İş zekası raporlarına yeni teknolojiler getirecek

17 Aralık 2019

e-Dönüşüm konusunda yerli teknolojiler sunan Bay-t Yazılım, ses tanıma teknolojisiyle, yani programa işlemleri konuşturacak bir proje üzerinde çalışıyor.





Burcu Tuvay
btuvay@ekonomist.com.tr





BAY-t Yazılım Bayi Departman Müdürü Yusuf Ertekin, "İleride de yapay zeka becerilerini ve kullanımını çözümlerimizin her aşamasına adapte ederek iş zekası raporlama teknikleri geliştirmeyi hedefliyoruz.





Bu adaptasyonların her birini de kullanıcı dostu, katma değeri olan imkanlar halinde kullanıcılarımıza sunacağız" diyor.





Bursa merkezli BAY-t Yazılım, kurulduğu günden bu yana yüzde 100 yerli yazılım üretimi gerçekleştiriyor. Şirket, İlk olarak eczane yazılımı sektörüne giriş yaptı.





Ardından ilk ticari yazılımı olan BAY-t Entegre piyasaya çıkartıldı. İlk aşamada e-dönüşümde e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarını dijital çözümlerine katan Bay-t, ticari alanda ve devlet uygulamalarında yer buldukça e-müstahsil, e-irsaliye, e-ihracat gibi uygulamalar konusunda hizmet sunmaya başladı.





e-Defter açısından Gelir İdare Başkanlığı'nın resmi onayını da aldıklarını söyleyen BAY-t Yazılım Bayi Departman Müdürü Yusuf Ertekin, şunları söylüyor:





"Tüm e-Dönüşüm altyapımızı kurarken bizim aklımızda şu soru vardı: Her ne kadar bu uygulamalar devletin getirdiği zorunluluklarla yay-gınlaşsa da biz bu uygulamaları müşterimizin elinde bir fırsata ve avantaja dönüşmesini nasıl sağlarız?





Vardığımız noktada, insan hatasının yok denecek düzeylere indirilmesinden, iade ve iptallerde pratik çözümlere kadar, özünde mümkün olduğunca kullanıcı dostu bir sistem oluşturmayı başardığımızı düşünüyoruz."





MARKET VE MAĞAZALARA ÇÖZÜMLER
Özellikle zincir market ve mağaza yönetimleri için 'offline ve online' çözümler sunan şirket, örneğin düne kadar sadece kapalı devre POS sistemleri ile gerçekleştirilebilen uygulamalar için PC-POS çözümleri üretti.





Klasik POS'ların astronomik maliyetlerine kıyasla hem ekonomik, hem de POS'un sunabildiği bütün becerileri sunabilen, üstüne de online-offline çalışabilen, ÖKC uyumlu bir sistem sunuldu.





ÖKC zorunluğu yaygınlaştıkça piyasada talebi ve tercihi de hızla bu alternatif çözüme yönelerek kendini gösterdiğini söyleyen Ertekin, "NonStopShop PC-POS yazılımlarımız en yaygın ÖKC cihazlarına uyumdur, e-Dönüşüm altyapısına sahiptir, şubeli çalışabilir, arka ofisle tam entegredir.





Satışta otomatik üretim emri verilebilmesinden, dövizle ve parçalı tahsilatla çalışabilmesine kadar pek çok avantaj sayılabilir. Fakat en önemlisi, istendiği yada gerektiği an online veya offline çalışabilir" diyor.





Bayi kanal yapısına çok önem verdiklerinin altını çizen Yusuf Ertekin, yazılımsal çözümlerin yapay zeka danışmanlığına doğru gittiği bir çağda yaşadığımızı söylüyor.





Yazılımlar, raporlarla ve analizlerle paranızı en doğru nereye yatırırsınız, nereden tasarruf edersiniz, hangi malın nereden alımı daha kârlı olur, hangi kampanya uzun vadede yararlı oldu, üretim sürecinizde nerede verimliliği arttırabilirsiniz, hangi hammadde neye mal oluyor, gibi kritik soruların yanıtını veriyor.





Firmaların isabetli kararları hızlı bir şekilde verebilmesini sağladıklarını ifade eden Ertekin, BAY-t çözümleri gibi raporlama çözümlerine had safhada önem veren bir ürünle dijitalleşme avantajını kullanan firmaların rakiplerini kolaylıkla geçtiklerini belirtiyor.





YÜZDE 150 BÜYÜME HEDEFİ
Şu anda çözümlerin mobil kullanımlarındaki çeşitliliği ve imkanlarını zenginleştirmek üzerine çalıştıkları bilgisini veren Ertekin, özellikle ses tanıma teknolojisiyle, yani programa işlemleri konuşarak yaptıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.





Yakın zamanda bu teknolojiyi kullanıcılarla buluşturacaklarını söyleyen Ertekin, "İleride de yapay zeka becerilerini ve kullanımını çözümlerimizin her aşamasına adapte ederek BI (Business Intelligence - İş zekası) raporlama teknikleri geliştirmeyi hedefliyoruz.





Bu adaptasyonların her birini de kullanıcı dostu, katma değeri olan imkanlar halinde kullanıcılarımıza sunarak işletme yönetimlerini kolaylaştırmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.





Her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüdüklerini ifade eden Ertekin, 2019 yılını yaklaşık yüzde 70 büyümeyle tamamlayacaklarını kaydediyor. Ertekin, dijitalleşmenin hızlanması ve yaygınlaşan referanslarla birlikte 2020 yılında yüzde 150 büyüme hedeflediklerini sözlerine ekliyor.









E-DÖNÜŞÜM PERSPEKTİFİ
DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇÖZÜMLERİ

“Henüz dijitalleşme süreci yaygınlaşmamış sektörler için spesifik çözümleri hızla üretebilecek bir konumdaydık, her ihtiyaca ve cebe uygun şekillendirilebilir bir altyapıyı en baştan kurduk.





İhtiyaçları hızlı tespit edip, hızlı cevap verdik ve bunu da zaman içinde çalışma şeklimiz haline getirdik. Bugünlerde zorunluluğa dönüşmeye başlayan e-devlet uygulamalarına çok uzun zamandır altyapısal olarak hazırlıklı oluşumuz da bunun bir örneğidir.”





E-FATURA UYGULAMALARI
“Kargolama maliyetini ortadan kaldırışından, matbu faturaya kıyasla insan hatası payının düşüklüğüne, pratik imkanlara ve yararlara dair veri topladık; böylece müşterilerimize de bilinçli bir şekilde tasarlanmış bir e-dönüşüm sistemi sunduk.





Taleplere uygun olarak otomatik olarak iptallerin sistem içerisine düşmesinden carinin e-Fatura mükellefi olup olmadığının otomatik sorgusuna, ek kontrol süreçlerinden parametrik değişkenlerin çeşitliliğine kadar pek çok kullanım kolaylaştırıcı, hata önleyici beceri eklemeyi sürdürüyoruz.”





YENİ TEBLİĞ
“Sonunda bizim yıllardır sesimizi duyurmaya çalıştığımız piyasa, başta mecburiyetlerle dijital sisteme geçtiklerinde ‘neden daha önce yapmadık’ diyorlar, hiç de gözlerinde büyüdüğü gibi zor ya da maliyetli olmadığını görüyorlar.





Kendilerini mobile, buluta kadar girmiş bir teknolojiyle karşı karşıya buluyorlar. Matbu fatura ve belgelerin zaman içinde tamamen ortadan kalkacağını öngörmek zor değil.





Ticaret herkes için daha güvenli hale gelecek, kayıp fatura ya da ödeme söz konusu olmadığından hukuki ve ticari prosedürlerin bir standardı oluşacak, bir yandan da dijital imkanların ticari işlemlerimize katkısıyla sayısız ticari olanağı tüm piyasaya katacak.”