Katma değerli üretime odaklanacak

İhracatta 2023 yılını yüzde 10 daralmayla kapatan tekstil sektörü, 2024 yılında güçlü bir ihracat atağı ile yılın ikinci yarısından itibaren kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor.

09 Ocak 2024

İhracatta 2023 yılını yüzde 10 daralmayla kapatan tekstil sektörü, 2024 yılında güçlü bir ihracat atağı ile yılın ikinci yarısından itibaren kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor. 2024 yılında sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim, sektörün en önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.

24 Aralık 2023 - 06 Ocak 2024 tarihli sayıdan

Yıllık 50,4 milyar dolarlık üretim değerine ulaşan Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden tekstil için 2023 zor bir yıl oldu. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden olumsuz etkilenen sektör, depremin yarattığı büyük yıkım sebebiyle 2023 yılını ‘kayıp yıl’ olarak değerlendiriyor.

2023 yılının en önemli başlıkları arasında depremin yaralarını sarmak, toparlanmak ve bu bölgelerdeki üretim kapasitesini tekrar ayağa kaldırmak yer aldı. Bu yıl ihracatçılar bir yandan üretim maliyetlerindeki artış ile mücadele ederken, bir yandan küresel navlun fiyatlarındaki düşüş ve Çin’in dampingli ürün ihracatı sebebiyle fiyat baskısı ile karşı karşıya kaldı.

İşçilik ve enerji maliyetleri konusunda da rakiplere göre dezavantajlı bir konumda kaldıklarını söyleyen İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İTHİB) Ahmet Öksüz, “2022 yılında, 210 ülke ve bölgeye 13 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılının sonunda ihracatı bir önceki yıl ile aynı oranda tamamlamayı hedefliyorduk ancak küresel ticaret dar bir koridordan geçiyor.

Tekstil sektörü ihracatımızdaki gerileme yüzde 10 seviyelerinde” diyor. Sektör, 2024 yılında çok daha güçlü bir ihracat atağı ile özellikle yılın ikinci yarısından itibaren kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor. Sektör, 2024 yılı için yüzde 6’lık biri büyüme hedefi koydu.

FİNANSMANA ERİŞİM

200’ü aşkın ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren sektör, 2023 yılında Brezilya, Şili, Dominik Cumhuriyeti ve Avustralya pazarlarına odaklandı. Bu yıl Küba ve Dominik Cumhuriyeti devletlerinde ikili ticari ilişkilerin gelişmesi amacıyla birçok görüşme gerçekleştirildi.

Ahmet Öksüz, 2024 yılında bu görüşmeleri ticaret potansiyeline dönüştürmek için ticaret heyeti ve alım heyeti gibi organizasyonlar da düzenlemeyi planladıklarını belirtiyor.
Tekstil sektörünün gündemindeki diğer önemli başlık da finansmana erişim.

2024 yılında pazarlarda çok büyük kaymalar veya değişmeler beklemediklerini belirten Söktaş Tekstil CEO’su Muzaffer Kayhan, “Yine Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD başat pazarlar olmaya devam edecektir. Üreticiler olarak ihracatı artırmak için finansal desteğe sahip olmamız gerekiyor. Bu noktada sorunlar yaşıyoruz” diyor.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca da “Bu finansman maliyetleri ile ihracat veya ticaret yapmak imkansız. 2024 yılında, ekonomi yönetiminden farklı pozisyonlar ve farklı önlemler almalarını bekliyoruz” diyor.

AHMET ÖKSÜZ / İTHİB BAŞKANI
“Yeşil Mutabakat’a üst düzey uyumu hedefliyoruz”

“2024 yılında da sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim en önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. Bizi rakiplerimizden ayrıştıracak en önemli iki konu bunlar olacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı normlarına üst düzey uyumu hedefliyoruz.

Sürdürülebilir ürünler üretme konusunda Türkiye’nin oldukça iyi bir kabiliyeti oluştu. 2024 ve sonrası için de fuarlar ile birlikte destekleyici çalışmalarımızla bunu tüm dünyaya duyurmak ve göstermek istiyoruz.”