İnovatif fikirler hayat buldu

09 Eylül 2016
burcu
Yeni fikirlerin masaya yatırıldığı inovasyon kampı InnoCampus tamamlandı. Kamp sonunda sekiz proje hayata geçti. InnoCampus’te girişimci adayı gençler, takım olarak başvurarak iş fikirlerini hayata geçirmek için destek alabiliyorlar.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye’yi şehir şehir Urlarla gezerek gençlere girişimcilik ve üç boyutlu üretim eğitimi veren mobil bir girişim hızlandırıcı/YapLab programı olan InnoCampus’te bu yıl da birbirinden farklı fikirler hayat buldu. Etkinlikte, birkaç saniye içinde kuaför randevusu ayarlayan siteden üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm bulan fikre kadar birçok proje yer aldı.

Üç haftalık girişimcilik hızlandırıcı programına katılmaya hak kazanan gençler, fikirlerini geliştirip sektörden isimlere sundu. InnoCampus, bu yıl dördüncüsü düzenlenen programını FMV Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde gerçekleştirdi. Başta üniversite öğrencileri olmak üzere girişimci gençlere ortak çalışma ve öğrenme alanı, interaktif eğitimler, mentorluk ve FabLab (Yap-Lab) atölyeleri sunan InnoCampus’te hayata geçen 8 projeyi özetliyoruz:

1093

1 Minorpreneurs (Işık Üniversitesi)
8-16 yaş arası çocuklar ve gençleri girişimci olarak eğitmenin yanında yaratıcı, sosyal ve tutkulu bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle çağdaş, yenilikçi ve interaktif eğitim modelleri oluşturarak, tamamlayıcı bir
eğitim modelini okullarda uyguluyor.

2 LetsChall (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü)
Kullanıcıların fotoğraflarını oylatmasını sağlayan bir mobil sosyal medya uygulaması. LetsChall uygulaması sayesinde bir veya iki kullanıcı iki fotoğrafı oylatabiliyor, yarış-tırabiliyor, rekabete götürebiliyor ve sonuçlarını oylama bittikten sonra kullanıcı ile paylaşabiliyor. Bu oylama sayesinde şirketler ürünlerinin pazardaki durumları konusunda veri toplayabiliyor.

3 Ortakyer (9 Eylül Üniversitesi)
Ülkemizdeki kültürel değerleri daha çok insana ulaştırmak ve o değerleri sağlayan emekçilerin çalışmalarını ayakta tutabilmek hedefleniyor. Örnek vermek gerekirse, bugün Bayburt’ta kullanılan bir ürün olan Ehram tarihimizden silinmek üzereyken bu ürün modern toplumların kullanılabileceği şekilde çanta, ayakkabı ve kravat olarak güncellenerek tekrar kazanılmaya çalışılıyor.

4 InnoKido (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi)
Lego parçalarından ilham alarak içlerine motor, elektronik kart, pil
gibi devre elemanlarını yerleştirerek çocukların parçalarını kendi birleştirip yaratıcılıklarını ortaya çıkardığı robotlar yapmasına imkan sağlanıyor.

5 Kiyurtlar (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)
Türkiye’deki bütün öğrenci yurdu, öğrenci apartı ve öğrenci pansiyonlarının bilgilerini bünyesinde bulunduran kiyurtlar, akıllı yurt arama platformu olarak hizmet veriyor. Öğrencilere birçok arama bölümü sunarak en kolay yoldan diledikleri özelliklerdeki yurtlara ulaşmalarını sağlıyor.

6 Öğrenen (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Kullanıcılar, eğitim havuzundan almak istedikleri dersi seçiyor ya da dersin açılması talebinde bulunuyorlar ve karşılığında hangi dersleri verebileceklerini listeliyorlar. Yeterli sayıda öğrenen ve öğreten sayısına ulaşılan dersin tarihi ve yeri belirleniyor. Böylelikle ders açılmış oluyor.

7 Hello Music (Işık Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi)
Okul öncesi eğitime müziği dahil eden, oyuncak ve oyun sistemleri, paket eğitim programı. Programda, müziğin sezgisel ve bilişsel becerileri arttıran yönünün, çocuğa doğru bir şekilde yansıtılması sonucunda, özgüvenlerinin ve yaratıcılıklarının artması hedefleniyor.

8 Makasla (Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi)
Makasla, güzellik profesyonelleri ve salonları birleştiren online randevu platformu. Randevu alıp dört ana kategoride oylama sağlayıp yorum yapabileceğiniz bir ortam. 100’ün üzerinde işletme ile anlaşmaya varılan Makasla her gün büyümeye devam ediyor.