Klor alkali, zirai ilaç ve temizlik ürünleri üretimi yapan Koruma Şirketler Grubu, 2020 sonuna kadar 80 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, yeni yatırımlarında ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretimine odaklanarak ithalatı azaltmayı hedefliyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr
İbrahim Aracı tarafından temelleri 1994'te atılan Koruma Şirketler Grubu, Türkiye'nin önemli klor üreticilerinden biri. Grup, 1,1 milyar TL'lik cirosuyla klor alkali, zirai ürünler ve temizlik ürünleri alanlarında faaliyet gösteriyor.
Şirketin kurucusu İbrahim Aracı, uzun yıllar babasının lojistik şirketinde çalıştı. Lojistik işinde büyük şirketlerle çalışırken üretime yönelmeyi kafasına koyan Aracı'nın üretim macerası ortaklıkla başladı.
Lojistik şirketindeki çalışmasının yanında Arnak Metal'i kurarak, Çelik Halat ve Rabak şirketleriyle birlikte çelik tel ve ön germeli beton teli üretim tesisi ve yatak fabrikası açtı.
1994'TE SATIN ALDI
İzmit'te kurulu Santral Holding'e ait Koruma Tarım fabrikasının satışa çıkması üzerine, 1994 yılında bu tesisi satın alan İbrahim Aracı için yeni bir dönem başladı. İlk başta Klor Alkali markasıyla klor üretimi yapan Aracı, 1995 yılında modern üretim yöntemlerine geçiş için yatırımlara girişti.
İbrahim Aracı, "Bu süreçte hem sektörü öğrenmek hem de tesisi ayağa kaldırmak için gece gündüz çalıştım" diyor. 2000-2006 yılları arasında klor alkali tesisi mevcut civalı (mercury) teknolojiden modern membran tesisine çevrildi ve kapasite artırımı gerçekleşti.
2007'de Kırıkhan/Hatay klor alkali tesisi devreye alındı. Böylece Güneydoğu'nun ilk klor alkali tesisi Akdeniz, Doğu ve Güneydo-ğu'ya hizmet vermeye başladı.
2012'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) ilk otoprodüktör lisansını alan Koruma, Derince tesislerinde kojenerasyon tesisini kurdu. Ardından Denizli klor alkali tesisi devreye alındı.
Bu süreçte Koruma markasının özellikle zirai ilaç sektöründe ciddi bir bilinirliğe sahip olduğunu gören Aracı, Koruma markasını satın alarak Koruma Şirketler Grubu markasıyla büyümeye başladı.
İTHAL ÜRÜNLERİ İKAME EDECEK
Bugün Koruma Şirketler Grubu, 1,1 milyar TL ciroya ulaşmış durumda. Grup, 2020'de yatırım atağına kalkıyor. Hatay'daki fabrikada toz klor üretimi için kapasite artışı yapmaya hazırlanan şirket, ilk aşamada 11 milyon dolarlık yatırım yapacak.
İbrahim Aracı, bu yatırımla Türkiye'de ilk kez toz klor üreteceklerini söylüyor. Aracı, "Klor üretimiyle birlikte ortaya kostik diye bir ürün daha çıkıyor. Kostik mobilyadan tekstile pek çok sektörde kullanılan bir hammadde. Türkiye'nin petrolden sonra en çok ithal ettiği ürünlerden biri.
Yılda yarım milyon ton kostik ithal ediliyor. Bu tesis kostik üretiminin artmasını sağlayacak" diyor.
Koruma Klor, son yıllarda toplam ciroda düşük pay olan ihracatı büyütüyor. Geçen yıl iki kat büyüyerek 10 milyon dolarlık ihracata ulaşan şirket, 2020'de ise 3-4 kat büyüme hedefliyor. Koruma Şirketler Grubu, 2020 sonuna kadar 70-80 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
TEMİZLİKTE BÜYÜME HIZLANDI
Son dönemde şirketin hızlı büyüdüğü alanlardan biri de temizlik ürünleri. Hypo markası ile çamaşır suyu pazarına giren şirket, ardından diğer ürünlerin üretimine de başladı. Koruma Temizlik'te ulusal markalara private label üretim yapan şirket, ayrıca kendi markalarıyla da pazarda faaliyet gösteriyor.
Koruma Temizlik'in 2019 yıl sonu ciro hedefi 250 milyon TL. 2020 yılı için yüzde 30 büyüme hedefleyen şirket, organize sanayi bölgesinde temizlik alanında yeni bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. 15 milyon Euro'luk yatırım yapılacak yeni fabrikada en az 100 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Temizlik işinde son dönemde ihracatta da hızlı bir büyüme söz konusu. Koruma Temizlik'in cirosunun yüzde 20'sı ihracattan geliyor. Yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 30'a yükselmesi hedefleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ise toplam cironun yüzde 50'sinin ihracattan gelmesi planlanıyor.
AR-GE'YE AĞIRLIK VERİYOR
Grup, Türkiye'de üretilmeyen ve ithal edilen kimyasal ürünleri yelpazesine eklemek için 2015'te AR-GE tesisi kurdu. Bu AR-GE tesisinden çıkan TÜBİTAK destekli ilk proje 2016'da onaylandı. 2018'de ise Horizon 2020 projesi onaylanarak ilk defa AB destekli bir projede görev aldı.
Grubun aktif olarak devam eden dört adet TÜBİTAK projesi bulunuyor. İbrahim Aracı, haziran ayında sanayi AR-GE çağrısı büyük ölçekli şirketlere kapanmadan önce üç adet proje önerisinde bulunduklarını söylüyor.
Aracı, "Hepsinin hakem görüşmeleri tamamlandı. Projeler şu an değerlendirme aşamasında" diyor. Cirosunun yüzde 1'ini AR-GE'ye harcayan şirket, yeni ürünler üzerinde çalışıyor.
YENİ PROJELER
TÜBİTAK haricinde bir adet TAGEM, bir adet AB destekli Horizon 2020 programında fonlanan biyo-bozunur ambalaj projesi devam ediyor. Ayrıca grup, birinde konsorsiyum lideri adayı olduğu iki adet, farklı programlar tarafından fonlanacak, proje başvurusu için hazırlık yapıyor.
TAGEM ile başlattıkları zirai ilaç aktif maddesi projesi için yatırıma hazırlandıklarını belirten İbrahim Aracı, 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de ilk defa üretilecek bir ürün üzerinde çalıştıklarını söylüyor.
TAGEM ile gerçekleştirilen proje kapsamında üretilecek zirai ilaç aktif maddesi yaklaşık olarak 25-27 milyon dolarlık bir ithalatı karşılayacak. Aracı, "İthal edilen kimyasalların üretimine odaklanıyoruz.
Bunların çoğu Çin'den getiriliyor. Koruma Klor olarak Türkiye'nin ithal ettiği ürünlere odaklanarak ithalatı azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca hammadde ithal edip ihracat yapan şirketlere de katkı sağlamayı planlıyoruz" diyor.
GEBKİM BAŞKANLIĞI YAPIYOR
İbrahim Aracı, sivil toplum kuruluşlarında da etkili. Türkiye'nin ilk ve tek kimya ihtisas organize sanayi bölgesi olan Gebze'deki GEBKİM'in başkanlığını yürütüyor. 43 firmanın yer aldığı GEBKİM'de yıllık 3,1 milyon ton ve 1,2 milyar TL'lik üretim yapılıyor.
2017 yılında kurulan GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı aracılığıyla sektörün gelişimine yönelik pek çok adım attıklarını söyleyen Aracı, "Geçen yıl GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni açtık.
Şimdi de Kompozit Sanayicileri Derneği ile yapılan işbirliğiyle GEBKİM MTALde Kompozit Pilot Tesisi kuracağız. Öğrenciler bu tesiste kompozit malzemeleri yakından tanıma ve üretim yapma fırsatını yakalayacak" diyor. Pilot tesis için 7 milyon TL'lik yatırım yapılacak.
ATÇILIKTA DÜNYANIN ÖNEMLİ İSİMLERİ ARASINDA
İbrahim Aracı, aynı zamanda Türkiye'de atçılık işine gönül veren isimlerden biri. 2008'den beri Vefa Harası ve yurtdışında safkan İngiliz atı yetiştiriciliği yapıyor.
Dünyada at yetiştiriciliği konusunda önemli bir isim haline gelen Aracı, dünya EPSOM Derbisi'nde atı koşan ve Türk soy kütüğüne kayıtlı atıyla İngiltere'de üst üste yarış kazanan ilk ve tek Türk vatandaşı oldu. Atçılıkla ilgili yatırımlarına devam eden Aracı'nın 100'e yakın atı bulunuyor.