Yılın erkek girişimcisi: Kısa zamanda yeni bir pazara imza attı, hedefinde 81 il var

18 Mayıs 2022
ARAM EKİN DURAN eduran@ekonomist.com.tr

Mart 2019'da İstanbul'da hizmet vermeye başlayan ilk yerli mikromobilite ve e-scooter girişimi olan Martı, kısa zamanda sıfırdan yeni bir pazar yarattı. Şirketin kurucusu Oğuz Alper Öktem, Yılın İş İnsanları anketinde 'Yılın Erkek Girişimcisi' ödülüne layık görüldü.

15-28 Mayıs 2022 tarihli sayıdan

Son dönemlerde Türkiye'de en çok konuşulan start up'lardan biri olan ilk yerli mikromobilite ve e-scooter girişimi Martı, kurucularının vizyonu ile Türkiye'de sıfırdan yeni bir pazar yaratmış oldu.

Faaliyete geçtiği Mart 2019 tarihinden bu yana İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Yalova ve Bursa'da da faaliyet gösteren Martı'nın hedefinde birkaç yıl içinde Türkiye'deki 81 ile ulaşmak ve ardından yurtdışına açılmak var.

Şirketin yöneticisi Oğuz Alper Öktem, tüm bu gelişmeler neticesinde Yılın İş İnsanları anketinde 'Yılın Erkek Girişimcisi' ödülüne layık görüldü.

Şirketin medyadaki yüzü olan Oğuz Alper Öktem'in çocukluğu babasının Kuşadası'ndaki halı dükkanında çalışarak geçmiş. Koç Lisesi'ne burslu giren, liseden sonra ise ABD'de The University of Chicago'yu üç yılda bitiren Öktem, ardından The London School of Economics'te ortak diploma programını tamamladı ve siyasi oyunlar teorisi üzerine de master yaptı.

Daha sonra Aydın Doğan Yalçındağ ile birlikte BluTV'yi kuran ve iki yıl boyunca şirketin CCO'luğunu yürüten Öktem, ardından bir süre Kolektif House'un ABD operasyonunda yöneticilik yaptı.

Martı fikrinin bu süreçte ortaya çıktığını anlatan Öktem, o günleri şöyle anlatıyor: "Bir sabah uyanıp dışarıya baktığımda evimin önünde dört adet elektrikli scooter gördüm. Globalde 2,5 milyar dolarlık bir şirket olan Bird, ilk pilot çalışmasına benim evimin önünden başlamıştı.

O zaman 12-13 kişilik bir ekipleri vardı. Dünyada mikromobilite işini ilk gören insanlardan biriyim. Kasım 2017 ve Bird markasının scooter'larının yuvası, tesadüfen benim evimin önü olmuştu." Mart 2018'de Türkiye'ye dönen Öktem, Eylül 2018'de Martı şirketini kurdu, Mart 2019'da ise faaliyete geçirdi.

KİMLER YATIRIM YAPTI?


Martı, cep telefonuna yüklenen bir aplikasyon üzerinden çalışıyor. Kullanıcı, aplikasyon üzerinden bulunduğu bölgede boşta olan Martıları görebiliyor. Seçtiği Martı'nın üzerindeki QR kodunu okutarak aracın kilidini açıyor. Yolculuk bitiminde yine QR kodu cep telefonuna okutuluyor ve araç üzerindeki kilitle bir yere bağlanıyor.

Bugüne kadar 212 ve Wamda Capital'dan yatırım alan Martı, Temmuz 2020'de de 25 milyon dolarlık yatırım almayı başarmıştı.

Kısa sürede 3 milyona yakın kullanıcıya ulaşan Martı'nın ilk yatırımcıları arasında Yemeksepeti kurucusu Nevzat Aydın, Hasan Aslanoba, 212 Capital, Borusan Holding eski CEO'su Agah Uğur, Gençoğlu Grup'tan Umur Gençoğlu, Sanko Holding'ten Turgut Konukoğlu, Federal Mogul Türkiye'den Emir Dereli, Careem'in en büyük erken yatırımcısı BECO Capital ve yine Careem'in de yatırımcısı ve aynı zamanda Souq'un da yatırımcısı Wamda Capital, Clutter'ın da yatırımcısı TH Capital.

Bunun yanı sıra Goldman Sachs Türkiye ekibinden Banu Kısakürek ve Ozan Sönmez ile adının paylaşılmasını istemeyen iki global VC fonu yer aldı.