Türkiye çapında yedi kayak merkezinde yer alan 49 tesis 16 bin 78 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Bu tesislerin temel sorununu sadece kış aylarında iş yapabilmeleri oluşturuyor. Yazın da açık kalabilmeleri için yeni trend dağ sporlarına yatırım yapılıyor.
LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr
Türkiye'nin birçok yerinde konumlanan dağlar, Avusturya ve İsviçre gibi kayak merkezleriyle öne çıkan ülkelerdeki gibi yeterince değerlendirilemiyor.
Türkiye'nin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Uludağ, günlükçülerin istilasına uğramış durumda.
Sadece sömestr tatillerinin en popüler mekanlarından olan kayak merkezleri yılın geri kalan dönemlerinde kayakçı çekmek için birbirleriyle yarışıyor. Bu merkezlerin en büyük sorunlarından birini de kar yağmaması oluşturuyor.
Havaların iyi gittiği dönemlerde yapay karlama ile yollarına devam eden tesislerin, kar yağması halinde iyi pazarlanabileceği ifade ediliyor. Bu tesislerin sadece kışın değil yazın da açık kalabilmesi için yeni trend dağ sporlarına yönelik yatırımlar yapılıyor.
49 TESİSTE 16 BİN YATAK
Marmara Bölgesi'nden Doğu Anadolu'ya kadar çeşitli bölgelerde konumlanan kayak merkezlerindeki 49 otel ve tesis toplam 16 bin 78 yatak kapasitesiyle kış turizmine hizmet veriyor.
Uludağ, 6 bin yatak kapasitesiyle başı çekiyor. Palandöken 2 bin 268, Sarıkamış 2 bin 200, Kartalkaya 2 bin, Kartepe 2 bin, Erciyes bin 450, Davraz 360 yatak kapasitesine sahip.
Türkiye'nin kış turizminden 500 milyon doları aşan turizm geliri elde ettiği tahmin ediliyor. Bu gelirin büyük bir kısmını Uludağ sağlarken, onu Erciyes ve Palandöken takip ediyor.
Bu tesislerin kış dolulukları yüzde 80'lere ulaşırken yaz döneminde birçoğu boş duruyor. Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, kış tesislerinin özellikle sömestr döneminde yoğun talep aldığını vurguluyor.
POTANSİYEL YÜKSEK
Esasında kış turizminde Türkiye'nin potansiyeli epey yüksek ama bundan çok az yararlanılabiliyor. Dünyada kış turizminin öne çıktığı ülkelerden biri olan Avusturya, bu alandan yılda 30 milyar dolar gelir elde ediyor.
Türkiye'nin sadece Doğu Anadolu'da tematik kayak merkezleri yapması halinde bile kış turizminden yılda 15 milyar dolar gelir elde edebileceği ifade ediliyor.
Kış turizminin bölgesel kalkınmayı tetikleyen en önemli turizm çeşidi olduğuna da vurgu yapılıyor. Bu nedenle devletin kış turizmi yatırımlarına daha fazla destek vermesi isteniyor.
Greenpark Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, kış turizminde bir devlet politikası olması gerektiğini vurguluyor. Üstündağ, "Kış turizminde dağ bize bakıyor, biz dağa" diyor.
Dedeman Turizm Grubu Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Banu Dedeman, kış turizminde yurtdışından turist getirebilmek için charter uçuşlarının sürekli hale getirilmesinin önem taşıdığını vurguluyor.
Dedeman, "Kış turizminin yapıldığı bölgelerdeki havalimanlarında yaşanan yoğunluk ve sorunların en aza indirilmesi konusunda el birliğiyle çalışılması gerekiyor" diyor.
YAZ DÖNEMİ CANLANDIRILMALI
Beceren Otel Sahibi Haluk Beceren, kış turizmine konu olan yörelerde yaz dönemini hareketlendirecek aktiviteler de yaratılması gerektiğini söylüyor. Bunun ise farklı hizmetler sunmakla mümkün olduğunu ifade ediyor.
Beceren, "Uludağ'da günlükçüler de dahil yılda 2 milyon turist ağırlıyoruz. iyi bir tanıtım yapılırsa Türkiye kış turizminde iyi bir gelecek vaat eder. Ama tanıtım yaptığınızda gelecek insanlara aktivite de sunulmalı" diye konuşuyor.
Haluk Beceren, İsviçre'de Vengen'in yaz turizminde kış turizmini geçtiğine dikkat çekiyor, insanların doğa ile başbaşa kalmak istediğini, bunun için de yaz dönemini canlandıracak aktivitelere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yeni kuşağın kayak sporuna olan ilgisinin azalmaya başladığını belirten Beceren, buna karşılık dağdan bisikletle inme trendinin öne çıktığını belirtiyor.
ERCİYES'TE DEV PROJE
Türkiye'deki ilk dağ yönetim şirketi Erciyes'in genel müdürü Cahit Cıngı, Türkiye'deki dağların kendi kaderine terk edildiğini, Erciyes projesiyle Türk kış turizminin dünyaya açıldığını söylüyor. Türkiye'de kış turizm pazarlaması yapan tek şirket olarak dünyadaki tüm fuarlara katıldıklarını da belirtiyor.
Kayseri'ye geçen yıl 20 bin yabancı turist gelmişti, bu yıl 40 bini bulması bekleniyor. Cıngı, dünyada kış turizmi, gastronomi, din turizmi gibi birçok aktiviteyi bir arada bulunduran başka bir yer daha bulunmadığını vurguluyor.
Erciyes'in sağladığı hareketlilik Kayseri'de RadissonBlu, Wyndham, Holiday Inn, Divan gibi yerli ve yabancı zincirlerin otellerinin açılmasını sağladı.
Erciyes'in önümüzdeki beş yıl içinde yapılması planlanan yeni yatırımlarla 5 bin yatak kapasitesine ulaşması ve Avrupa'nın önemli kayak merkezlerinden biri haline gelmesi hedefleniyor.
YENİ KUŞAKLA, YENİ EĞİLİMLER
Y ve Z kuşaklarının kış turizmine olan ilgisinin azalması bu merkezlerde farklı aktivitelerin yapılmasını gerektiriyor. Türkiye'nin en yeni kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, geçtiğimiz yıl Kuveyt, Bahreyn, Sudan, Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan gibi ülkelerden 25 bisiklet takımını ağırladı.
Downhill denilen tepe aşağı iniş parkuru dünyada yeni bir trend. Teleferikle bisikleti dağa çıkarıp bariyerlerle, kayalıklarla, rampalarla, atlama duvarlarıyla özel olarak zorlaştırılmış parkurda bisiklete binme trendi var. Dünyanın her yerinden futbol takımlarının da yüksek irtifaya getirilmesi planlanıyor.
Bu amaçla iki tane saha yapılırken iki yıl içinde sekiz adet futbol sahasına ulaşılması planlanıyor. Erciyes'te yaz turizmini de canlandırmak için kapalı yüzme havuzu ve binicilik tesisleri yapmak üzere 10 milyon Euro'luk bütçe ayrılmış durumda.
Dünya Snowboard Kupası 2016-2018 arasında üç yıl üst üste Erciyes'te yapıldı ve Eurosport tarafından canlı olarak yayınlandı.
Dünya Voleybol Federasyonu ile üç yıllığına protokol yapan Erciyes, üç yıl boyunca Kar Voleybolu Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. Bunların ilki bu mart ayında gerçekleştirilecek.