Kıbrıs'taki hedefimiz 3 bankadan biri olmak

04 Şubat 2018
Altınhas Holding, 2018'de Türkiye'de 80-100 milyon dolar yatırım yapacak. Etiyopya'da ise 150-200 milyon dolara ticaret merkezi kuracak. Altınhas Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Kıbrıs'ta da ilk üç bankadan biri olmayı istediklerini söylüyor.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr

İmam Altınbaş, Altınbaş Holding denilince akla gelen ilk isimlerden biridir. İmam Altınbaş, mücevherat, finans, enerji, lojistik ve eğitim olmak üzere beş ana alanda faaliyet gösteren Altınbaş Holding'i beş kardeşi Ali, Vakkas, Sofu, Hüseyin ve Nusret Altınbaş ile birlikte yönetiyor. İmam Altınbaş'ın çok öne çıkmasa da önemli bir görevi daha var.

2009 yılında yenilikçi yatırımlar için kardeşi Hüseyin Altınbaş ile birlikte kurduğu Altınhas Holding'in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Altınbaş Holding'in ana hissedarlarından biri olan Altınhas Holding, yurtiçinde finans, eğitim, perakende ve gayrimenkul, yurtdışında ise sanayiye yönelik tarım ve tekstil alanlarında faaliyet gösteriyor.

Altınhas Holding, 2018'de Türkiye'de 80-100 milyon dolar arasında yatırım yapacak. Etiyopya'da Dünya Ticaret Merkezi'ne benzer bir merkez inşa etmek için 150-200 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.

Kıbrıs'ta da Albank ile ilk üç banka arasına girmeyi hedeflediklerini söyleyen İmam Altınbaş ile Altınhas Holding'in yeni yatırım planlarını ve hedeflerini konuştuk.

2011 yılında Etiyopya'ya yatırıma başladınız. Buradaki projeleriniz nasıl gidiyor?
Bu ülkede tekstil fabrikamız ve tarım arazilerimiz var. Etiyopya'da yapılacak çok iş var. Ancak Türkiye'ye hiç benzemiyor. Altyapı yok. Bu kadar fırsat olan ülkede her türlü yatırım olabilir. Türkiye'deki bir iş adamı için deneyimlerini aktarabileceği ciddi bir potansiyel var. Sadece tarım ve tekstilde değil, her konuda
fırsatlar var. Biz İstanbul'daki Dünya Ticaret Merkezi'nin benzeri bir proje için çalışıyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Çok sıcak bakıyorlar. 150-200 milyon dolarlık bir yatırım olacak.

Finans güçlü olduğunuz sektörlerden biri. Holding içindeki payı nedir?
Finansta bankacılık, faktoring gibi farklı alanlarda işlerimiz var. Holdingte en güçlü olduğumuz alanlardan biri. Finansta aktif büyüklüğümüz 1,8 milyar TL'ye ulaştı. Bu sektöre yönelik özellikle bankacılıkta büyümeyi planlıyoruz.

Kısa bir süre önce Kıbrıs'ta HSBC'nin operasyonunu satın aldınız. Bunun size nasıl bir katkısı olacak?
Kıbrıs'ta Albank ile bankacılık sektöründe iddialıyız. 2016'da ING'yi almıştık. 2017'de de HSBC'yi aldık. Yedi şubeye ulaştık. HSBC'de aktif, pasif bankanın tüm faaliyetlerini satın aldık. Böylece bireysel kredi kartında bir numara olduk. Stratejik bir adım bu. Devir Londra'daki HSBC'nin merkezinin kararıyla oldu. Bu bizim için önemli bir karar. İki uluslararası banka, mevduat ve kredilerini bize devretti. İş küçük olabilir ama prestij olarak önemli bir adım oldu.

Kıbrıs'ta orta vadede bankacılık sektöründe hedefiniz nedir?
2005'te Alpet reklamlarında ilk beş arasına gireceğimizi söylemiştik. O zaman böyle reklam olur mu diyenler çıkmıştı. Ben de 'Biz ilk beş arasında olacağız dedik ama birinci olmayacağız demedik ki' demiştim. Kıbrıs'ta da böyle bir durum var. Kıbrıs'taki hedefimiz de ilk üç bankadan biri olmak. Bu birincilik de olabilir. Hem yatırımcıları hem de bireysel bankacılık hizmetlerini kapsayan bir banka olmak istiyoruz. Ayrıca Kıbrıs turizm ve eğitimde çok yol alıyor. Yatırımlar giderek arıyor.

Gayrimenkulde büyümeniz devam edecek mi?
Şu anda İş Bankası'yla birlikte yaptığımız Kasaba projesine odaklanmış durumdayız. Bugüne kadar 156 bağımsız bölüm yaptık. Üçüncü etabın belli bir kısmı tamamlandı. Kalan boş bir alan vardı. Yakın zamanda orada da inşaata başladık. Dördüncü ve beşinci fazı yapmayı planlıyoruz. Piyasanın durumuna bakıp ona göre karar vereceğiz.

Yeni sektörlere girme planınız var mı?
Yatırım yapmayacağız demiyorum ama bu ortamda mevcut şirketlerimizin kökleşmesini sağlamak istiyoruz. Bir fırsat gelirse de bakarız tabii ki.

Eğitim son dönemde odaklandığınız alanlardan biri. Yeni okullar açacak mısınız?
Vega'yı biraz sosyal sorumluluk projesi gibi görüyoruz. Anaokulundan liseye kadar farklı alanlarda varız. Sultanbeyli, Bahçe-şehir ve Beylikdüzü'nde üç okulumuz var. Orada da büyümemiz devam edecek. Vega'da acele etmiyoruz. Dikkatli ilerliyoruz. Altınbaş Üniversitesi'nde 5 bin çocuğa eğitim verme hedefimiz vardı. Bu rakam 10 bine çıktı. Vega'da da hedeflerimizin üzerinde büyümek istiyoruz. Okullarımızda bin 300 öğrencimiz var. 2018-2019 eğitim döneminde 2 bin öğrenciye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Kampüslerimizin büyümesi üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

"PERAKENDEDE BÜYÜMEMİZ SÜRECEK"
Couqet markasıyla perakende büyümeniz devam edecek mi?
Babamız kuyumcu olduğu için bizim esas işimiz perakende. Finans, enerji sonradan iş adamı sıfatıyla uzmanını bularak yaptığımız işler. Biz bu işlerin yatırımcı tarafındayız. Perakendeye ise öyle bakmıyoruz. Perakendenin içinde büyüdüğümüz için Couqet bizim için önemli. Çok fazla beklentimiz yok ama seviyoruz. Couqet'in 20-30 milyon TL arasında bir iş hacmi ve 30 mağazası var. 2018'de en az 10 mağaza daha açarız.

2018'de holding olarak yatırım bütçeniz nedir? Ne kadarlık bir büyüme hedefliyorsunuz?
Türkiye'de 80-100 milyon dolar arasında yatırım yapacağız. Eğitim, perakende, gayrimenkul yatırımlarımız devam edecek. 2017'de yüzde 25-30 büyüdük. 2018'de HSBC satın almasının olumlu etkisini göreceğiz. Karadeniz'e sınırı olan bütün ülkelerde banka açma hedefimizden vazgeçmedik.

ÇOCUKLAR HOLDİNGTE ÇALIŞIYOR
İmam Altınbaş'ın Altınhas Holding'i kurmasının önemli nedenlerinden biri de çocukları... Altınbaş'ın kızı Tuğçe ve oğlu Atakan, bir süredir şirkette önemli pozisyonlar üstleniyor. Kızı Tuğçe Vega Okulları'nda AR-GE koordinatörü olarak çalışıyor. Oğlu Atakan Altınbaş ise Altınhas Holding'in iş geliştirme biriminde görev alıyor.