TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Ekonominin lokomotifi KOBİ’lerin sürdürülebilir işletmeler olması, büyümesi, ülke ekonomisine ve istihdama katkısı son derece önemli. KOBİ’ler finansal hizmetlerimizin yanında, finansal olmayan ürün ve hizmetlerle bankacılık sektörünün en önemli iş alanlarından biri. Bu alanda sektörün en büyük oyuncularından biri olan Garanti Bankası, KOBİ bankacılığında 1 milyondan fazla müşteriye 40 milyar TL’nin üzerinde nakdi kredi kullandırıyor.
Yıl başında göreve atanan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “KOBİ’lerin işletme sermayesi ve yatırımlarının finansmanı, işletmelerini verimli bir şekilde yönetmeleri, maliyetlerini kontrol altına almaları ve dijitalleşmenin getirdiği olanaklardan faydalanmaları en önemli önceliklerimiz” diyor.
KGF kredileriyle sektörün oldukça hareketli bir döneminde, bu yıl başında göreve gelen Onaran ile KGF kredilerini, KOBİ kredileri pazarındaki gelişmeleri ve Garanti Bankası’nın hedeflerini konuştuk. Garanti Bankası’nın KGF kredisi kapsamında 13,5-14 milyar TL kredi kullandırdıklarını ve yüzde 15,6 pazar payı ile lider olduklarını söyleyen Onaran, sorularımızı yanıtladı.
Bu yıl KOBİ kredileri tarafında çok hızlı başladı. Sektördeki gelişmeleri değerlendirir misiniz?
Göreve geldiğim tarihle eş zamanlı olarak ekonomik kalkınma kararları doğrultusunda KOBİ’lere önemli destek paketleri sunuldu. Yılın başında Hazine’nin KGF’ye verdiği desteğin artışıyla Portföy Garanti Sistemi (PGS) uygulamaya alındı. Ayrıca KOSGEB tarafında da esnafın nakit akışını rahatlatacak 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği sağlandı. Gerek KGF, gerekse KOSGEB tarafında yoğunlaşan bu destekler, KOBİ’leri rahatlatan fırsatlar sundu. Borç ödemeleri hızlandı, vadeler kısalmaya başladı. Bu yıl KGF’nin etkisiyle KOBİ kredilerinde yüzde 20 büyürüz. Üç aylık veriler itibarıyla KOBİ kredileri büyüklüğümüz 40 milyar TL’nin üzerinde.
Sektör bazında kredi verirken bir kez daha düşündüğünüz, sorunlu olarak gördüğünüz bir alan var mı? Örneğin turizm çok konuşuluyordu.
Sektör bazında böyle bir risk görmüyoruz. Her sektörde sorunlu şirket olabilir. Biz konuya şirket şirket bakıyoruz. Ayrıca tarım ve turizm sektörlerinde de hızlı bir düzelme bekliyoruz. KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun özellikle iç piyasaya satış yaptığını düşünürsek, devlet tarafından alınan iç tüketimi artırıcı kararlar, perakende sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere olumlu şekilde yansıyacaktır. Yine vergi yapılandırmasıyla ilgili alınan kararların KOBİ’lerin nakit akışını rahatlatacağını, kurdaki artışın ise girdi maliyetlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz. Kısaca KOBİ’lere, bu yıl da maliyetlerini ve nakit akışlarını çok iyi takip etmelerini öneriyoruz.
Bu yıl iş ajandanızda kredi kullanımlarına ilave olarak neler olacak?
Şirketler, teknolojiyi kendi alanları için en iyi şekilde kullanıp, iş yapış şekillerini bu yönde değiştirmek istiyor. KOBİ’lerin dijitalleşmesi de oldukça önemli. Garanti olarak, kredi dahil birçok sürecin, dijital kanallardan başlayıp sonlandırılma altyapısını oluşturduk. Bu sayede KOBİ’lere, şubeye gitmeden Garanti İnternet veya Garanti Cep üzerinden destek kredisi kullanım olanağı sunuyoruz. Uygulama, KOBİ’lere yoğun iş akışı içerisinde büyük zaman kazandırırken, uygun koşulları sağlayan müşteriler için kredi kullanımını tamamen dijital ortama taşıyarak iş yüklerini de azaltıyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) bir fon temin ettiniz. Bunu nerede kullandıracaksınız?
Türkiye’de kadın girişimci sayısının artırılması, iş yaşamına kadınların katılımının teşvik edilmesi ve kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin faaliyetleri esnasında ortaya çıkacak finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 55 milyon dolar tutarında fon temin ettik. EBRD kadınlar tarafından yönetilen şirketlere 36 aya varan vadelerle uygun koşullarda kredi sağlıyoruz. Ayrıca teminat yaratma ihtiyacı bulunan işletmeler için de toplam tutarın yüzde 70’i kadar teminat desteği yine EBRD tarafından sağlanıyor.
Sektörün sorunlu kredileri ile ilgili düşünceniz nedir?
Sorunlu kredi yönetimi ve verimlilik bankacılık sektörünün en önemli konularından biri. Sektörde takipteki kredilerin oranı Mart 2017 itibarıyla yüzde 4,88 seviyelerinde. Garanti Bankası olarak bizim sorunlu kredi oranımız ise sektör ortalamasının oldukçaaltında. Bu yıl sektörün en önemli konularından biri, sorunlu kredi yönetimi ve verimlilik olacak. KGF desteğiyle birlikte, KOBİ kredileri çok daha hızlı artarken, bankalar arası rekabet de bu alanda yoğunlaştı. Önümüzdeki aylarda da bu hareketlilik devam eder.
KOBİ’lere kredi hizmetleri haricinde verdiğiniz hizmetleri anlatabilir misiniz?
‘Uzman Danışman’ hizmetiyle KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetler konusunda uzman desteği sunuyoruz. KOBİ’lerimizin işlerini geliştirmesi ve sürdürülebilir kılması için kendilerine yol gösterecek bilgiye ulaşma ihtiyacı var. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak KOBİLGİ çatısı altında internet üzerinden bilgiye ulaşabilecekleri birbirinden farklı hizmetler geliştiriyoruz. Garanti üye işyerlerimize etkin hizmet sunmak ve faaliyet gösterdikleri sektörde fark yaratmalarını sağlamak amacıyla, Garantili İşler web platformunu hizmete sunduk. KOBİ Bankacılığı altında girişimcilere de ayrı bir önem veriyoruz. Girişimlere GarantiPartners çatısı altında ivme kazanmalarını sağlıyoruz. Girişimcilere yönelik hizmetlerimize yakın zamanda bir yenisini daha ekleyerek Garanti Yol Haritam’ı geliştirdik. Yine kadın girişimciliğini gündeme getiren ilk özel banka olduk. Kadın girişimcileri desteklemek ve farkındalık yaratmak amacıyla sürdürdüğümüz çalışmalarda 10 yılı geride bıraktık.