Kibar, gıdada hedef büyüttü

29 Ağustos 2017
Birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Kibar Holding, bunlardan biri olan gıdada hedef büyüttü. Assan Foods şirketiyle salça, mayonez, ketçap ve sos üretimi yapan holding, önümüzdeki beş yılda bu alanda iki kat büyüme hedefliyor.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.t

Kısa bir süre önce Uzakdoğu’ya açıldıklarını söyleyen Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, beş yıl sonra bu bölgede 40 milyon TL ciro hedeflediklerini belirtiyor.

2017 yılını 25 milyar TL ciroyla kapatmayı planlayan Kibar Holding, otomotiv, metal, enerji, gayrimenkul, ambalaj ve alüminyum gibi pek çok farklı sektörde faaliyet gösteriyor.

Grubun son dönemde odaklandığı stratejik sektörlerden biri ise gıda. Assan Foods ile salça, mayonez, ketçap ve sos üretimi yapan holding, gıda sektöründe hedef büyüttü. Karacabey’de bulunan fabrikaya bugüne kadar 50 milyon Euro’luk yatırım yapan Kibar Holding, önümüzdeki beş yılda gıda işini iki kat büyütmeyi planlıyor.

UZAKDOĞU’YA AÇILDI
350 milyon TL civarında ciroya ulaşan Kibar Holding’in gıda şirketi Assan Foods, ihracat yönüyle öne çıkıyor. Üretiminin yüzde 50’sini ihraç eden Assan Foods, 70 ülkeye ürün gönderiyor. Bu yıl Uzakdoğu pazarına açıldıklarını söyleyen Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, “13 ülkede faaliyet gösteren bir zincirle anlaştık.
Çin, Malezya, Endonezya gibi ülkelere açılacağız. Uzakdoğu bizim için çok önemli bir pazar. Beş yıl sonra bu bölgede 40 milyon TL ciro hedefliyoruz” diyor.

Kısa bir süre önce Turquality kapsamına giren şirket, yurtdışında tesis yatırımına da yeşil ışık yakıyor. Fizibilite çalışmalarına başladıklarını söyleyen Hakan Koçoğlu, Avrupa ve Afrika pazarlarını incelediklerini ifade ediyor.

AKILLI TARIMA YÖNELDİ
Bu yıl fabrikaya 6 milyon Euro’luk yatırım yapan Assan Foods diğer taraftan AR-GE’ye odaklanıyor. AR-GE merkezini yenilemek için bu yıl yaklaşık 650 bin TL’lik yatırım yapan şirket, 2018’de sadece ürün geliştirme için minimum 400 bin TL harcayacak.

Yıllık 170 bin ton domates alamı yapan şirket yüzde 70 oranında sözleşmeli tarımla çalışıyor. Son dönemde verimliliği artırmak ve sürdürülebilir hale getirmek için akıllı tarım konusunda çalışmalar yapılıyor. Hatta ilk kez DVM IoT Solutions isimli bir start up’la pilot projeye başlandı.

Şirket, toprağa ve bitkinin üzerine yerleştirilen özel vericilerle hava durumu, rüzgar gibi farklı parametreleri dikkate alarak gübreleme, sulama gibi konularda çiftçiyi yönlendirecek bir sistem üzerinde çalışıyor.

Hakan Koçoğlu, “Sistem topraktan ve bitkiden 11 veriyi alıp bir veri tabanı oluşturuyor. Tarım sektörü katma değeri yüksek ürüne doğru gidiyor. Şu an pilot çalışma aşamasında. Tübitak’a başvurduk, onlardan da destek alacağız” diyor.