İşsizlikteki düşüş öncülerle uyumlu değil

19 Haziran 2016
orhankaraca
İşsizlik düşerken öncü göstergeler kötü sinyaller veriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı mart ayında yüzde 9,7 oldu. Bu oran önceki ay 0,2 puan daha yüksek ve yüzde 9,9’du.

DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com. tr

Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı geçen yılın sonlarından bu yana düşüyor. Bu oran ekim ayında yüzde 10,5 düzeyindeydi. Buna göre son beş ayda işsizlikte 0,8 puanlık düşüş yaşandı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
hb102Maliye Bakanı Naci Ağbal, mart ayı işgücü piyasası verilerinin yayınlanmasından sonra, işsizlik verisinin ekonomide işlerin iyi gittiğini gösterdiği şeklinde bir açıklama yaptı. Gerçekten de işsizlikte düşüş yaşanması böyle bir sinyal veriyor. Çünkü işsizlikte böyle bir düşüş yaşanması için ekonomide ciddi bir büyümenin olması lazım.

Ancak işsizlik verisinden gelen bu sinyalin ekonomideki büyümeye ilişkin öncü göstergeler tarafından desteklenmemesi kafaları karıştırıyor. Mesela mevsimsel düzeltilmiş sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,5 ve nisan ayında yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Mevsimsel düzeltilmiş perakende satışlar mart ayında yüzde 0,7 ve nisan ayında yüzde 0,1 geriledi. Mevsimsel düzeltilmiş reel ihracatta da mart ayında yüzde 5,1 ve nisan ayında yüzde 3,1 düşüş yaşandı.

Ekonomideki büyümeye ilişkin öncü göstergeler ile işgücü piyasası verileri arasındaki bu uyumsuzluğun en mantıklı açıklaması ekonomideki gecikmeli etkiler olabilir. İşsizlikteki bu düşüş muhtemelen 1 Kasım’daki genel seçim sonrasında ekonomide yaşanan geçici bahar havasından kaynaklanıyor. Artık bu bahar havasının yerinde yeller esmeye başlaması ise yakında işsizlikte yeniden yükselişin başlayabileceğini düşündürüyor.