BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Anadolu 500 araştırmamızda bu yıl istihdamını en çok artıran şirket, Gaziantepli Kahraman Tarım Ürünleri oldu. Şirket, 2016 yılında 150 kişi olan istihdamını 2017 yılında 432'ye çıkardı. Böylece istihdamını önceki yıla göre yüzde 188 oranında artırmış oldu.
Kahraman Tarım Ürünleri, 42 yıl önce Abdülkadir Çıkmaz ve Mehmet Çıkmaz kardeşler tarafından Gaziantep'te kuruldu. Kuru meyve mamulleri, çam fıstığı, Antep fıstığı ve diğer kuru gıda alanlarında işletme ve dış ticaret şirketi olarak faaliyetlerine başlayan şirket, bugün birçok gıda ürün kategorisinde üretim ve ihracat gerçekleştiriyor.
Bir aile şirketi olan Kahraman Tarım Ürünleri bugün üçüncü kuşağa emanet edilmiş durumda. Şirketin üçüncü kuşak yöneticisi Abdülkadir Çıkmaz, "Aile firmamızın üçüncü kuşağı olarak yolcuğumuza Antep fıstığı, çam fıstığı, susam, tahin ve zeytinyağı alanlarında üretim ve ihracat yaparak devam ediyoruz" diye konuşuyor.
YENİ SUSAM FABRİKASI KURDU
588 milyon TL cirosuyla Anadolu 500 araştırmasında 131'inci sırada yer alan Kahraman Tarım Ürünleri, 2018 yılının ilk altı aylık döneminde 640 milyon TL ciro elde etti. Abdülkadir Çıkmaz, bu cironun 512 milyon TL'lik payının genel ihracat ve yurtdışı ticaretine ait olduğu bilgisini veriyor.
Çam fıstığı, Antep fıstığı ve susam üretim alanlarında yaptıkları yeni yatırımların istihdamın artışında büyük rol oynadığını ifade eden Abdülkadir Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Kapasiteyi iki yılda 2,5 kat artırdık.
Gaziantep'te yeni bir susam fabrikası kurduk. Antep fıstığında üretim kapasitesine iki katına çıkardık. Tüm bunlar istihdam artışında etkili oldu. 34 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında önceki yıla göre yabancı döviz bazında yüzde 25 büyüme kat ettik. Önümüzdeki yıl büyümemizi yüzde 15 olarak öngörüyoruz."
Hayvancılık alanında yatırımlarının devam ettiği bilgisini veren Abdülkadir Çıkmaz, ilk etapta 150 küçükbaş hayvan aldıklarını, buna 300 adet daha ekleneceğini belirtiyor.
Aynı zamanda madencilik alanında yatırımları için altyapı çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Çıkmaz, İzmir Bergama'da önümüzdeki yıl taş ocağı işletmesine başlayacaklarını kaydediyor.
Cirolarının yüzde 80'i ihracat ve dış ticarete dayalı olduğundan piyasalardaki durgunluğun üretim ve ihracatları üzerinde olumsuz bir etki bırakmadığını anlatan Çıkmaz, sözlerine şöyle devam ediyor: "Geçici olan bu durgunluk surecinde dış ticaret ağırlıklı çalışmamızın desteğiyle yerel üretici ve tüccarların kalkınması için her zaman destekte bulunuyoruz.
Karşılıklı işbirliğiyle milli ürünlerimiz sayesinde sıkıntı yaşamadık. Aksine, ülkemize ihracattan dolayı katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz."