İlk yılında 50 milyon dolar hedefliyor

25 Ağustos 2022
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

EPDK Kurucu Başkanı Yusuf Günay'ın oğlu Burak Günay ve Sarper Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Sarper Cengiz, arkadaşlıklarını işlerine de taşıdılar. Win Solar ile güneş enerjisine odaklandılar. Şirket önümüzdeki yıl minimum 50 milyon dolar ciro hedefliyor.

21 Ağustos – 3 Eylül 2022 tarihli sayıdan

Türkiye'de sekiz yıl önce 40 MW ile başlayan güneş enerjisi kurulu gücü, bugün yaklaşık 8 bin MW'a ulaşmış durumda. Güneş, toplam kurulu enerji gücünün yüzde 8'ini oluştururken, güneş enerji santral sayısı ise 8 bin 566.

Deyim yerindeyse güneş enerjisinde henüz 'emekleme' dönemi yaşayan Türkiye, bu alandaki kurulu gücüyle Avrupa'da sekizinci, dünyada ise 16'ıncı sırada yer alıyor. Oysa Türkiye, bu sıralamada çok yukarılara çıkabilecek potansiyele sahip.

Bu da şirketlerin güneşe ilgisini artıyor. Yüzünü güneşe dönen şirketlere geçtiğimiz ay bir yenisi eklendi. Win Solar, güneş enerjisinde 360 derece hizmet verme hedefiyle yola çıktı.

Enerji çevrelerinin yakından tanıdığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurucu Başkanı Yusuf Günay'ın oğlu Burak Günay ve Sarper Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Sarper Cengiz'in kurduğu, Sarper Petrol CEO'su 'un da yine CEO'luk koltuğunda oturduğu şirket, ilk aşamada özellikle sanayi tesislerinde güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyor.

HEDEF İLK 500'E GİRMEK


30 yıldır akaryakıt sektöründe, enerjinin fosil yakıt tarafında faaliyet gösteren şirketlerinin yeşil enerji alanında da varlık göstermesi için bu ortaklığa gittiklerinden bahseden Sarper Cengiz, "Güneş enerjisine ilgimiz hep vardı. Hatta çatısında GES olan ilk akaryakıt istasyonunu biz devreye aldık sektörde. Şimdi de güneş enerjisi alanında pek çok çözüm sunacağız" diyor.

China Energy'nin dört yıl kadar proje yöneticiliğini üstlenen ve profesyonel hayata veda edip Win Solar ortaklığına soyunan Burak Günay ise, şunları anlatıyor: "Sadece çatıya GES kuran bir müteahhitlik şirketi gibi olmayacağız. Destekleyici başka çözümleri de değerlendiriyoruz. Önümüzdeki yıl en az 50 milyon dolarlık bir ciro hedefimiz var. Beş yılda da Türkiye'nin ilk 500 şirketinden biri olmayı hedefliyoruz."

10 MİLYON EURO YATIRIM


Çin, Türkiye'nin anti damping uygulaması nedeniyle Türkiye'ye direkt güneş paneli satamıyor. Türkiye'deki panel üreticileri Çin'deki parçaları alıp Türkiye'de birleştiriyor.

Orta ve uzun vadede Win Solar'ın da bir panel üreticisi olma hedefi var. Sektörde tecrübe kazandıktan sonra böyle bir yatırım planladıklarını dile getiren Burak Günay, "Depolama sistemlerini getirip uygulamak da ikinci hedefimiz. Elektrikli şarj istasyonlarıyla birlikte GES santrallerinin entegre bir şekilde çalışacağı bir model geliştirmeyi de planlıyoruz.

Bu da mevzuatlarla önü açılan bir alan. Bu konuda da öncü olmak istiyoruz" diye anlatıyor. Çanakkale'de 18 MW'lık bir rüzgar santralleri olduğundan, buraya hibrit kapsamında 14 MW'lık bir GES yatırımı yapacaklarından da söz eden Burak Günay, "10 milyon Euro'luk bir GES yatırımımız olacak.

Orada önemli bir rol alacağız. 14 MW ciddi bir kapasite. Türkiye'nin RES ve GES hibrit ilk santrallerinden biri olacak" diyor.

“SEKTÖRDE TEDARİK SORUNU VAR”


Bu alanda yatırımların geri dönüş sürelerinin artan enerji maliyetlerine bağlı olarak kısaldığının altını çizen Ergun Atasoy, “Neredeyse öz kaynakla yapıldığında 3, 3.5 yıl bandına yatırımlar geri dönüyor. Sektörün yaşadığı en büyük sıkıntı panel ve invertör tedarikinde. Şirket olarak bizim bu anlamda bağlantılarımız olması elimizi güçlendiriyor” diyor.