’u aşkın lokasyonda, yaklaşık 100 bin metrekareye alanda, 8 bin masa ile sürüyor. Araştırma şirketi CBRE’nin ‘İstanbul Hazır Ofis Pazarı’ araştırmasının sonuçlarına göre; İstanbul Avrupa’nın en hızlı büyüyen ikinci hazır ofis pazarı olurken, Kolektif House, alan büyüklüğüyle sektörde lider konumda.

İstanbul’da yeni lokasyonlar açmayı sürdürürken, büyükşehirlerde farklı semtlerde esnek ofis alanlarını genişletmek için projelerinin devam ettiğini söyleyen Ahmet Onur, kısa sürede Ankara’da üçüncü lokasyonunu açtıklarını belirtiyor. İzmir’de de yeni bir lokasyon açacaklarının bilgisini veren Onur, “Yıl sonuna kadar 4-5 lokasyonu daha hizmete almayı hedefliyoruz” diyor.

YURT DIŞI AÇILIMI

Ofisin olduğu her yerde bu modele ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Onur, Türkiye geneline yayılmak için hem ortak işletme hem de franchise modeli üzerinde çalıştıklarını vurguluyor. Bu modeli de yakın zamanda devreye alacaklarını ifade eden Onur, yatırımın geri dönüşünün ortalama iki ila dört yıl arasında sürdüğünü söylüyor. Yurt dışında da ilk etapta coğrafi olarak yakın ülkelere baktıklarını anlatan Onur, şöyle devam ediyor:

“Azerbaycan, Romanya ve Suudi Arabistan’da görüşmeler devam ediyor. Bu ülkelerde lokal ortaklıklarla ilerlemeyi planlıyoruz. Yatırımcılarımız arasında OYAK Portföy ve Finberg’in yanı sıra Nevzat Aydın, Doğan Yalçındağ ve Umur Gençoğlu gibi değerli isimler bulunuyor. Büyük fonlar ve global sektör oyuncularından da ilgi görüyoruz. Şirketi ileri etaplara taşımak için stratejik iş birliklerine değer veriyoruz. İlerleyen dönemde halka arzı gündemimize alabiliriz.”

“Teknolojilerimizi ürünleştiriyoruz”

“Sanal Ofis, Gezgin, Hazır Ofis’in yanı sıra artık kurumsal şirketlere terzi usulü çözümler de sunuyoruz. Facebook, Vodafone, Gartner, Yandex ve Booking.com gibi şirketlerin ofis dönüşüm işlerini bizler üstlendik. Kurumun isteklerine, kurum kültürüne uygun şekilde lokasyonları hazırlıyoruz. Etkinlikleri de sayarsak ayda bin 500’e yakın kurumsal talep alıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada bir teknoloji şirketi gibi de çalışıyoruz. Ofis yönetim teknolojilerini ürünleştirmeye başladık. Buna ek olarak dekorasyon/tasarım hizmetleri de sunuyoruz.”

Girişimciler için yeni merkez

Albaraka Türk’ün girişim ekosisteminin tamamlayıcı halkası olan APY TEKMER, girişimcilik ekosistemine giriş yapıyor. APY TEKMER, girişimcilere eğitim, danışmanlık ve mentorluk sağlarken girişimleri yatırımcılarla bir araya getirmeyi hedefliyor.

Albaraka Türk’ün yeni yatırımı APY TEKMER, girişimcilik ekosistemine giriş yapıyor. Girişimlerin globalleşmelerine destek olma vizyonu ile İstanbul Metropol AVM’de kurulan APY TEKMER, modern ve inovatif bir çalışma alanı sunarak girişimcilik ekosistemini bir araya getiriyor. Albaraka Portföy Yönetimi ve Ostim Teknik Üniversitesi iş birliği ile kurulmuş bir teknoloji merkezi olan ve KOSGEB tarafından desteklenen merkez; ofis, etkinlik ve dinlenme alanlarıyla hizmet veriyor.

APY TEKMER, workshop’lar, demo günleri, networking buluşmaları ve yatırımcı görüşmeleri gibi birçok etkinlikle üyelerine değer katmayı hedeflerken; global iş geliştirme programları ve hızlandırma desteğiyle girişimlerin uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırıyor. APY TEKMER’in hedefleri arasında, inovasyonun teşvik edilmesi, girişimlerin sürdürülebilir büyümeleri için gerekli desteklerin sağlanması ve uluslararası pazarlara erişimlerini kolaylaştırmak yer alıyor.

1,3 MİLYAR TL’LİK FON

Albaraka Portföy Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Emin Özer, müşteri deneyimini iyileştirmek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla, katılım bankası çatısında kurulan dünyadaki ilk girişim hızlandırma merkezi Albaraka Garaj’ı kurarak, girişimcilik ekosistemine destek olmayı hedeflediklerini söylüyor. Fonlarının büyüklüğü 1,3 milyar TL’ye ulaşan APY Ventures ile yönettikleri beş aktif fon üzerinden globalde büyümeyi hedefleyen 55 farklı teknoloji şirketine yatırım yaptıklarını belirten Özer, “APY TEKMER ise bankanın kuruluşundan itibaren inovasyona olan inancını ve güvenini perçinliyor. Tüm bu çalışmalarımızın merkezinde ise kuşkusuz bankamızın klasik bir bankacılık anlayışından öte, sınırları zorlayan ‘öncü’ yaklaşımı bulunuyor” diyor.

Mobil dünyanın kapılarını açacak

Başarılı yerel ve global hızlandırma programları ile girişimcilik ekosistemini destekleyen Yapı Kredi FRWRD şimdi de Yapı Kredi Mobil’i girişimcilere açıyor. Yapı Kredi Benim Dünyam platformunda yer alan bankacılık ötesi hizmetleri daha da genişletmek üzere iş birliği yapılabilecek girişimlere yönelik ‘Yapı Kredi FRWRD İş Birliği Programı’ başlatıldı. Programa başvuran girişimler, Yapı Kredi Mobil içerisinde bulunan ‘Benim Dünyam’ platformuna entegre olma imkânına ulaşacak. Bu sayede girişimler, aylık 500 milyon etkileşime sahip Yapı Kredi Mobil’de çözümlerini sunma fırsatını yakalayacak. Yapı Kredi, ‘Benim Dünyam’ çatısı altında girişimleri de entegre edebileceği birçok mini uygulama sunuyor. Bu mini uygulamalara entegrasyon fırsatının yanında, iş birliği programı kapsamında girişimlere; mentorluk, girişimci paketleri ve Yapı Kredi FRWRD’ın girişim ekosistemi partner ağı ile birlikte oluşturduğu birden fazla ürün ve hizmet ‘beyond banking’ kapsamında özel ve indirimli fiyatlar ile sunulacak. Ayrıca, programa dâhil olan tüm girişimler, öncelikle Yapı Kredi FRWRD GSYF olmak üzere Yapı Kredi’nin ağı içerisinde yer alan ekosistemin önde gelen melek yatırımcı, yatırım ağı ve VC’leriyle yatırımcı eşleştirmelerine dâhil olma fırsatına sahip olacak.