Cirosu 4,2 milyar TL'ye ulaşan Efor Holding, yeni alanlara giriyor. 'Efor Coffee' markasıyla kahve sektörüne gireceklerini söyleyen Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, “Yeni yatirımlarımızın etkisiyle ciromuzda yüzde 35'lik büyüme bekliyoruz" diyor.
18 Şubat- 2 Mart 2024 tarihli sayıdan
Temelleri 45 yıl önce Rize'de atılan Efor Holding, çay başta olmak üzere gübre, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Büyük zincirlere private label çay üretimiyle büyüyen grup, kendi markası 'Efor'la da hedef büyütmüş durumda. Grubun lokomotif şirketi Efor Çay bugün 29 bin tonluk çay satışıyla Türkiye'nin toplam çay satışının yüzde 10,8'ini karşılıyor.
Şirketin bu yılki planları arasında ise 'Efor Coffee' markasıyla kahve kategorisine girmek var. Bunun için Tokat Erbaa'da yaklaşık 12 milyon dolarlık bir yatırımı devreye alacaklarını söyleyen Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, "Geçen yıl 4,2 milyar TL'ye ulaşan ciromuzda bu yıl yeni yatırımların etkisiyle yüzde 35'lik artış bekliyoruz" diyor.
Gündemlerinde halka arzın da yer aldığını belirten Akkuş, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Efor Çay olarak ne zamandır çay sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz?
Şirketimiz 1979 yılında kuruldu. 1965 yılından beri Rize'de ticaret yapan bir ailenin torunuyum. Ailenin ticaretteki üçüncü kuşak temsilcisiyim. Daha öncesinde gübre işimiz vardı. Gübre ticaretimizden dolayı tarımla ilgiliydik, çayı çok iyi biliyorduk. Çay konusundaki faaliyetlerimiz 2006 yılında başladı ve benimle birlikte büyüdü. 2009'da ilk Trabzon Of üretim tesisini devreye soktuk. 2013'te de diğer tesislerimizi devreye aldık. 2019'da İstanbul Tuzla tesisimizi, 2023 yılında da Lipton'dan 3 milyon dolar değerindeki Arhavi'deki büyük fabrikayı da bünyemize katarak faaliyetlerimize hız kazandırdık.
Yöresel bir marka olarak nasıl büyüdünüz?
Evet, yöresel bir markaydık. Türkiye'de de yaygın çalışıyorduk. Ancak daha çok private label bazında üretim yapıyorduk. Bu konuda da çok iddialıyız. BİM'in çay ürünlerinde ana tedarikçisiyiz. BİM mağazalarında satışta olan Berk çayını, yılda 10 - 14 bin ton büyüklüklerde biz üretiyoruz. Migros'un 'M' markalı çayını biz üretiyoruz. Balküpü'nün çaylarının da tamamını biz üretiyoruz.
Bunun gibi ulusal ve zincir marketlerin özel markalı ürünlerini yapıyoruz. Lip-ton'un Doğu Karadeniz markasının yüzde 10'unu da bir süre biz ürettik. Zamanla sadece özel markalı ürün kapsamında büyümekten ziyade markamızı da büyütmeye odaklandık. Efor Çay olarak 29 bin ton çay satışımızla, Türkiye'nin yaklaşık 280 bin ton çay satışının yüzde 10,8'ini biz karşılıyoruz. 2024 yılı hedeflerimiz arasında, 'Efor Coffee' markamızı da tüketicilerimizle buluşturmak var. Bunun için de çok heyecanlıyız.
“Avrupa ve ABD’de tea shop açacağız”
"Türk çayını kaliteli yapan tamamen doğal olması. Ancak tadı ve lezzeti bize özgü olduğu için yurt dışında ciddi bir tanıtıma ihtiyacımız var. Biz bunun için özel bir bütçe ayırdık ve bu görevi seve seve üstlendik. Türk çayını dünyaya tanıtırken, Avrupa ve ABD'de de ‘tea shop'lar açmayı da hedefliyoruz. Önem verdiğimiz İngiltere'de bu yönde bir şirket kurduk, start up olarak düşünebilirsiniz. İngiltere pazarında hangi çaylar satılır bunun araştırmasını yapıyoruz. Ciddi bir zaman ve para harcıyoruz. Şu anda ciromuzun henüz yüzde 0,3'ünü ihracat oluşturuyor. Bu yıl itibarıyla ilk etapta yüzde 3-4'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Soğuk çaylarımızla da yurt dışı pazarlarda yer alacağız.”
Efor Çay için holding bünyesindeki 'en gözde şirket' diyebilir miyiz?
Kesinlikle diyebiliriz. 2022 yılında da enerji, gübre, çay, kömür ve yapı markalarımızı da tek çatı altında toplayarak bin kişinin üzerinde kişiye istihdam sağlayan Efor Holding'i kurduk. Bünyemizdeki Efor Çay olarak Capital 500 listesinde, 'üretim büyüklüğü' kapsamında Türkiye'nin en iyi şirketleri arasına girdik. Bu başarımızı her geçen gün kapasite artışlarıyla desteklemeye devam ediyoruz. Lipton'dan satın aldığımız Arhavi çay üretim fabrikasının günlük üretim kapasitesini bu yıl 180 tonken, iki katına çıkararak 360 tona yükselteceğiz.
Bugün itibarıyla kaç fabrikanız var? Yeni fabrika yatırımı olacak mı?
Holding bünyesinde dokuz fabrikamız mevcut. Üçü kömür, biri gübre ve beşi çay fabrikası olarak faaliyet gösteriyor. Çay tesislerimizin üçü üretim, ikisi paketleme tesisi.
Paketleme tesislerimizin biri Trabzon Of'ta, biri Tuzla Tepeören'de yer alıyor. Kahve ve soğuk çay üretiminin de gerçekleşeceği altıncı tesisimizi de Tokat Erbaa'da açmaya hazırlanıyoruz.
Peki ne kadarlık bir yatırım olacak bu?
Tahminen 12 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Öte yandan geçen yıl Trabzon Of'taki 200 tonluk üretim kapasiteli çay fabrikamızın kapasitesini 540 tona çıkardık. Bu kapasite artışı için de yaklaşık 8 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Samsun'da geçen yıl tamamladığımız 20 bin metrekare kapalı alana sahip, güneş enerji paneli olan gübre fabrikamız için ise 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptık.
Ülkemizin değişkenlerini göz önüne alırsak, mevcut faizlerin çok yüksek olduğu ve yatırım yapma gücünün zayıfladığı bir dönemdeyiz. Bizler gibi üretim yapan sanayicilerin, yatırımcıların zorlandığını söyleyebiliriz. Bu şekilde devam edersek ülke genelinde yatırımların daha da zayıfladığını üzülerek göreceğiz.
Geçen yılki cironuz nedir? Bu yıl için ne kadarlık bir büyüme bekliyorsunuz?
Efor Holding markalarımızdan Efor Çay ve Efor Gübre konsolide şirketlerimiz. Her iki markamız kapsamında geçtiğimiz yılki ciromuz 4,2 milyar TL. Endeksleme sonucunda 5 milyar TL'nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Çaydaki yeni yatırımlarımızla birlikte 2024 yılında yüzde 35 büyümeyi hedefliyoruz.
Birçok şirket halka arz planlıyor. Sizin de gündeminizde halka arz var mı?
Efor Çay olarak 2023 yılında halka arz başvurumuzu yaptık. Geçen yıl KSS'si kabul edildi. 2024 için beklemedeyiz.
Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir gündeminiz var?
2016'dan beri Rainforest Alliance sertifikamız var. Dünya çapındaki en saygın sertifikasyon sistemine dahil olmuş, Türkiye'deki sayılı çay markalarından biriyiz. Fabrikalarımızın tamamında sıfır atık ilkesiyle üretim yapıyoruz. ISO 9001, ISO 22000, Helal ve TSE belgelerimizle de çay üretimini topraktan bardağa kadar sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik çerçevesinde gerçekleştiriyoruz.
Efor Çay olarak kullandığımız elektriği üretmek için 10.4 MW'lık güneş enerjisi santrali yapıyoruz. Malatya Arapgir'de kuracağımız santralle enerjimizin tamamını kendimiz üreteceğiz. 7,5 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Samsun'daki gübre fabrikamızda da kendi güneş santralimiz mevcut. Tüm enerji ihtiyacımızı GES'ten karşılıyoruz."