İnsan kaynakları dijitale taşındı

14 Ağustos 2020
Şirketler pandeminin de etkisiyle insan kaynakları süreçlerini tamamen dijitale taşımaya başladı. Pek çok şirket iş görüşmelerini dijital ortamda yaparken Yıldız Holding'ten LC Waikiki'ye farklı sektörlerden şirketler, öğrencilere özel online staj programları hazırladı.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr

Tüm şirketlerin en önemli gündem maddesi haline gelen dijital dönüşümün en çok etkilediği departmanlar arasında insan kaynakları (İK) yer alıyor. Pek çok şirket işe alımdan oryantasyona, performans değerlendirmeden çalışan memnuniyetini ölçmeye kadar farklı İK süreçlerini dijital platformlar üzerinden gerçekleştiriyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Hatta bu süreçte bazı şirketler öğrencilere online staj olanağı sunmaya başladı. MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, "Araştırmalara göre dijitalleşme, İK süreçlerinde ortalama yüzde 20 verimlilik artışı sağlıyor" diyor.

TÜM SÜREÇ DİJİTALDE


İşe alım sürecini dijital ortamda gerçekleştiren Yıldız Holding, 'Job@YıldızHolding' genç yetenek programını bu yıl ilk kez online platforma taşıdı. Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın, "Yeni normal çalışma düzeniyle uyumlu olarak mobil iş takip sistemlerimizi de devreye aldık" diyor.

TAB Gıda, tüm insan kaynakları uygulamalarını tek çatı altında toplayan ve şirkete özel olarak tasarlanan yazılım çözümü olan TAB LINK platformunu hayata geçirdi. TAB Gıda Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok, "Web tabanlı yapısıyla çalışanlarımız istediği zamanda ve yerde bu platformu kullanabiliyor" diyor.

PANDEMİ SÜRECİ HIZLANDIRDI


Samsung da yaklaşık üç yıl önce tamamıyla online bir altyapı sistemi hayata geçirdi. Bu sistem ile çalışanların tüm İK süreçlerini takip edebildiklerini söyleyen Samsung Electronics Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Semra Ergin, "Yeni normalle birlikte iş hayatında daha hibrit bir bakış açısının hakim olacağını öngörüyoruz" diyor.

Aksigorta, gelenekselleşmiş 'yönetici adayı' programını 'Nextplore' adıyla, tüm süreçleri dijital olacak şekilde yapacak. Üniversite kariyer günleri gibi organizasyonlar da dijital araçlarla devam edecek.

Aksigorta İK'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, "Ayrıca Sabancı Holding koordinasyonunda
'yeni nesil kariyer deneyimi' markasıyla bir online staj süreci planlanıyor" diyor.

Albaraka Türk, robotik süreçlere devredilecek işlerle ilgili çalışmalar yürütüyor. Covid-19 sürecinde dijital ortamda işe alımlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Çelik, "Ayrıca dijital platformlar üzerinden şubelerimizi ziyaret ediyoruz" diyor.

Roche İlaç Türkiye, işe alımdan işveren markası projelerine kadar pek çok İK sürecini dijitalleştirdi. Şirket, öğrenmeyi daha eğlenceli kılmak için yeni bir 'sanal oyunlaştırma' projesini lanse etti.

Roche İlaç Türkiye İnsan & Kültür Lideri Mine Sadıç, globalde insan içgörüleri ve teknolojileri isimli bir birim oluşturulduğunu söylüyor.

İşe alım süreçlerinde yapay zeka teknolojisinden yararlanan Turkcell, yaklaşık 3 bin adayın duygu-durum değerlendirmesini yapay zeka aracılığı ile yaptı. Turkcell Hukuk, Regülasyon ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, çalışanlar için 'Turkcell Life' isimli bir aplikasyon geliştirdiklerini söylüyor.