Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, “Bu ortaklık şirketimizin küresel pazarda büyümesini sağlayacak” diyor.
Ekonomist’in 19 Ocak - 1 Şubat 2025 tarihli sayısından
2024 Temmuz ayında Japonya’nın 1937’den beri faaliyet gösteren balıkçılık şirketlerinden KyoKuyo ile ortaklığa giden şirket, yeni dönemde 35 milyon dolarlık sushi pazarına ‘donmuş sushi’ ile giriş yapacak. Kocaman Balıkçılık, şimdilik ithal ettiği ürünleri önümüzdeki dönemde Bandırma tesislerinde üretmeye hazırlanıyor.
Şirkette Japonların payının yüzde 51, şahıs olarak kendi payının ise yüzde 49 olduğunu belirten Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, “Yönetim kurulu başkanlığı bende. Bu ortaklık şirketimizin küresel pazarda büyümesini sağlayacak önemli bir adım. Sektörde global bir ortakla büyümenin önemli olduğunu gördük. Tokyo Borsası’na kote olan, 20’den fazla fabrikası olan KyoKuyo, dünyada ilk 10’a giren bir firma. Bu ortaklık, bize yeni fırsatlar yaratacak” diyor. Kocaman’ın verdiği bilgilere göre KyoKuyo’nun 2024 sonu itibarıyla küresel cirosu 2 milyar dolara ulaşmış durumda.
35 MİLYON DOLARLIK PAZAR
30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan Kocaman Balıkçılık, ortaklıkla birlikte ihracattan çok iç pazara odaklanacağı bir strateji benimseyecek. 2026 yılından sonra ise yeniden ihracata yöneleceklerini belirten Kocaman, “En büyük adımımız sushi alanında olacak. Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen sushi pazarı 35 milyon dolarlık bir hacme sahip. Pazarın büyüme potansiyeli ise çok yüksek. Biz de bu yıl yeni kategorimizin de etkisiyle yüzde 15 büyüme hedefi koyduk” diyor. Kocaman, ilk olarak Japon ortağın bu alandaki tecrübesine dayanarak ithal ettikleri donmuş sushiler ile zincir marketlere giriş yaptıklarını kaydediyor.
BANDIRMA’DA SUSHİ ÜRETECEK
Sonraki adımlarının ise Bandırma’daki tesislerinde sushi üretmek olacağını dile getiren Kocaman, “Bu alanda makine değil, el emeği anlamında insan kaynağı yatırımı gerekiyor. Bunun için Japonya’dan sekizi bulan sushi şefini istihdam edeceğiz. Onlar, mavi yakalı kadın çalışanlarımıza sushi yapmayı öğretecekler. Reçetemiz aynı olduğu için Tokyo’da markette satılan orijinal sushinin aynısını burada da üreteceğiz” diye konuşuyor.
ÜÇ PAZARA İHRAÇ EDİLECEK
Türkiye’de üretime başladıktan sonra Ortadoğu, Rusya ve Avrupa’ya da sushi ihraç etmeyi planladıklarından bahseden Kocaman, şunları ekliyor: “Gerek iç pazar gerekse de AB için ihracat üssü olarak Türkiye’yi kullanmayı planlıyoruz. Bizim firma olarak AB ve Rusya ihracatı için her türlü lisansımız var. Dolayısıyla bu pazarlara girmemizde hiçbir engel yok. Ortağımız Hollanda’da yatırıma soyundu. Hollanda’daki fabrikalarında Kocaman Balıkçılık’ın Avrupa’daki tecrübesinden faydalanacaklar. Çünkü biz 40 yıldır Avrupa pazarındayız. O nedenle onların da pazarlamasının büyük kısmını biz üstlenmiş durumdayız.”
“Balıkçılık sektörü zorda”
“Balıkçılık sektörü, döviz artışı ve enflasyon gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıya. İhracat kârlılığı düşerken, ithalat daha cazip hale geliyor. Ancak biz, büyümemizi sürdürüyoruz ve sektördeki mevcut olumsuzluklara rağmen kaliteli ve inovatif üretime odaklanıyoruz. Bu açıdan diğer bir yeni ürünümüz de somon sosis. Bu ürün, balık yemeyen çocuklar için ideal. Yüzde 65 somon içeren ve deniz yosunu bağlayıcı olarak kullanılan bu ürün, Türk mutfağında da büyük ilgi görecek.”