DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr
İş günü sayısındaki farklılıklar özellikle aylık olarak yayınlanan bazı verileri önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bazen üç aylık verilerde bile “iş günü etkisi” görülebiliyor. Türkiye’de bundan en çok sanayi üretimi ve dış ticaret verileri etkileniyor. Bu nedenle bu verilerdeki aylık değişimleri doğru yorumlamak için iş günü sayısındaki farklılıkları dikkate almak gerekiyor. Her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bazı verileri takvim etkisine yani iş günü sayısına göre düzelterek yayınlasa da bunlar gözden kaçabiliyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Yandaki tabloda 2016 yılında aylara düşen iş günü sayılarını ve bunların 2015’e göre farklarını görüyorsunuz. Ocak ayındaki iş günü sayısının geçen yıldan 1,5 gün az olmasının sanayi üretimini nasıl etkilediğini Gösterge’nin ilk sayfasında belirttik. Benzer ama çok daha güçlü bir etki temmuz ayında görülecek. Çünkü geçen yıl bir bölümü hafta içine denk gelen Ramazan Bayramı tatilinin tamamı bu yıl hafta içine denk geldiği için, temmuz ayında iş günü sayısı geçen yılın 3 gün altında olacak. Mayıs ayında ise iş günü sayısının geçen yıldan 2 gün fazla olması, ekonomik verileri pozitif etkileyecek. Diğer aylarda iş günü farklılıkları daha sınırlı kaldığı için ekonomik göstergelere etkisi de sınırlı olacak.
Bazı ekonomik göstergelerde mayıs ayı verileri açıklandığında yapılacak olumlu yorumları duyduğunuzda bu yazdıklarımızı hatırlayın. Temmuz ayı verileri açıklandığında yapılacak olumsuz yorumları da bu yazdıklarımızı hatırlayarak değerlendirmeyi unutmayın.